Náboženství na cestách: Kostelík sv. Jana Nepomuckého v Zubří

Autorem dalšího článku v letní čtenářské soutěžní sérii „Náboženství na cestách“ je Petr Šimůnek; více o článcích a odměně pro autory se píše zde.

Na letošní dovolené jsme se s dětmi vypravili okolím Trhové Kamenice a došli jsme až k poutnímu kostelíku sv. Jana Nepomuckého v Zubří. Byl jsem ohromen klidem a mírem, kterým toto místo na příchozího působí. Přímo vybízí k usednutí pod korunami stromů do trávy, ke spočinutí a meditaci.

Jedná se o poutní kapli postavenou v letech 1704 až 1705 zbožným zuberským zemanem Ladislavem Kapounem ze Svojtkova. Podle papežských bul z první poloviny 18. století zde získávali poutníci odpustky. Poutě se zde konají ve svátek sv. Jana Nepomuckého v květnu. Rád sem chodíval i mladičký učitel K. V. Rais.

Jednoduchá venkovní úprava pochází z roku 1781, v interiéru je dochována barokní výzdoba. Stavba je obdélníková s kruhovým závěrem, nad západním průčelím se tyčí sanktusník.

Na fotografii jsou vidět zbytky unikátní venkovní kazatelny. Množství poutníků by se do kaple nevešlo. Kněz si před kázáním vyndal z kaple dřevěnou nástavbu, z níž potom kázal.

Pojedete-li kolem, určitě se tady zastavte.

Fotografie byla pořízena v obci Zubří u Trhové Kamenice dne 13. srpna 2021.

 

Související příspěvky:

Náboženství na cestách

Náboženství na cestách: Momentka z Oravy

Náboženství na cestách: Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově v Orlických horách

Náboženství na cestách: horská kaplička na Lučinách

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments