Náboženství na cestách: Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově v Orlických horách

Autorkou dalšího článku v letní čtenářské soutěžní sérii „Náboženství na cestách“ je Veronika Šajtarová; více o článcích a odměně pro autory se píše zde.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově je velmi krásné, přívětivé a živé místo s unikátním vzhledem, komunitou a okolím. 

Původně barokní kostel v roce 1945 po zásahu střelou Rudé armády vyhořel a do roku 1992 jeho zbytky chátraly. Změna nastala 15. srpna 1990, kdy zde byla obnovena poutní tradice a farář Josef Suchár s několika rodinami začali s budováním komunity v zaniklé obci a s postupnou opravou kostela.

Na obnově kostela, který je známý zejména svou atypickou skleněnou střechou, se podílí Sdružení Neratov, z.s. společně s římskokatolickou farností Neratov. Kostel je otevřený stále a všem. Farář Suchar je totiž toho názoru, že zavřené kostely nejsou k ničemu. Je možné vystoupit i do obou jeho věží až k nové střeše a do meditační místnosti, která se nachází v jedné z nich.

Někdejší vysídlená sudetská obec v posledních letech znovu ožila. Má vlastní pivovar, hospodu, školu, chráněné dílny i ubytování. Sdružení Neratov provozuje v obci také sociální projekt na pomoc lidem s postižením. V chráněných dílnách jich zaměstnává 180 a také oni se podílí na obnově obce a poutního místa. 

Fotografie jsou z letošního patrocinia kostela, které se uskutečnilo 15. srpna 2021. Během mše „Za poutníky a za Boží požehnání pro ministranta Jardu k jeho významným narozeninám“ otec Suchár také poděkoval všem, kdo obnovu kostela a obce podporují. Mši jsme sledovali z kůru. Zpěv poutníků a doprovázející kapela byly z místa pod střechou zážitkem velmi silným, nezapomenutelným. 

 

 

Zdroje:

https://www.neratov.cz/o-nas/historie-sdruzeni-neratov/ 

https://www.neratov.cz/navstivte-neratov/pro-poutniky/bohosluzby/

https://www.neratov.cz/ 

https://www.laskavost.cz/laskavci/josef-suchar 

 

Foto: Michal Šajtar, Veronika Šajtarová

 

Související příspěvky:

Náboženství na cestách: Momentka z Oravy

Náboženství na cestách: kostel a kaple v Helsinkách

Náboženství na cestách: horská kaplička na Lučinách

Náboženství na cestách: pozitivní energie na hradě

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments