Kolem pravoslavného chrámu v Brně to vře

Konec srpna přinesl nečekaně vyostřené spory v rámci Olomoucko-brněnské eparchie české pravoslavné církve. Poté, co byl kněz brněnské obce otec Jozef Fejsak odvolán z funkce duchovního správce a posléze obdržel výpověď „pro nadbytečnost“, kterou odmítl jako protiprávní, eskaloval konflikt mezi ním a šumperským biskupem Izaiášem do té míry, že se již dostal i do dalších českých médií.[1]

Jozef Fejsak argumentoval proti svému sesazení jednak tím, že šumperský biskup nemá k takovému kroku pravomoc, jednak citelným podstavem kněžského personálu v tak veliké obci, jakou je právě ta brněnská.[2] Ve středu 25. srpna proto zástupci Olomoucko-brněnské eparchie přijeli do brněnského chrámu a vyměnili na něm zámky, čímž ovšem nezamezili pouze otci Fejsakovi výkon kněžské služby, ale odepřeli vstup do posvátného prostoru také věřícím, což je přinejmenším nestandardní. Proti tomu se zástupci brněnské farnosti ostře ohradili: „Farní rada Pravoslavné církevní obce v Brně nemění nic na svém pevném rozhodnutí a prohlášení, které dosud učinila. Nesouhlasíme jak s odvoláním našeho duchovního správce, tak s jeho výpovědí, ale ani s dnešním nezákonným převzetím chrámu.“[3]

Celou situaci navíc eskaloval fakt, že chrám byl uzavřen de facto v předvečer jednoho z nejdůležitějších pravoslavných svátků – svátku Zesnutí Přesvaté Bohorodice. Veškeré obřady se tedy musely odehrát před chrámem pod širým nebem.

Po vyjádření členů obce věřících byl chrám zástupci brněnské farnosti zpřístupněn a zámky opět vyměněny. Zástupci eparchie oznámili, že znovu přijedou do chrámu dnes, tedy v úterý 31. srpna, a převezmou jej od otce Fejsaka osobně. Namísto toho ovšem dorazili nečekaně o den dříve, což mezi věřícími vzbudilo vlnu nevole.[4] Ti se začali srocovat před chrámem, v němž se otec Fejsak na protest zamkl. Objekt musela začít hlídat policie, která dohlížela na veřejný pořádek.[5]

Situace se nakonec po několika hodinách uklidnila. Otec Fejsak svolil k odchodu a uzamčení chrámu a klíče byly předány zástupcům městské části Brno-střed. Dohoda, k níž došlo s vydatným přispěním policie, určila, že bude chrám uzavřen do 15. září, kdy by o jeho dalším osudu měl rozhodnout pravoslavný synod.[6]

 

Všechny fotografie: Jaroslav K. Polák.

Poznámky:

[1] Srov. např. M. Holubová: „Otec Jozef potřebuje pomoc.“ Pravoslavný duchovní se na pět hodin zamkl v brněnském chrámu, lidovky.cz (2021-08-30), dostupné z URL: https://www.lidovky.cz/domov/spor-pravoslavna-cirkev-duchovni-biskup-zamceni-kostel.A210830_170012_ln_domov_kov.

[2] Podrobný přehled kauzy je možno nahlédnout na stránkách brněnské farnosti, viz M. Dvořáček: Obtížná pouť za pravdou, která má svůj počátek, a, jak věříme, jednou bude mít i své spásonosné dokončení, pravoslavbrno.cz (2021-08-26), dostupné z URL: http://pravoslavbrno.cz/obtizna-pout-za-pravdou-ktera-ma-svuj-pocatek-a-jak-verime-jednou-bude-mit-sve-spasonosne-dokonceni/.

[3] M. Dvořáček: Věřícím brněnské pravoslavné farnosti bylo zabráněno ve vstupu do jejich vlastního chrámu, pravoslavbrno.cz (2021-08-25), dostupné z URL: https://pravoslavbrno.cz/vericim-brnenske-pravoslavne-farnosti-bylo-zabraneno-ve-vstupu-do-chramu/.

[4] Viz M. Holubová: „Otec Jozef potřebuje pomoc.“…

[5] Srov. např. ČTK: V brněnském chrámu se zavřel „zakázaný kněz“. U sporu věřících asistovala policie, novinky.cz (2021-08-30), dostupné z URL: https://www.novinky.cz/domaci/clanek/v-brnenskem-chramu-se-zavrel-zakazany-knez-spor-vericich-resi-i-policie-40370521.

[6] M. Dvořáček: Neohrožení věřící naší obce dnes na čele se svým duchovním otcem uhájili doslova svými vlastními těly náš svatý chrám, pravoslavbrno.cz (2021-08-31), dostupné z URL: http://pravoslavbrno.cz/nasi-verici-uhajili-na-cele-se-svym-duchovnim-otcem-doslova-svymi-tely-nas-svaty-chram/.

 

Psali jsme v Dingiru:

Dingir 2/2004: Pravoslavné křesťanství (plný text čísla zde).

 

Související příspěvky:

Mají Rusové v Praze právo na svou svatyni?

Noví svatí v Pravoslavné církvi v českých zemích a na Slovensku

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments