Ateisté v Mississippi odmítají registrační značky s mottem „V Boha věříme“

Skupina ateistů a humanistů žaluje stát Misssissippi za to, že neumožňuje bezplatně užívat jiné státní registrační značky vozidel než ty, na nichž uvedeno oficiální motto Spojených států amerických „V Boha věříme“ („In God We Trust“). Žalující strana se domnívá, že současný stav je protiústavní a porušuje jejich právo na náboženskou svobodu podle prvního dodatku americké ústavy, když jim ukládá povinnost mít na svých vozidlech náboženské poselství. Dále tvrdí, že oficiální státní motto má kořeny v nepřátelství vůči nekřesťanům a ateistům, a de facto tak nese poselství, že nevěřit v křesťanského Boha je neamerické. „Bez ohledu na to, jak moc chce guvernér Reeves nebo jiní politici předstírat, že Mississippi je nějaký klub pouze pro křesťany, není to pravda. Nutit ateistické řidiče, aby podpořili náboženské poselství, které odmítají, je zkrátka a prostě v rozporu s našimi americkými hodnotami a protiústavní,“ uvedl ve svém prohlášení prezident amerických ateistů Nick Fish.

Standardní užívaná registrační značka Mississippi se podle agentury Associated Press prodává od ledna 2019. Střed desky zobrazuje státní pečeť, která obsahuje motto „In God We Trust“. Mississippi provozovatelům vozidel nabízí několik speciálních návrhů poznávacích značek za poplatek asi třiceti dolarů ročně (nemohou už pak ale využít vlastní alfanumerickou značku – to lze zase jen se standardním vzorem tabulky). To se ale týká v zásadě jen vozidel osobních a nákladních. Pro rekreační vozidla, motocykly nebo přívěsy žádná alternativa neexistuje. Jedním z návrhů žaloby tedy je zavedení speciálních značek také pro menší vozidla.

Další bod žaloby se týká poplatků za používání speciálních vzorů registračních značek. Žaloba konstatuje, že zákon Mississippi umožňuje jejich bezplatné užívání např. aktivním a vysloužilým příslušníkům amerických ozbrojených sil, vládním úředníkům, nositelům Purpurového srdce, zástupcům šerifa, osobám se sluchovým postižením a dalším. Usiluje proto o to, aby byli od poplatků osvobozeni také všichni ti, pro něž je užívání značky se státním mottem v rozporu s jejich přesvědčením.

Žaloba se ve své argumentaci odvolává k červnovému verdiktu Nejvyššího soudu v případu Fulton versus Filadelfie, který rozhodl, že adopční agentura financovaná městem, která se staví proti manželství osob stejného pohlaví z náboženských důvodů, může být od služby těmto párům osvobozena.

„Soud rozhodl, že pokud zákon nebo politika zahrnuje systém výjimek, musí být podobná výjimka poskytována každému, kdo má náboženské námitky. Vzhledem k tomu, že Mississippi poskytuje alternativní designy desek určitým kategoriím jednotlivců, musí být ve vztahu k ateistům a dalším Mississippanům, kteří mají námitky proti státnímu mottu, přistupováno stejně,“ uvádí se v prohlášení.

Podle Religion New Service.

Náhledový obrázek: Vzor registrační značky státu Mississippi. Wikimedia.org.

Psali jsme v Dingiru:

Téma Dingiru 2/2006: Náboženství ve Spojených státech (plný text čísla zde).

Téma Dingiru 2/2009: Atheismus (plný text čísla zde).

Související příspěvky:

Jak se v USA žije osobám bez vyznání?

Spor o to, co je náboženství, jako znamení naší doby

Jóga ve školách vs. náboženská neutralita

Udělejme Ameriku opět sekulární!

Nejvyšší soud USA rozhodl v případu cukráře, který neupekl dort

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments