Církev Šinčchondži – obrat k lepším vztahům?

Původně korejské nové náboženské hnutí – církev Šinčchondži – se v posledních dvou desetiletích dostalo do napětí a konfliktů s kdekým a skoro na celém světě. I v Náboženském infoservisu jsme zmínili (například zde) náborové metody, při nichž je cynicky zneužívána ochota pomoci a dobrovolnictví (především) mladých lidí, takže jsou klamáni a obelháváni, nebo nábožensky legitimované lhaní konvertitů jejich příbuzným a blízkým a zapírání příslušnosti k církvi. Referovali jsme i o vyšetřování členů církve a jejího vůdce v Koreji státními institucemi kvůli chování během pandemie. Ale upozornili jsme, že nelze rozhodnout, zda jsou tato podezření oprávněná, anebo zda se v nich projevil spíše nakumulovaný hněv na církev a jejího vůdce (zde).

Znak církve Šinčchondži. Zdroj a výklad znaku zde.

Teď se zdá, že škodlivost negativního obrazu církve i v naší společnosti si alespoň česká větev církve uvědomila (o podobném posunu v zahraničí nejsou zatím žádné zprávy). V minulých dnech spustila internetovou prezentaci na adrese https://czech.shincheonji.kr, takže se zájemce může dozvědět alespoň nějaké informace, a prostřednictvím kontaktního formuláře se dokonce může pokusit českou církev oslovit. Na tajemnosti to ubírá ovšem jen málo: v prezentaci není uvedeno žádné jméno, žádná adresa nebo telefon, natož možnost se kontaktovat osobně. Je na ní také patrné, že vznikla jako obrana: obsahuje hlavně prohlášení církve, zaměřená proti kritikům, a chválu církevní dobrovolnické práce. Celkově prezentace zatím působí velmi nehotově. Ale určitý krok (či aspoň krůček) směrem k veřejnosti to je.

Ukázkou může být odpověď církve na častou výtku v záložce „Otázky & odpovědi“:

Je pravda, že pokud chodíte do Shincheonji, rozpadne se vám rodina kvůli rozvodům, útěkům z domova a přerušení studia?

V roce 2007 vysílací stanice „MBC blok PD“ a později v roce 2015 CBS v Koreji vysílaly pořady, ve kterých byla svědectví lidí, kteří vznesli takováto obvinění vůči Shincheonji. Tato záležitost šla k soudu a podle soudního rozsudku tato svědectví vznesla falešná obvinění. Podle soudního rozsudku musely vysílací stanice vysílat opravený obsah. Ten ovšem mnoho lidí nevidělo a dál kolují po sítích a internetu tato falešná obvinění.

Členové Shincheonji žijí občanský život jako kterýkoli jiní lidé. Jsou mezi nimi tací, podobně jako pastoři či kněží v jiných církvích, kteří se rozhodnou věnovat více času pro pastorační službu lidem. V žádném případě ovšem nejsou nuceni k rozvodům, útěkům z domova nebo přerušení studia, naopak církev Shincheonji podporuje své členy, aby byli součástí svých rodin, aby studovali a měli řádné zaměstnání.

Česká větev Šinčchondži upozornila v minulých dnech na svou novou internetovou prezentaci představitele českých církví. V rozesílaném jednotném elektronickém dopise z 10. 6. 2021 říkají anonymní pisatelé (podepsaní jako „Shincheonji, církev Ježíšova“), že by „rádi pracovali na očištění obrazu a pověsti Shincheonji, církve Ježíšovy. Jsme si vědomi, že na internetu koluje mnoho článků a zpráv vrhajících na Shincheonji špatné světlo.“ Přikládají proto „odkaz k webovým stránkám, na nichž se postupně objevuje obsah odstraňující nedorozumění, která v průběhu existence církve Shincheonji vznikla“.

Hlavní část dopisu ale tvoří poselství zakladatele a předsedy církve Man Hee Leeho. Ten svou radikální kritiku ostatních církví nijak nezmírnil. Píše o „povrchním životě víry“ těch, kdo neusilují poznat biblickou knihu Zjevení, a varuje, že to jsou „vlci v rouše beránčím“. Pokračuje: „Nepřítomnost pravého učení a Slova v církvích, u pastorů, anebo věřících, je důkazem, že ani Bůh, který je Slovo, ani Ježíš, nejsou na tom místě spolu s nimi. Jediné místo mezi nebem a zemí, které dokonale ovládlo Bibli, je Shincheonji a její členové. Přijďte, a přesvědčte se sami. A poslouchejte.“

Tvrdost těchto slov, tak typickou pro dikci Man Hee Leeho, se autoři dopisu představitelům českých církví možná pokusili oslabit poslední větou: „V budoucnu bychom rádi pokračovali v navazování otevřeného dialogu a spolupráce s ostatními církvemi.“

Náhledová fotografie z prezentace české církve Šinčchondži.

Psali jsme v Dingiru:

Zdeněk Vojtíšek, Nové nebe na zemi. Korejské nové náboženské hnutí Sinčchondži expandujeDingir 18 (3), 2015, s. 78–81.

Související články:

O misii církve Sinčchondži podruhé

V kauzách zakladatele církve Šinčchondži padly rozsudky

V církvi Sinčchondži promovalo 100 tisíc absolventů biblického kursu

Církvi Šinčchondži se podařilo do kampaně zapojit i prezidentku Čaputovou

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments