Charedím v šoku

Ultraortodoxní židé v Izraeli (tzv. charedím) jsou v šoku. Zvláště ti v jeruzalémské čtvrti HaGiv’á HaCarfatít. Tam totiž žil a aktivně působil jako rabín muž, který je zatím uváděn pouze jako M a jehož fotografie byly zveřejněny pouze v rozmlžené úpravě. Tento „M“ se před lety přistěhoval s rodinou do Izraele a postupně žil v několika ultraortodoxních komunitách. Studoval dokonce na prestižní náboženské škole rabiho Šmueliho. V HaGiv’á HaCarfatít pak působil nejen jako rabín, ale zároveň i jako Sofer stam, písař svatých textů. Když jeho manželka vážně onemocněla a před rokem zemřela, komunita se pečlivě starala o jeho pět dětí, které navštěvovaly ultraortodoxní školy. Členové komunity pro ně vařili a finančně je podporovali. Dokonce založili fond, do kterého sbírali peníze na podporu této rodiny. Odhaduje se, že tato rodina dostala od ultraortodoxní komunity desítky až stovky tisíc šekelů (1 šekel = asi 6 Kč).

Avšak tento týden se „provalilo“, že tento muž není vůbec ultraortodoxní žid, a dokonce ani on ani jeho manželka nepocházeli z židovských rodin. Tato skutečnost byla zjištěna paralelně z několika stran:

Jednak se jedna z dcer ve škole prořekla, že věří v Ježíše, ale hlavně jistá žena, která se s umírající matkou v nemocnici jako spolupacientka sblížila, pojala z jistých indicií podezření a začala z vlastní iniciativy pátrat po pravé identitě této rodiny. Našla v USA hroby předků této ženy a zjistila, že to jsou křesťanské hroby s kříži. Také se zjistilo, že doklady, na jejichž základě byla schválena imigrace rodiny do Izraele a které uváděly, že tento pár je potomky přeživších holokaust, jsou padělané. Zjistilo se také, že tato rodina již předchozí místa opustila proto, že vzniklo podezření, že by mohli být křesťanskými misionáři, kteří se dostali do ultraortodoxní komunity, aby tam šířili víru v Ježíše. Židovské organizace bojující proti křesťanské misii (např. Jad LeAchím) uvádějí, že o falešné totožnosti „rabína“ věděly již delší dobu a nejsou rády, že byla tato kauza zveřejněna. Tvrdí, že chtěly shromáždit ještě více materiálu ke konečnému úderu proti křesťanům.

Nicméně nyní je známo, že tito manželé žili dvojí život. A např. i na sociálních sítích měli dvoje účty – jednu s židovskou identitou a druhé s křesťanskou. Také se ukázalo, že v době, kdy pobírali podporu od ultraortodoxní komunity, přijímali peníze i od křesťanských organizací podporujících misionáře. Správci fondu na podporu této rodiny nyní hledají dárce, kteří přispěli, aby jim vrátili alespoň tu část peněz, která ještě nebyla rodině předána.

Texty, které dotyčný „M“ psal např. do modlitebních řemínků (tefilín) či do mezúz (schránka na veřejích) byly prohlášeny za ne-košer, tedy nepoužitelné. Horší je, že rabíni také rozhodli, že i manželství, která tento falešný rabín sezdal, jsou neplatná.

Tento pokus dostat se do ultraortodoxní komunity za účelem misie není úplně ojedinělý. Můj ortodoxní známý z Izraele mi vyprávěl, že se setkal s případem, kdy se ukázalo, že v ultraortodoxním městě Bnej Brak byl jeden tzv. šábes gój ve skutečnosti Žid, který se stal křesťanem. Tímto způsobem se chtěl dostat do prostředí ultraortodoxní komunity, aby tam mohl hlásat křesťanství. (Šábes gój je člověk, který není Žid a který dělá o šabatu pro Židy práce, jež oni dělat nesmějí.)

Běžní židovští křesťané, tzv. mesiánští židé, se však od takovýchto způsobů distancují. Kazatel nejvýznamnějšího mesiánského sboru v Jeruzalémě, Meno Kalisher, mi k tomu napsal: „Jedná se o rodinu, která po řadu let předstírala, že jsou charedím. Ale tak se evangelium nešíří! Tak nejednají vyslanci Mesiáše! Hanba a ostuda! Neštěstí, že se to stává. Tito lidé nepatří k naší komunitě.“

Náhledová fotografie: Sofer stam.

Související příspěvky:

Izraelem hýbe další kauza z prostředí ultraortodoxních židů

Věřte v nemožné, věnujte tomu vše, co je ve vás, a žádejte pomoc od Boha

Izraelský soud se zastal nenáboženské veřejnosti

Subscribe
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
wunder rebe
wunder rebe
4. 5. 2021 8:26

Z článku nevyplývá to podstatné – jak přesně misionářsky působili? Jen tím, že předstírali židovství?

Tomáš Novotný
Tomáš Novotný
Reply to  wunder rebe
5. 5. 2021 8:41

Ano, toto je velice dobrá a legitimní otázka! Problém je ale ten, že v podstatě nikdo (alespoň prozatím) neví, jak vlastně tento “M” a jeho rodina chtěli misii provádět. Sám “M”, když byl již v minulosti podezírán, že chce dělat křesťanskou misii, tak tvrdil, že se myšlenky na misii vzdal. Tato možnost se však zdá velice nepravděpodobná, protože nadále vystupoval pod dvojí identitou a bral podporu od křesťanských organizací. Druhá možnost je, že si opravdu naivně myslel, že když se dostatečně spřátelí s ultraortodoxními židy a sžijí s jejich komunitou, tak později, až jim prozradí, že jsou křesťané, tak tito židé přijmou křesťanskou zvěst.… Číst dále ->

wunder rebe
wunder rebe
Reply to  Tomáš Novotný
6. 5. 2021 8:58

Nechat se podporovat oběma komunitami je chytré – tak jako ve válce prodávat zbraně oběma stranám. Připadá mi to jako nejpravděpodobnější verze. Další možnost je, že byl krtek (spící agent), čekající na vhodné okolnosti.
Ale to, že “Ježíš má rád všechny” mi nepřipadá jako problém. Trestné to není a kdo mu v tom může bránit?

Tomáš Novotný
Tomáš Novotný
Reply to  wunder rebe
5. 5. 2021 8:42

P.S.: Ale wunder rebe by samozřejmě na tyto otázky měl znát odpověď. 🙂