Konspirační teorie mezi jóginy

Podpora (dnes již bývalému) prezidentu Spojených států Donaldu Trumpovi na základě konspiračních teorií je obvykle spojována s americkými bílými evangelikály. Skutečnost je ale pestřejší: bezvýhradně ho podporuje například též mezinárodní společenství jóginů MISA („Hnutí pro duchovní integraci do Absolutna“), založené roku 1990 rumunským duchovním učitelem Gregorianem Bivolaruem (*1952). Od roku 2001 je jeho českou součástí jógické a tantrické společenství Rezonance. Hnutí MISA se ve veřejnosti prezentuje prostřednictvím Mezinárodní federace jógy a meditace Atman.

V internetové prezentaci federace Atman najdeme v oddílu „Zprávy“ pozoruhodnou záložku, informující o tom, že stále pokračují „meditace na podporu Donalda Trumpa a jeho nesmírně prospěšných aktivit“. Konají se po dobu půl hodiny každý den večer. Jógini se tímto způsobem společně snaží prožít stav napojení na jemnou božskou energii a nabídnout plody tohoto napojení Donaldu Trumpovi. Trump tím má být podporován samým dobrotivým božstvím ve svých nesmírně prospěšných aktivitách, které koná ve shodě s boží vůlí. Text naléhá na jóginy také zvýrazněným slovem „DŮLEŽITÉ!“.

Aby jógini pochopili důležitost této podpory, text jim doporučuje videosérii „Pád Kabaly“ nizozemské konspiracistky Janet Ossebaardové (česky zde). Toto dnes již klasické dílo konspirační teorie QAnon (více např. zde) mají jógini sledovat proto, aby porozuměli, „jak je velice důležité podporovat tohoto muže v jeho odvážném činu odhalení, a dokonce uvěznění vůdců satanistické sekty (tzv. iluminátů), kteří v této době chtějí nastolit s mimořádně velkou lstivostí nacistické pokyny, známé pod obecným jménem Nový světový řád“.

Logy české školy jógy a tantry Rezonance.

Velká příchylnost Bivolaruova hnutí k tématům lidové kultury a náboženství je patrná již od 90. let. Texty i videa, které hnutí poskytuje svým stoupencům k růstu v jejich cestě jóginů a tantriků, se nezabývají jenom těmito indickými tradicemi. Jsou doslova nabity tajemnými a chytlavými tématy, jakými je např. UFO a teorie, že vývoj lidské civilizace podnícen návštěvami mimozemšťanů, mizení včelstev, tajemství vody, stigmata, Fátimská zjevení, Nostradamova proroctví a konec světa v roce 2012 či psychotronika. Na ně navazují desítky konspiračních teorií, například tzv. projekt Montauk, tedy konspirační teorie s počátkem již v 80. letech, zpochybnění přistání na Měsíci, ovlivňování mysli americkou tajnou službou, role satanistických sekt, iluminátů či svobodných zednářů v současném světě apod. Výmluvné je ostatně heslo „Konspirační teorie“ v oddíle Slovník (pojednává téměř výhradně o náboženských tématech jógy a tantry) v současné prezentaci české větve hnutí – Rezonance:

Výraz vymyšlený propagandou Nového světového řádu za účelem označkování a diskreditace každého potenciálního či reálného odpůrce ďábelské konspirace takzvaných „iluminátů“, kteří se snaží podrobit si celý svět. Slovo „teorie“ ve slovním spojení konspirační teorie má za cíl zmást neinformované nebo naivní lidi a přimět je, aby uvěřili, že kdokoli, kdo se snaží o odhalení satanských plánů zednářstva, je člověk, jemuž schází kontakt s realitou, osoba se zatoulanou myslí a hlavou v oblacích, která vytváří pouhé teoretické spekulace postrádající jakékoli podložení. Nekonečným opakováním tohoto výrazu masmédii a označováním inteligentních a rozumných lidí, kteří se otevřeně staví proti šíleným plánů Nového světového řádu za „konspirátory“ se usiluje o bagatelizování a podlomení jakékoli kritiky či odpůrného postoje proti uskupení takzvaných „iluminátů“ hned v zárodku.

Tato strategie byla a je například naplno používána slouhy zednářské sebranky z Fox News, která ovládla Ameriku, aby v očích lidí zdiskreditovala mnoho členů civilních skupin, které se snaží vynést na povrch a dát na vědomí otřesnou pravdu o 11. září 2001. A tak je téměř ve všech televizních diskusních pořadech jakýkoli názor odporující oficiální verzi okamžitě napadán moderátory, jež jsou ve skutečnosti pouhými propagandisty ve službě, jako „konspirační“, „extremistický“, „bláznivý“, „bizarní“ či „choromyslný“ apod., příslušného hosta prakticky nepustí ke slovu, přičemž ho současně veřejně urážejí, zesměšňují a haní ve jménu „správného a vyváženého“ výkladu, a snaží se tak znemožnit jakýkoli svobodný názor.

Gregorian Bivolaru.

Spekulace v rámci „lidové psychologie“ by nás mohla přivést k názoru, že konspiracismus Gregoriana Bivolarua je docela pochopitelný vzhledem k jeho životu, v němž bylo mnoho skrývání na tajných místech, útěků, tajných bytů, konspiračních dohod, a tím pochopitelně také strachu a stálého napětí. Bivolaru byl totiž vystaven pronásledování ze strany rumunských úřadů, které mu přineslo například internaci v psychiatrické léčebně, několikeré zadržení, škody na majetku, a dokonce i vězení (studie v angličtině na toto téma je zde, česky v časopise Dingir, viz níže). Méně srozumitelné je toto zaujetí u jeho stoupenců, často o dvě generace mladších a vyrostlých ve zcela jiných poměrech. Konspiracismus v hnutí MISA (a české Rezonance) tak snad musíme přikládat velké autoritě, kterou téměř sedmdesátiletý Bivolaru ve svém hnutí dosud má.

Náhledová fotografie z vystoupení na Václavském náměstí v Praze při příležitosti Dne jógy roku 2017. Zdroj: zde.

Psali jsme v Dingiru:

téma Tantra a neotantra, Dingir 20 (2), 2016.

Zdeněk Vojtíšek, Jóga, tantra a trestní stíhání“, Dingir 20 (2), 2016, str. 44–48.

Zdeněk Vojtíšek, Společenství jóginů a tantriků, Dingir 20 (2), 2016, str. 61–63.

téma Konspirační teorie a náboženstvíDingir 19 (2), 2016.

Související články:

Jógické a tantrické společenství “MISA” konečně v akademické debatě.

Gregorian Bivolaru, zakladatel hnutí “MISA”, propuštěn z vězení.

QAnon po Trumpovi.

Politická iniciativa QAnon jako implicitní náboženství.

Konspirační teorie QAnon je výzva pro religionisty.

Virus jako konspirace.

Subscribe
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Tonda
Tonda
8. 12. 2023 19:56

Tak tyhle bych nepustil ani k vodě, natož ke slovu!
[V redakci Náboženského infoservisu byla odstraněna urážlivá část komentáře.]

J. Čížek
J. Čížek
3. 2. 2021 11:52

A tak je téměř ve všech televizních diskusních pořadech jakýkoli názor odporující oficiální verzi okamžitě napadán moderátory, jež jsou ve skutečnosti pouhými propagandisty ve službě, jako „konspirační“, „extremistický“, „bláznivý“, „bizarní“ či „choromyslný“ apod., příslušného hosta prakticky nepustí ke slovu, přičemž ho současně veřejně urážejí, zesměšňují a haní ve jménu „správného a vyváženého“ výkladu, a snaží se tak znemožnit jakýkoli svobodný názor.

Vážení čtenáři, tipujte, na které televize se tento popis hodí.