Katalog bez výstavy: o zednářském životě v Žatci

Rudolf Kardoš, Jana Čechurová, Mirka Salavová: Svobodní zednáři v Žatci, Beroun: Machart, 2020, 112 s.

Adolg Girschick – Veliký Mistr velkolóže Lessing.

Rok 2020 přinesl mezi jinými jedno kulaté výročí, a to 100 let od ustavení německojazyčné veliké lóže Lessing zu den drei Ringen. K jeho připomínce měla být v Žatci, kde mimo jiné působil její nejslavnější velmistr Adolf Girschick a kde rovněž před 100 lety vznikla zednářská lóže Kette zur Freiheit, uspořádána výstava – pandemická situace ale nakonec její zpřístupnění v Křížově vile v Žatci neumožnila.

Namísto klasického katalogu k výstavě se tedy autor konceptu, historik Mgr. Rudolf Kardoš, PhD., z ústecké Univerzity J. E. Purkyně rozhodl přetavit svou původně bakalářskou práci o historii žatecké lóže ve výpravnou publikaci, která skutečně v průběhu roku spatřila světlo světa.

Kromě upraveného textu bakalářské práce, která představila důkladně např. i sociologický profil lóže či na základě archivních materiálů přinesla i určité informace o náplni její spolkové činnosti, je kniha bohatě provázena fotografickým materiálem a rozšířena o další studie, zejména o přítomnosti státotvorných demokratických německých sil v předválečné republice (ve spolupráci s M. Salavovou) a o vztazích mezi českými a německými svobodnými zednáři od historičky českého svobodného zednářství doc. Jany Čechurové z FF UK.

Dopis lóže Kette zur Freiheit, hlavičkový papír organizace, 20. ledna 1922.

Podrobný popis žateckého zednářského niveau, včetně profilů zajímavých osobností spolku Adolfa Girschicka, Leopolda Becherta, Hildeberta Kolbeho, je doplněn obecnými informacemi o zednářství, a krom obrazového materiálu je součástí přílohy i řádka archivních materiálů z provenience velkolóže Lessing v německém originále i českém překladu (byť s drobnými nepřesnostmi).

Kniha tedy překračuje možnosti výstavy, která by byla jednoho dne tak jako tak ukončena, a přináší tak do rukou zájemců v příjemné úpravě nové střípky informací o duchovním i sociálním životě předválečného Československa.

 

Psali jsme v Dingiru:

téma: Svobodné zednářstvíDingir 6 (1), 2003, plný text čísla: zde.

 

Související příspěvky:

Zemřel Kirk MacNulty.

300 let svobodného zednářství.

Muzeum tajných spolků v Lokti.

Film o svobodném zednářství.

Vzpomínky starého zednáře.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments