Svatí posledních dnů a sexuální zneužívání ve skautu

Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů (LDS – zkr. angl. názvu Latter-day Saints) v USA čelí žalobám za to, že údajně zatajovala informace o zneužívání nezletilých chlapců ve skautských oddílech v Arizoně, konkrétně ve městech Tuscon a Phoenix. Informoval o tom americký server Religion News Service.

Podle sedmi žalob, které byly na mormonskou církev podány 28. prosince 2020, se údajně oběti zneužívání se svými zážitky svěřily vedoucím svých sborů. Církevní autority prý chlapce požádaly, aby o věci nadále pomlčeli a umožnili církvi toto podezření prošetřit. Ve skutečnosti autority prý nic nepodnikly, a de facto tím umožnily zneužívání dalších chlapců. Oběti tvrdí také to, že takto měla církev k dispozici celý seznam nezpůsobilých skautských vedoucích, kteří se zneužívání opakovaně dopouštěli, ale nikterak proti nim nezakročila.

Tiskový mluvčí LDS Sam Penrod ve svém prohlášení uvedl, že mormonská církev zneužívání jakéhokoli druhu absolutně netoleruje, a že takto závažná obvinění vyžadují vždy velmi důkladné vyšetřování. Řekl také, že církev neví o žádných spisech, které by mohly uvedená obvinění doložit, ani o tom, že by vedla záznamy o obviněných vedoucích a bylo v jejích silách před nimi své mladé členy varovat či chránit.

LDS k 1. lednu 2020 zcela ukončila více než sto let trvající partnerství s americkými skauty, kteří mormonské děti a dospívající sdružovali ve svých oddílech. Omezování spolupráce probíhalo už nejméně od roku 2017, kdy z rozhodnutí LDS opustili skautské organizace chlapci ve věku 14 až 18 let. Programy pro mladší děti mezi 8 a 13 lety pokračovaly až do konce roku 2019.

Příčinou tohoto postupného rozchodu amerických mormonů a skautů však nebylo údajné zneužívání chlapců, které je předmětem zmíněných žalob. Podle dostupných informací můžeme identifikovat dva hlavní důvody. Prvním z nich je patrně napětí, které mezi oběma organizacemi vzniklo, když se američtí skauti rozhodli řešit rapidní pokles své členské základny přijímáním dívek, homosexuálů a transsexuálů. Druhým důvodem je patrně záměr LDS sdružovat mladé lidi ve vlastních programech, které budou plně pod kontrolou církve a lépe poslouží upevnění a udržení jejich mormonské identity.

 

Náhledový obrázek: Chrám Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů ve Freibergu (Pixabay).

 

Psali jsme v Dingiru:

Téma Dingiru 3/2001: Náboženství mormonů (plný text čísla zde)

 

Související příspěvky:

Mormoni a LGBT – možné změny?

Mormoni zůstávají věrní republikánům.

Mormoni a cesta na věčnost.

„Když budoucí misionář otevírá obálku, je napnutý“ – Rozhovor s Janem Pohořelickým o mormonské misii v Česku.

Před 90 lety byla založena misie církve mormonů v Československu.

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments