V USA vzrostl počet útoků proti buddhistům

Zahraniční zpravodajské servery si všimly, že ve Spojených státech amerických letos dramaticky stoupl počet zločinů z nenávisti vůči buddhistům. Vlnu protiasijské nenávisti a xenofobie přičítají pandemii onemocnění covid-19 a zejména pak agresivní rétorice prezidenta Donalda Trumpa, který opakovaně připisuje Číňanům vinu za neutěšenou situaci, v níž se momentálně nachází nejen Amerika. „Trump opakovaně označoval koronavirus jako ‚čínský virus‘ a ‚kung-chřipku‘ (‚kung-flu‘, pozn. aut.), což jsou termíny, které zastánci asijských Američanů považují za hanlivé, a dělá tak z Američanů asijského původu obětní beránky,“ píše server Voice of America. Útočníci vztahují svou nenávist na všechny Asiaty a projevy jejich přítomnosti v Americkém prostoru včetně náboženského života.

Newyorské policejní oddělení (NYPD) kvůli překvapivému nárůstu takových útoků založilo v srpnu speciální pracovní skupinu pro vyšetřování zločinů z nenávisti namířených proti Asiatům. Organizace Stop AAPI (Asian American and Pacific Islander) Hate eviduje aktuálně více než 2100 protiasijských případů útoků z nenávisti. Nejčastěji se jedná o slovní napadání a vyjadřování nevole na sociálních sítích, ale terčem útoků se stávají také buddhistické sochy a chrámy v amerických městech, vzrostl i počet osobních útoků na návštěvníky buddhistických chrámů.

Minulý měsíc například zatím neznámí vandalové poškodili sochy v šesti různých chrámech ve vietnamské čtvrti Little Saigon v kalifornském městě Santa Ana asi 40 km od Los Angeles. Záběry z bezpečnostních kamer (zde) u jednoho z poškozených chrámů ukazují, jak dvě ženy v teplácích a tmavých bundách a s rouškami na obličeji stříkají sochy černými spreji. Jedna ze soch měla na zádech napsáno slovo „Ježíš“. Souvislost s ostatními vandalskými útoky zatím není prokázána, ale je velmi pravděpodobná. Podobné útoky se v tomto městě sice odehrávaly v roce 2018, ale i přestože i tenkrát byla pachatelkou žena, si policie nemyslí, že se jedná o stejnou osobu.

Za zmínku stojí také případ z Arkansasu, kde muž rozbil kladivem tři sochy Buddhy na pozemku chrámu Wat Lao Santitham ve městě Fort Smith. Tento muž byl zadržen na místě a svůj čin komentoval slovy, že sochy Buddhů jsou falešné modly.

Funie Hsu, odborná asistentka amerických studií na San Jose State University, uvedla pro Religion News Service, že letošní útoky nejsou překvapivé, protože asijští Američané jsou historicky celkově vnímáni jako cizinci nebo neschopní se přizpůsobit. „Náboženství,“ řekla Hsu, „bylo považováno za překážku jejich přijetí, protože čínští přistěhovalci, kteří poprvé přišli do USA v 19. století, byli nazýváni ‚pohanskými Číňany‘.“ Chrámový vandalismus je obecně výrazem nenávisti vůči asijským Američanům. V Massachusetts v roce 1984 tři veteráni z vietnamské války spálili tibetský buddhistický chrám poté, co vyjádřili nespokojenost s tím, jak je o ně pečováno jakožto o veterány. Vandalismus proti sochám Buddhy je podle ní častým jevem také proto, že je mnozí považují za urážku křesťanství. „Často slouží jako boxovací pytel v případě jakékoli formy nepřátelství, které lidé pociťují proti Asiatům,“ řekla Hsu.

 

Zdroje:

Religion News Service

Voice of America

Buddhistdoor Global

USA Today

 

Náhledový obrázek: Posprejované sochy v chrámu Huong Tich ve čtvrti Little Saigon v Santa Ana. Záběr z bezpečnostní kamery u chrámu Huong Tich (Zdroj: RNS).

 

Psali jsme v Dingiru:

téma Náboženství ve Spojených státechDingir 9 (2), 2006, text zde.

 

Související příspěvky:

„Radikální dualismus je nebezpečný. Proto se bojím Trumpa.“ – Rozhovor s religionistkou Catherine Wessingerovou, část 1.

„Náboženské násilí je interaktivní.“ – Rozhovor s religionistkou Catherine Wessingerovou, část 2.

„Nestačí jen nebýt rasista…“

Čínské tradice v době koronavirové I., II., III., IV.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments