Udělejme Ameriku opět sekulární!

Politická iniciativa Sekulární demokraté Ameriky (Secular Democrats of America, SDA) minulý týden vyzvala nově zvoleného amerického prezidenta Joea Bidena, aby se po svém nástupu do funkce snažil o přiblížení se k „původnímu ústavnímu sekularismu a oddělení církve a státu jakožto ústřednímu principu, který zaručuje náboženskou svobodu lidí všech náboženství i těch, kteří nevyznávají žádné“. Ve více než dvacetistránkovém dokumentu hovoří o potřebě odmítnout „křesťanské nacionalistické hnutí“, které je podle autorů prohlášení současnou vládou přehnaně podporováno.

Návrat k ústavnímu sekularismu má symbolizovat nahrazení státního motta In God We Trust („Máme důvěru v Boha“), oficiálně přijatého v roce 1956, tradičním revolučním heslem E pluribus unum („Z mnohých jedno“), které je součástí státního znaku USA.

Mezi požadavky iniciativy SDA, která vystupuje jako reprezentant sekulárních demokratických voličů, je, aby federální vláda nepřidělovala dotace žádné organizaci, jež diskriminuje zaměstnance s odvoláním se na náboženskou svobodu: „Bidenova administrativa by měla rychle poukázat na falešný mýtus, podle něhož může právo na svobodné praktikování osobní náboženské víry udělovat licenci na diskriminování druhých lidí v oblasti poskytování veřejných či komerčních služeb.”

Dokument se věnuje i aktuální epidemické situace. Vyzývá budoucí vládu, aby neudělovala žádné náboženské výjimky z povinného očkování dětí.

Podle zprávy na RNS, zde.

Související příspěvky:

Náboženství v amerických prezidentských volbách.

Náboženství Kamaly Harrisové.

Biden pro věřící, věřící pro Bidena.

Heslo „Bohu důvěřujeme“ na budovách amerických škol.

 

Subscribe
Upozornit na
guest
5 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Ivan Štampach
Ivan Štampach
15. 12. 2020 21:21

To, co J. Čížek nazývá “zednářsko-globalistický sekularismus” je na začátku existence USA. K zednářství se hlásili otcové zakladatelé, Georges Washington, Benjamin Franklin, Thomas Jefferson.

J. Čížek
J. Čížek
Reply to  Ivan Štampach
16. 12. 2020 10:30

Jistě, to je známá věc. (T. Jefferson byl zároveň otrokář.) Akorát se to z nějakého důvodu neučí ve školách. Ani o pro-zednářském charakteru naší První republiky vzniklé z milosti a po vzoru USA. A o zednářství vůbec. Cui bono?

Richard
Richard
11. 12. 2020 12:29

Oficiálně ještě nebyl Biden zvolen. Je smutné, že se pisatel příspěvku řadí zřejmě mezi fandy mediokracie.

Zdeněk Vojtíšek
Reply to  Richard
11. 12. 2020 15:25

Děkujeme za komentář, ale musíme ho odmítnout. Čtenář po nás chce téměř nemožné, totiž abychom nahradili běžně užívané sousloví “zvolený prezident” (“president-elect”) nějakou krkolomnou konstrukcí. Ta by opravdu mohla být přesnější (v tom je třeba dát čtenáři za pravdu), ale musela by znít asi takto: “Ten, jenž podle všech amerických států vyhrál všelidové hlasování nominující volitele, kteří budou oficiálně volit v polovině prosince, a jehož vítězství stávající prezident neuznal, ale naprostou většinu jeho žalob soudy už odmítly”.

J. Čížek
J. Čížek
Reply to  Zdeněk Vojtíšek
13. 12. 2020 9:57

Do oficiálního vyhlášení je Biden stále jen kandidátem na úřad prezidenta.
Zednářsko-globalistický sekularismus vládne světu přes 200 let a podle toho svět vypadá.