Bhagván Radžníš a radžníšismus

Pokud právní řád poskytuje výhody náboženským skupinám, není překvapivé, že nějaké náboženství vznikne jenom proto, aby tyto výhody byly získány. Ve dvou článcích, které vycházejí dnes a příští týden, jsou blíže popsány dva případy, které vzbuzují podezření o účelovosti vzniku takového náboženství: jedná se o náboženství radžníšismu a o Scientologickou církev. Přitom – paradoxně – v obou případech byla tato náboženství vytvořena uvnitř hnutí, která byla náboženská, ale jinak, než to odpovídalo právním předpisům a jejich úředním výkladům.

Indický náboženský vůdce Bhagván Radžníš (1931–1990), zvaný v posledních letech svého života Osho, vystupoval od začátku svého veřejného působení v 60. letech jako odpůrce náboženství a všech ideologií („-ismů“). Tvrdě odsuzoval kněží indických náboženství ještě v Indii a stíhal je výsměchem. Brzy potom, co se roku 1981 přestěhoval do Spojených států a připojil se k rozrůstající se komunitě svých oddaných sannjásinů v Oregonu (více o tom zde), začala mu od Imigračního a naturalizačního úřadu (INS) hrozit deportace.[1] Situace se vyhrotila v prosinci roku 1982, kdy INS odmítl jeho žádost o trvalý pobyt. On i jeho nejbližší stoupenci viděli naději na výjimku v tom, že se Bhagván Radžníš stane „náboženským pracovníkem“.[2] K tomu bylo ale potřeba doložit existenci „náboženství“.

Tímto dokladem měl být normativní text s názvem Radžníšismus. Úvod k Bhagvánu Radžníšovi a jeho učení.[3] O okolnostech vzniku této drobné knihy hovořila Sheela Silvermanová, tehdejší osobní sekretářka Bhagvána Radžníše (duchovním jménem Ma Anand Sheela), v nedávném rozhovoru se studenty religionistiky (psali jsme o něm zde):

První (vlevo) a druhé vydání knihy Radžníšismus, obě z roku 1983.

„Bhagván byl člověk, který byl proti všem náboženstvím a všem tradicím. A teď jsme vystoupili s knihou o radžníšismu. Je to absurdní. Ale byl pro to důvod, protože americký vládní úřad pro imigraci měl zákonnou definici náboženství. Takže abyste mohli Bhagvána prohlásit za náboženskou osobnost, museli jste mít Bibli, náboženské svátky, náboženské obce, kostel a tak dále. Vrátila jsem se z návštěvy u právníka, hovořila jsem s Bhagvánem a měla jsem spoustu obav, co budeme dělat, protože pro Bhagvána bylo absolutně nezbytné, aby dostal zelenou kartu a aby ji dostal jako náboženská osobnost. A Bhagván mi řekl: „Sheelo, proč máš obavy? Stvoříme náboženství.“ Otevřela jsem pusu překvapením. A on se jen hezky usmíval. A nadiktoval celou knihu svými slovy. A když jsme se viděli příště, navrhl pro mě oblečení. A když jsem reprezentovala jeho a jeho náboženství, musela jsem se do toho obléct. Byl to červený plášť s vysokým límcem. Byla to taková legrace!“

Strany 24 a 25 knihy Radžníšismus. Všechny ukázky z této knihy: „Rajneeshism“, Sannyas Wiki. Ukázku je možné zvětšit.

Roku 1985 došlo k dramatickému rozchodu Ma Anand Sheely a Bhagvána Radžníše, který provázelo podání vzájemných žalob, veřejné urážky a hněv. Sheela opustila oregonskou komunitu Radžníšpuram a Radžníšovi stoupenci pak spálili její osobní majetek. Shořely i zbylé výtisky knihy Radžníšismus a červený plášť, který patřil Sheele jako nejvyšší kněžce radžníšismu. Bhagván Radžníš využil nenávisti vůči Sheele, která ovládla jeho stoupence, a autorství knihy Radžníšismus přisoudil právě jí:

„Především: kniha Radžníšismus není moje dílo, nejsou to moje promluvy. Byla to Sheela a její skupina, kdo to vytvořil, a tak by to už nemělo být znovu vydáno. Neexistuje nic takového jako radžníšismus – protože to by se z toho zase stalo další křesťanství, další komunismus, další hinduismus. Celý život bojuji proti ’-ismům‘, a teď tito lidé udělají ’-ismus‘ ze mě!“[4]

Spor o autorství knihy nelze rozhodnout. Svůj účel ale splnila a napomohla tomu, že Bhagván Radžníš zůstal ve Spojených státech až do roku 1985. Na podzim toho roku byl základě obvinění od Sheely a následného vyšetřování zatčen, obviněn z kriminálních činů a ze Spojených států vyhoštěn. Kontroverzní brožura v tomto případě už nepomohla.

Poznámky:

[1] Česky stručně o této situaci: VOJTÍŠEK, Zdeněk, Nová náboženství a násilí, Praha: Karolinumm 2017, str. 188.

[2] CARTER, Lewis F., Charisma and Control in Rajneeshpuram. The role of shared values in the creation of a community, Cambridge: Cambridge University Press 1990, str. 163.

[3] Rajneeshism: An Introduction to Bhagwan Shree Rajneesh and His Religion, Rajneeshpuram: Rajneesh Foundation International 1983.

[4] BHAGVÁN RADŽNÍŠ, promluva 26. září 1985, in: From Bondage to Freedom, citováno podle: „Rajneeshism“, Sannyas Wiki, URL: https://www.sannyas.wiki/index.php?title=Rajneeshism, download 12. 11. 2020.

Náhledová fotografie Sheely a Radžníše z filmu Guru. Bhagwan, His Secretary and His Bodyguard.

Související příspěvky:

Ma Anand Sheela si stále stojí za svým.

Wild Wild Country (1): Síla osobních příběhů.

Wild Wild Country (2): Síla ideálu.

Wild Wild Country (3): Síla zápasu.

Wild Wild Country (4): Síla argumentů.

Dědictví Radžníše (Osho) v české společnosti.

Surová tantra.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments