Pronásledování svědků Jehovových v Rusku: bod obratu?

O pronásledování svědků Jehovových v Rusku jsme v Náboženském infoservisu už několikrát psali (naposled zde). Jeho začátek se datuje do roku 2017, kdy Ruský nejvyšší soud zakázal činnost svědků Jehovových a prohlásil jejich 395 místních sborů za extremistické organizace. Teď snad konečně přicházejí i lepší zprávy.

Ve středu 7. října vynesla soudkyně kavkazské republiky Kabardsko-Balkarsko osvobozující rozsudek nad Jurijem Zalipajevem. Je to první takový rozsudek od nálezu Nejvyššího soudu Ruské federace roku 2017 a je považován za odvážný. Prokurátor přitom požadoval trest odnětí svobody v délce dvou let. Hned následující den bylo ve městě Uljanovsk odsouzeno šest svědků Jehovových „pouze“ k podmíněným trestům odnětí svobody v délce od 2,5 roku do 4 let a k omezení pohybu v délce od sedmi do deseti měsíců. Jarrod Lopes, tiskový mluvčí světového ústředí Náboženské společnosti Svědkové Jehovovi ve Warwicku v americkém státě New York, vydal 8. října prohlášení, v němž přivítal, že odsouzení svědkové nebudou uvězněni, ale zároveň poukázal na „ohromnou nespravedlnost“, s jakou je se svědky v Rusku nakládáno. Vyjádřil naději, že „Rusko přestane skandalizovat svědky Jehovovi absurdní nálepkou ’extremistů‘, takže budou zase moci svobodně konat bohoslužby účastnit se života společenství, které mají rádi.“

Pozorovatelé dávají mírné rozsudky do souvislosti s vlnou mezinárodní pozornosti, které se situaci svědků Jehovových v Rusku dostává od 1. října. Tehdy bylo zveřejněno prohlášení účastníků mezinárodního semináře Centra pro studium nových náboženství (CESNUR) o svědcích Jehovových a jejich odpůrcích ve Vilniusu (prohlášení je k dispozici zde). Účastníci semináře v prohlášení připomněli kromě jiného i tato fakta: svědků Jehovových žije na území Ruské federace 175 tisíc, ke 13. srpnu jich bylo 379 vyšetřováno pro podezření ze spáchání trestného činu, 186 je zadrženo ve vyšetřovací vazbě, 44 je odsouzeno k trestům vězení a 29 k domácímu vězení. Od roku 2017 bylo prohledáno 1 107 bytů a domů, více než 310 v letošním roce. Například letos 13. července provedli ozbrojené složky koordinovaný zátah na svědky Jehovovy ve Voroněžské oblasti a prohledali 110 jejich domovů. V této historii pronásledování svědčí potvrzené zprávy i o případech zneužívání a mučení.

Religionisté a obhájci lidských práv v závěru prohlášení také připomněli, že prezident Putin řekl (11. prosince 2018): „Svědkové Jehovovi jsou také křesťané; ve skutečnosti nerozumím tomu, proč jsou pronásledováni.“ O rok dříve udělil Rodinnou cenu svědkům Jehovovým a nazval rodinu Novikových z Petrozavodsku „vzornou rodinou“ (psali jsme o tom zde).

Článek vychází ze zpráv služby Religious News Service, především zde.

Náhledová fotografie ze soudu s Jurijem Zalipajevem: oficiální stránky mezinárodní organizace svědků Jehovových, zde.

Související příspěvky:

Svědkové Jehovovi v Rusku: seznam pronásledovaných se prodlužuje.

Svědek Jehovův v Rusku odsouzen na šest let do vězení.

Perzekuce svědků Jehovových v Rusku.

Na pronásledování náboženských menšin v Rusku se nepřímo podílí i Francie.

Co na schůzce Putin – Trump v Helsinkách asi nezaznělo.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments