Zemřela Jiřina Prekopová

V pondělí 7. září zemřela ve věku 90 let dětská psycholožka PhDr. Jiřina Prekopová. Svými postoji zasahovala i do oblasti alternativního náboženství.

Narodila se v Prostějově 14. října 1929. V Olomouci studovala psychologii, filosofii a pedagogiku, ale z kádrových důvodů jí nebylo umožněno pracovat v oboru. Koncem 50. let sice krátce působila jako učitelka v pohraničí, ale i o toto zaměstnání přišla. Několik let potom pracovala v zemědělství a různých manuálních a neperspektivních zaměstnáních. V roce 1970 se s manželem Valentinem rozhodla emigrovat do Německa a tam se opět vrátila k psychologii. Jejím domovem se na dlouhou dobu stalo město Stuttgart, kde pracovala na dětské klinice Olgahospital a provozovala soukromou praxi. Od 90. let se hodně věnovala přednáškové činnosti po celém světě a psaní knih. Od roku 2015 žila Prekopová v Rezidenci pro seniory RoSa v pražských Kobylisích.

Prekopová se ve své práci věnovala problémovým dětem a je známá především jako propagátorka tzv. terapie pevným objetím (Holding therapy), jejíž původní autorkou je americká psycholožka Martha Welchová. Metoda, která spočívá v léčbě dětského vzteku a hněvu tím, že je dítě i přes odpor pevně svíráno rodičem, dokud emoce neopadnou, je značně kontroverzní a v mnoha zemích (včetně Česka) není akreditována. Prekopová tuto metodu, která byla původně určena pro léčbu autismu, rozvinula vlastním směrem a dala jí některé důrazy, které mají až esoterický charakter, zahrnovala do své práce také vztahy k zemřelým či nenarozeným příbuzným, Bohu a životním energiím. Inspirovala se mimo jiné také v práci německého psychoterapeuta Berta Hellingera (psali jsme zde) a jeho rodinných konstelacích.

Prostředkem léčby je v pojetí Prekopové bezpodmínečná láska, která má charakter univerzální energie. Cílem terapie je „obnovit její proudění“ v rodině. Toho je dosahováno, jak už bylo řečeno, pevným objetím klienta s další osobou. Tou bývá zpravidla rodič, ale může to být i jiný příbuzný, případně sám terapeut. V objetí, které se nejčastěji provádí vsedě nebo vleže, má klient vyjádřit své pocity hněvu a vzteku. Proces trvá tak dlouho, dokud klient nevyjádří všechny negativní emoce a nepřijme příjemné prožitky. Terapeut klienta ve vyjádření emocí pobízí. Metoda byla původně určena pro léčbu klientů s poruchami autistického spektra, jimž měla pomoci překonat strach z blízkosti a navázat kontakt a vztah s rodičem. Prekopová byla přesvědčena, že příčinou poruch chování u dětí je absence pocitu bezpodmínečné lásky, a začala tuto metodu aplikovat i u jiných než autistických dětí. Později začali její metodu využívat i dospělí, kteří se s její pomocí snažili napravit poškozené vztahy v rodině.

Ačkoli není terapie pevným objetím (TPO) ani u nás oficiálně uznanou a akreditovanou terapeutickou metodou, má zde i své významné zastánce. Nejbližším českým spolupracovníkem Jiřiny Prekopové je předseda Českomoravské psychologické společnosti (ČMPS) PhDr. Jaroslav Šturma. V roce 2001 založil při ČMPS Pracovní skupinu pro terapii pevným objetím podle J. Prekopové a organizuje u nás také výcvik v tomto typu terapie. Na protest proti Šturmově propagaci eticky kontroverzní metody z ČMPS vystoupili někteří její dlouholetí členové jako např. vedoucí Katedry psychologie na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně doc. Zbyněk Vybíral. TPO kritizuje také organizace APLA, která sdružuje rodiče dětí s autismem a nedoporučuje ji ani Česká lékařská komora nebo Česká asociace pro psychoterapii. Metodě Jiřiny Prekopové je nejčastěji vytýkána její nevědeckost, nemožnost objektivně hodnotit její výsledky, ale zejména léčení bez souhlasu, či dokonce proti vyjádřenému nesouhlasu klienta. Podle některých právních výkladů lze na metodu Prekopové nahlížet jako na týrání svěřené osoby.

Kromě TPO je Prekopová autorkou mnoha knižních titulů o výchově. Mezi nejznámější tituly v češtině bezpochyby patří knihy Malý tyran (1993), Nese mě řeka lásky (2007), Kdybyste věděli, jak vás miluji. Jak pomoci obtížně vychovatelným dětem postavením rodinného systému a terapií pevným objetím (společně s Bertem Hellingerem, 2008), Pevné objetí. Cesta k vnitřní svobodě (2009), Jsem tu pro lásku (2010). Poslední titul Láska vítězí nad technikou? vyšel v loňském roce (2019). Vyučování a propagaci autorčiny metody zajišťují Instituty Jiřiny Prekopové, které v současnosti působí v Česku, na Slovensku, v Německu, v Rakousku, ve Španělsku, v Řecku, v Itálii, v Mexiku, ve Venezuele a v Brazílii. Datum posledního rozloučení zatím nebylo stanoveno.

 

Související příspěvky:

Zemřel duchovní otec rodinných konstelací Bert Hellinger

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments