Bílí ptáci ve zlaté kleci: Jógí Bhadžan podezřelý ze sexuálního zneužívání

Téma zneužívání (nejen sexuálního) jak v tradičním, tak alternativním náboženském prostředí se zdá být nevyčerpatelné a sled odhalených případů nekonečný. Na pomyslný seznam zakladatelů a vůdců nových náboženských hnutí, kteří jsou důvodně podezřelí ze zneužívání svých následovníků, se v minulých měsících zařadil i Jógí Bhadžan. Na rozdíl od hnutí například Šrí Činmoje, svámího Mahéšvaránandy nebo Sogjala rinpočheho přiznalo vedení jeho organizace, že obvinění je pravděpodobně oprávněné. V české společnosti není Jógí Bhadžan příliš známý a ani společenství jeho stoupenců není velké; na Západě je to ale v prostředí náboženských alternativ velmi známá postava.

Harbadžan Singh Chálsa Jógí (1929–2004) pocházel z té části Paňdžábu, která po rozdělení koloniální Indie připadla Pákistánu. Na Paňdžábské univerzitě získal roku 1954 titul bakaláře, vytvořil rodinu se třemi dětmi a pracoval jako celní úředník. Bez rodiny se roku 1968 odstěhoval do Toronta a následující rok přesídlil do Los Angeles. Pod jménem Jógí Bhadžan (Yogi Bhajan) tam založil Zdravou, šťastnou a svatou organizaci („Healthy, Happy, and Holy Organization“), známou pod zkratkou 3HO. K učení a praxi, které kombinují sikhismus a kundaliní jógu, přitáhl tisíce mladých Američanů a Kanaďanů a s jejich pomocí založil ášramy (kláštery) a desítky městských výukových center. Jejich činnost byla a je podporována podniky, v nichž pracují jeho stoupenci. Za sídlo si zvolil ášram v Españole v Novém Mexiku.

Pamela Saharah Dysonová. Foto: Facebook.

V průběhu let začal Jógí Bhadžan vystupovat i jako učitel tantry a dokládal, že je jediným zasvěcencem tohoto typu v současném světě. Od 80. let se mu totiž dařilo přizpůsobit se poptávce hnutí Nového věku (New Age). Zároveň nepřestával zdůrazňovat svůj sikhský původ a prohlašoval se za nejvyšší autoritu v šíření sikhské dharmy (nauky) na Západě. Organizoval programy s výukou sikhismu pro druhou generaci sikhských přistěhovalců do Spojených států a učil je sikhskému životnímu stylu, ale zároveň byl indickými sikhskými autoritami tvrdě kritizován kvůli tomu, že sikhské zásady přestupoval. V 80. letech veřejně vystoupil jeden z apostatů z organizace 3HO s obviněním Jógího Bhadžana ze sexuálních styků s několika členy nejužšího vedení organizace. Tato obvinění ale nebyla prokázána.

Od roku 1986 začal Jógí Bhadžan cestovat a zakládat centra i v jiných státech západního světa. Byl veřejně aktivní také na poli mezináboženského dialogu. Stal se spolupředsedou Parlamentu náboženství světa a funkcionářem několika dalších organizací, zaměřených na dialog a spolupráci mezi příslušníky různých náboženství. Společenství 3HO přečkalo smrt svého zakladatele v roce 2004 a v současnosti inzeruje v prezentaci zde množství svých aktivit. Větev této organizace působí i v Praze a prezentuje se zde.

Letos v lednu způsobilo rozruch v centrech 3HO vydání knihy vzpomínek Premky, bývalé vysoce postavené členky 3HO a spolupracovnice Jógího Bhadžana. Premka bylo duchovní jméno Pamely Saharah Dysonové. Ve své knize Premka: bílý pták ve zlaté kleci. Můj život s Jógím Bhadžanem („Premka: White Bird in a Golden Cage: My Life With Yogi Bhajan“) popisuje svého duchovního učitele jako autoritativního muže, který přiměl k sexu ji i ostatní své následovnice z úzkého vedení organizace. Na základě této knihy vystoupily i další ženy s podobnými svědectvími. Pamele Dysonové (prezentuje se zde) se dostalo značné mediální pozornosti a rozhovor s ní vedl například i u nás známý „výstupový poradce“ Steven Hassan. Rozsáhlý článek publikoval například Los Angeles Magazine zde.

K obviněním se současní stoupenci Jógího Bhadžana – zdá se – postavili čelem. Korporace „Siri Singh Sahib“, která sdružuje organizace spojené s 3HO a s působením Jógího Bhadžana, si objednala zprávu u poradenské společnosti „An Olive Branch“ (AOB). Tato společnost deklaruje, že se řídí zásadami buddhismu, a věnuje se pomoci náboženským společenstvím v záležitostech etiky a neetického jednání. Zpráva, kterou AOB vydala, má 72 stran a obsahuje tuto klíčovou větu (na str. 70): „Na základě zpráv 36 poškozených došlo vyšetřování k závěru, že je pravděpodobné („… it is more likely than not…“), že se Jógí Bhadžan podílel na několika typech nevhodného sexuálního chování a v pozici duchovního vůdce zneužil svou moc.“ Zprávu dalo sdružení „Siri Singh Sahib“ k dispozici veřejnosti a prezentace mezinárodní 3HO na ni odkazuje. Je možné se s ní seznámit zde. Podle internetové prezentace se zdá, že 3HO nyní věnuje etickým otázkám velkou pozornost.

V článku byly také využity informace Religious New Service zde.

Náhledová fotografie pochází z internetové prezentace 3HO zde.

Encyklopedie nových náboženství - Christopher Partridge | Databáze knihKapitolku o hnutí 3HO obsahuje Encyklopedie nových náboženství (editor: Christopher Partridge), Praha: Euromedia Group 2006, s. 197–199.

Psali jsme v Dingiru:

Zdeněk Vojtíšek: Charisma a zneužívání, Dingir 15 (3), 2012, s. 74–77: zde.

Související příspěvky:

Změna pravidel svědků Jehovových v případech obvinění ze zneužívání dětí.

Sogjal Rinpočhe: konec jedné iluze?

L´Arche International: Jean Vanier sexuálně zneužil šest žen.

Kam se poděla presumpce neviny? Veřejný obraz kauzy zneužívání v církvi.

Skandály oslabují u amerických katolíků důvěru v církev.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments