Tibet v české společnosti – vyšel nový Dingir

Nové číslo Dingiru, které snad už dnes či ve dnech nejbližších naleznou předplatitelé v poštovních schránkách, je věnováno obrazu Tibetu v české společnosti. Není to však jen buddhismus, čím Tibet obohatil českou náboženskou scénu. Články v rubrice Téma seznámí čtenáře například s tím, jak se Tibetem inspirovala česká esoterická tradice a jaký vliv u nás měl mýtus o skrytém tibetském království Šambhale. Další články přiblíží praktikování dzogčhenu, předbuddhistické náboženství bön a zavedou čtenáře na návštěvu do společenství tibetského buddhismu Rabten Čhödarling. Téma doplňuje přehled českých neziskových organizací, které se věnují podpoře Tibetu a rovněž zprostředkovávají české společnosti tibetskou kulturu, ke které náboženství neodmyslitelně patří. Ředitelkou jedné z nich je i etnografka Zuzana Ondomišiová, kterou jsme požádali o rozhovor, který je již nyní přístupný zde. Zmiňuje mimo jiné i osud mnišské komunity Larung Gar, o němž jsme psali i na Infoservisu nedávno zde. Tibetské téma naleznou čtenáři i mezi recenzemi. Řeč bude o nejnovější knize mnišky amerického původu Pemy Čhöndön Když není úniku: umění milovat sebe a tento svět. Tuto recenzi si můžete přečíst již nyní online.

Další dvě recenze se pak věnují letos vydaným publikacím Zdeňka R. Nešpora Česká a slovenská religiozita po rozpadu společného státu. Náboženství Dioskúrů a Marka Čejky Korán, meč a volební urna.

Vedle hlavních témat přináší nový Dingir příspěvky i v ostatních rubrikách. Opět se dotýkáme i témat předchozích Dingirů. K ekonomice se vrací text o islámském pojišťovnictví, k minulému číslu o hudbě zase články o projevech spirituality v subžánrech populární hudby a o Jonathanu Harveym.

V rubrice Z domova tentokrát naleznou čtenáři dva články na aktuální témata, která zaznamenala velký zájem i zde na Infoservisu (zde a zde). V prvním z nich se budeme zabývat hyper-reálnou podobou náboženství, která vycházejí z knih spisovatele H. P. Lovecrafta, ve druhém se opět vracíme k otázce náboženského vyznání v chystaném sčítání lidu.

Kompletní obsah s několika články dostupnými online je k dispozici na webu Dingiru. Tištěné i elektronické vydání či předplatné lze objednat v e-shopu.

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments