Náboženství na cestách: co říkají budovy ve Stuttgartu

Stuttgart má asi 600 tisíc obyvatel a je hlavním městem spolkové země Bádensko-Württembersko. Protestanté i římští katolíci v něm tvoří asi čtvrtinu obyvatelstva, zbylá polovina připadá na jiná náboženství nebo na lidi bez náboženské příslušnosti. Z tohoto hlediska není na tomto městě není nic mimořádného; zajímavé mohou být spíš náboženské alternativy.

Překvapivou stavbou je turecká Velká mešita (Ulu Camii), umístěná v bývalé továrně u železniční trati (zatímco by návštěvník čekal minaret, zdálky je vidět vysoký cihlový komín). Podle údajů zde byla mešita otevřena roku 1968 (nikdo z přítomných muslimů si už nepamatuje, co se v továrně dříve vyrábělo…), patří do Zemského sdružení islámských kulturních center Bádenska-Württemberska (LVIKZ) a k pátečním modlitbám chodí asi tisíc muslimů. Páteční kázání je v němčině a turečtině. Snad ještě větší překvapení je uvnitř: zařízení je vkusné, prostor lehký a vzdušný, továrnu nic nepřipomíná.

Podobně jako islám je v německé společnosti etablováno i scientologické hnutí. Nehlásí se k němu ani zdaleka takový počet obyvatel (muslimů má být ve Stuttgartu asi 55 tisíc) a ani počet vlastněných budov není srovnatelný (mešit je údajně přes dvacet) – scientologům se ale přesto daří sebevědomě vstupovat do veřejného prostoru. Stuttgartské scientologické centrum je sice od Velké mešity vzdáleno jen několik set metrů, ale na rozdíl od ní stojí impozantní budova scientologů na rohu jedné z hlavních stuttgartských tříd. Jedná se o tzv. Org třídy V., což je označení pro ty místní organizace scientologů, které sídlí v samostatné vlastní velké budově (nové nebo zrenovované), v níž je velkorysý dostatek místa. Společenství scientologů ve Stuttgartu vzniklo roku 1972 (prezentuje se zde) a roku 2018 slavnostně otevřelo takovou reprezentativní budovu.

Stuttgart je administrativním centrem mezinárodního Hnutí Grálu; náboženským centrem tohoto hnutí je Vomperberg v Rakousku (naposled jsme o něm psali zde), ale ve vilové čtvrti ve Stuttgartu sídlí od roku 1963 zastřešující organizace tohoto hnutí, Nadace Poselství Grálu (Stiftung Gralsbotschaft, prezentuje se zde, nadace vznikla už roku 1950, ale prvních 13 let měla sídlo ve městě Schwäbisch Gmünd). Kromě administrování slavností a dalších německých a mezinárodních aktivit (od roku 1999 ovšem jen pro vetší část tehdy rozděleného hnutí) má nadace též za úkol vydávat knihy a další tiskoviny (sídlo vydavatelství je v blízkém Ditzingenu). Ve vile se také schází místní kruh Grálu; jeho pobožnosti ale nejsou veřejnosti přístupné. V posledních letech se na zahradě vily rozrostl jinan, takže je z ulice téměř neviditelná.

Shrnuto: mešita je sice velká, ale stejně je zastrčena na místě, kam se nechodí, možná podobně, jako jsou muslimové v německé společnosti stále poněkud na okraji, i když jsou velkou menšinou. Scientologové si připravili pompézní entrée v hollywoodském duchu na místní bulvár a uzavřené Hnutí Grálu sídlí v honosné vile skryto za větvemi jinanu. Je až neuvěřitelné, jak mnoho vypovídají náboženské budovy a jejich místo ve městě či v krajině o charakteru „svého“ náboženství a postavení „svých“ uživatelů ve společnosti!

Náhledová fotografie Velké mešity tureckých muslimů ve Stuttgartu: autor.

Psali jsme v Dingiru:

téma „Náboženství v krajině“, Dingir 22 (2), 2019, obsah zde.

Související články:

Vrchol Hnutí Grálu na Vomperbergu.

Scientologické hnutí: Zisk ze svatých písem.

Německo: křesťané vymírají, islám na vzestupu.

Náboženství na cestách:

Náboženství na cestách: na kole s patronem poutníků.

Náboženství na cestách: pardubický dům U Jonáše.

Náboženství na cestách: chrám Panny Marie v Panenském Týnci.

Náboženství na cestách: Stráž nad Nežárkou jako kolébka českého okultismu.

Náboženství na cestách: Radegast.

Náboženství na cestách: veřejný park se stúpou v Liberci.

Náboženství na cestách: Horská kaplička na Lučinách.

Subscribe
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Ivan Štampach
28. 8. 2020 15:12

Ještě doplním informaci, že ve Stuttgartu sídlí vedení Obce křesťanů (Christengemeinscaft), její nejvyšší představený s titulem Erzoberlenker. A že je tam také jeden , pokud vím že tří kněžských seminářů tohoto společenství.