Náboženství Kamaly Harrisové

Úmysl Joea Bidena, čerstvě potvrzeného kandidáta Demokratické strany Spojených států amerických na prezidenta, jmenovat v případě svého zvolení Kamalu Harrisovou vice-prezidentkou obrátil k této ženě veřejnou pozornost. Veřejnost se samozřejmě zajímá i o náboženský profil možné vice-prezidentky. Osobnost Harrisové dokládá, do jaké míry je společnost současných Spojených států nejen multietnická, ale i multireligiózní.

Rodiče Kamaly Devi Harrisové – oba imigranti – se setkali na Kalifornské univerzitě v Berkeley. Matka Shyamala Gopalanová pocházela z Čennaí (Madrásu) z tamilské rodiny a z těchto kořenů má Harrisová své první i druhé jméno: „Kamala“ je tradiční jméno, které v sanskrtu i v tamilštině znamená „lotus“ a je jedním z jmen bohyně Lakšmí, manželky Višnua. Lakšmí je také bohyně moudrosti a její sochy lze nalézt u indických univerzit – rodiče možná chtěli tímto jménem připomenout okolnosti svého seznámení. Druhé Kamalino jméno „Devi“ označuje bohyni. Kamala byla mnohokrát v Indii a seznámila se se svým tamilským příbuzenstvem.

Kamalin otec Donald Harris přišel studovat do Berkeley z Jamajky. Rodiče se rozvedli, když bylo Kamale sedm let. Vyrůstala v Berkeley a v Oaklandu a navštěvovala tzv. černé církve, tedy křesťanská protestantská společenství s většinou Afroameričanů, především Církev boží v Oaklandu. Harrisová se k tomuto typu církví stále hlásí (je členkou Třetího baptistického sboru v San Francisku) a považuje se za „černou baptistku“. Ve svých veřejných vystoupeních často apeluje na solidaritu s odkazem k podobenství o milosrdném Samařanu z Nového zákona: „’Bližní‘ znamená porozumění a život ve službě jiným lidem – to, že všichni jsme bratry a sestrami jiných lidí,“ řekla například na setkání demokratických kandidátů s duchovními náboženskými aktivisty v červenci loňského roku (viz zde).

Ke Kamale Harrisové se ovšem hlásí i Židé a ona k nim. Roku 2014 se vdala za právníka Douglase Emhoffa, který do svazku přivedl dvě děti z prvního manželství. Blízkost k tradici judaismu prokazuje podle židovského zpravodajství (zde) například to, že obě děti jí říkají „mamele“, což v jidiš znamená „maminka“. Při svatbě prý ženich rozbil skleničku (což je židovský svatební zvyk), nevěsta mu na oplátku dala kolem krku tradiční indickou girlandu. Židovská média připomínají, že pokud bude Joe Biden zvolen prezidentem, bude Douglas Emhoff prvním Židem v postavení manžela či manželky vice-prezidentky, resp. vice-prezidenta. A také, že politickém životě se Kamala Harrisová projevuje jako výrazně pro-izraelská.

Harrisová ve své právní profesi i v politické práci musela zaujmout stanovisko i k dalším otázkám, které se týkají náboženství. Byla například kritizována, že jako nejvyšší prokurátorka Kalifornie nevystupovala dost razantně proti katolickým kněžím, obviněným ze sexuálních zločinů. A v klasické otázce americké politiky – otázce potratů – je spíše na straně „pro-choice“. V liberálních náboženských postojích není pravděpodobně daleko od svého soupeře (původně) a spolupracovníka (nyní) v prezidentské kampani, Joea Bidena. Ačkoliv se Donald Trump snaží svého protivníka vylíčit jako toho, kdo „je proti Bohu“ a kdo „zraňuje Bibli“ a „zraňuje Boha“, Biden je podle svědectví (například zde) patrně tradiční, osobně zbožný katolík. S nábožensky poněkud netradiční Kamalou Harrisovou každopádně tvoří zajímavou politickou dvojici i v pohledu religionistiky a dalších společenských věd.

Článek vznikl s využitím zahraničních zpráv, především Religion News Service zde. Náhledová fotografie Kamaly Harrisové: Wikimedia Commons.

Psali jsme v Dingiru:

téma Náboženství ve Spojených státechDingiru 9 (2), 2006.

Související příspěvky:

Reprezentant náboženské levice se profiluje jako protiklad Donalda Trumpa.

Oddaná Krišny usiluje o úřad prezidenta Spojených států.

Autorka knih New Age kandiduje na prezidentku USA.

Další články k tématu:

Heslo „Spojené státy“ ve vyhledávači.

Subscribe
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Ivan Štampach
20. 8. 2020 13:40

Autor dohledal zajímavé informace ukazující na sílu alternativní eklektické spirituality. Ukazuje, že osobní náboženství (jak tomu říká Thomas Moore) proniká i do vysoké politiky.

Jen technický detail. Odkaz (“tam”) v posledním odstavci má vést k náboženství Joe Bidena, ale ukazuje na nedávny článek o lovecraftovských motivech. Nebo jsem něco přehlédl.