Farářek je ve Švédské církví více než farářů – mají ale nižší platy

Poprvé po šedesáti letech od chvíle, kdy luterská Švédská církev začala umožňovat ženám duchovní službu, došlo k situaci, kdy církvi slouží více žen než mužů, i když jen těsně – farářek je v současnosti 50,1 %. Podle Cristiny Grenholmové, tajemnice Švédské církve, se to událo rychleji, než se předpokládalo. Dle zprávy z roku 1990 se totiž počty mužů a žen sloužících církvi měly vyrovnat až kolem roku 2090.

Biskupka Cristina Grenholmová.

Ačkoliv bylo dosaženo tohoto milníku, ženy jsou ve Švédské církvi stále placeny méně než muži. Podle církevního časopisu Kyrkans Tidning činí průměrný rozdíl v měsíčních platech 2 200 švédských korun (cca 5 600 Kč), což Cristina Grenholmová vysvětluje tím, že muži zastávají v církvi většinu výše postavených, a tedy lépe placených pozic.

V současnosti ve většině farností slouží bohoslužby muži i ženy a dle Grenholmové je zásadní, aby se – pokud Bůh stvořil jak muže, tak ženu k obrazu svému – o rovnosti pohlaví nejen mluvilo, ale aby byly konány i konkrétní činy, které na to jednoznačně poukáží. V roce 2017 Švédská církev také nabádala faráře, aby se při hovoru o Bohu vyvarovali používání termínů jako je „Pán“ apod., které jednoznačně určují pohlaví, ale aby preferovali genderově neutrální jazyk s vysvětlením, že Bůh není člověk, a tedy se ho netýkají naše genderová vymezení. Toto stanovisko ale nebylo jednohlasně přivítáno. Například profesor teologie na Lundské universitě Christer Palmblad tvrdí, že tento přístup podrývá učení o Svaté Trojici a pospolitost s ostatními církvemi.

Švédská církev je největší luterskou církví v Evropě a hlásí se k ní více než 6 milionů věřících z celkových 10 milionů obyvatel Švédska, nicméně za poslední léta její popularita mezi zejména mladými Švédy upadá. Ženám bylo umožněno sloužit Švédské církvi v roce 1958 a první tři ženy byly vysvěceny dva roky nato; například v anglikánské církvi došli ke stejnému rozhodnutí až v roce 1992 a ženy tam v současnosti tvoří asi jednu třetinu všech farářů.

Na náhledové fotografii je reverendka Jennie Högbergová. Foto: Christopher Hunt, The Guardian.

Zdroje: The Guardian zde a zde.

Související příspěvky:

Luterskou církev ve Švédsku opouštějí věřící.

Luteráni a katolíci chtějí usilovat o jednotu.

Americkí luteráni si prvýkrát v dejinách zvolili afroamerické biskupky.

Napětí ve slovenské evangelické církvi.

Evanjelická luteránska cirkev Fínska a Fínska cirkevná pomoc poslali Trumpovi a Putinovi vizuálne posolstvo.

Američtí metodisté nepřijali formulaci, že Bůh není muž ani žena.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments