Hagar Qim – nejstarší dochovaný náboženský chrám světa

Hagar Qim je jeden z nejstarších náboženských chrámových komplexů na světě, jehož pozůstatky dosud stojí a lze je bez problému navštívit. Nachází se na pobřeží středomořské Malty, jen několik desítek metrů od pobřežního útesu. Impozantní chrámový komplex byl vybudován v polovině 4. tis. př. n. l. a je tak přibližně o tisíc let starší než nejstarší egyptská pyramida – Džoserova stupňovitá pyramida v Sakkáře. Jedinečnost kamenného komplexu nespočívá pouze ve stáří a velikosti, ale také v sofistikované unikátní architektuře. Komplex sestává ze čtyř chrámů, vzájemně propojených ve funkční celek; je zde také dochovaný obětní oltář. V areálu chrámového komplexu nebyly nalezeny žádné lidské kosti – archeologové nalezli kosti zvířecí a rovněž korpulentní figurky, tzv. maltské Venuše. Komplex je složen z hlavního (nejstaršího) chrámu a tří dalších megalitických struktur. Na Maltě je možné navštívit také megalitické dolmeny.

Náboženský chrámový komplex Hagar Qim je celoročně přístupný. Ideální dobou pro jeho návštěvu jsou zimní měsíce, kdy jsou přijatelnější teploty než v horkém letním období. Od roku 2009 je komplex zastřešen velkým stanem. Na Maltě se cestovatel může dotknout nejstarší dosud stojící památky kulturně-náboženské historie lidstva a dopřát si tak průhled šesti tisíciletími. Archeologicky nesmírně hodnotných lokalit je na Maltě a sousedním ostrově Gozo dokonce více. Zájem turistů není nijak velký, a tak se člověk může pokochat dávnou historií téměř sám.

Ostrov Malta je křesťanskou zemí, kde je na malé ploše koncentrováno velké množství úchvatných kamenných katedrál, křesťanských pevností a nespočet překrásných kostelů. Historie Malty od megalitických kultur přes rozkvět řádu Maltézských rytířů až po současnost je fascinující, a navíc se odehrávala na pozadí nádherné přírody, zejména na maltském pobřeží.

Fotografie: autor.

Související příspěvky:

Sebe vědomá identita jako předpoklad mezináboženského dialogu

Pět knih poutníka Mojžíše pohledem cestovatele

Etiopská Lalibela: kostely zapuštěné v zemi a svatí muži v růžových dekách

Náboženský šok na cestách světem I., II. a III.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments