Satmarský chasidismus v podání Netflixu

Čtyřdílná minisérie Unorthodox, uveřejněná streamovací službou Netflix 26. března 2020, pojednává o životě Esther, devatenáctileté dívky, která vyrůstá v satmarské chasidské společnosti v New Yorku, ve čtvrti Williamsburg. Postavu Esther ztvárnila izraelská herečka Shira Haasová, divákům známá již z jiného izraelského seriálu Shtisel, který také vyobrazuje chasidismus. Minisérie Unorthodox je natočena na základě autobiografického románu americko-německé spisovatelky Deborah Feldmanové, která popisuje svůj odchod z této ultraortodoxní komunity. Seriál velmi věrně zachycuje život satmarské komunity ve Williamsburgu, neboť samy režisérky Anna Wingerová a Alexa Karolinski se pokoušely o co největší autentičnost interiérů a exteriérů v seriálu. Při tom podnikly i výpravy do Williamsburgu, kde je doprovázela bývalá členka komunity. Zároveň byli členové štábu posíleni i o odborníky, kteří se zabývají z profesního hlediska touto komunitou nebo v ní vyrůstali. Mezi takové patří například Eli Rosen, který pomáhal překládat pasáže scénářů do jazyka jidiš, zároveň jidiš naučil herce a sám v seriálu ztvárnil rabína. Eli Rosen pomáhal stavět kulturní aspekty seriálu, aby se co nejvíce podobaly realitě.

Satmarský chasidismus vznikl v roce 1905 a byl založen Joelem Teitelbaumem v rumunském městě Satu Mare, kterému se v jazyce jidiš, což byl mateřský jazyk této skupiny ultraortodoxních židů, říkalo Satmar. Hnutí se skládá hlavně z potomků maďarských a rumunských židů. Současná komunita jsou potomci těch, kteří přežili holocaust a kteří po druhé světové válce utekli do USA. V New Yorku znovu založili satmarskou komunitu, neboť původní komunita byla v důsledku holocaustu téměř zničena. Hnutí se ostře vymezuje proti sionismu, neboť věří, že pouze Bohem seslaný Mesiáš má právo založit stát Izrael. Typické pro satmarský chasidismus je odmítání modernizace, proto se v domácnostech nenacházejí televize nebo počítače. Zároveň se děti nevzdělávají v sekulárních institucích, nýbrž pouze studují Tóru a Talmud. Není neobvyklé, že satmarské ženy mají více než pět dětí. Argumentují to tím, že se snaží porodit více dětí, než celkově zemřelo židů během holocaustu.

Seriál se odehrává ve dvou časových rovinách – přítomnosti a retrospektivě. Samy autorky seriálu pronesly, že se rozhodly přítomnost, tedy útěk Esther do Berlína, zcela vymyslet, neboť autorka knihy Deborah Feldmanová je veřejně známá osoba. Zatímco útržky z minulosti, které se v seriálu objevují, zůstaly nezměněny, a jsou tedy autentické s tím, co autorka sama ve svém životě, v době, kdy byla v komunitě, prožila. Jednou z hlavních podstat seriálu je přiblížení satmarských zvyklostí a rituálů běžnému divákovi, který se k informacím o takových komunitách sám od sebe nedostane. Zároveň se Netflix pokouší o jakousi formu „jidiš v umění“, jak pronesl izraelsko-německý herec Jeff Wilbusch (ztvárňující Moischeho), pro kterého je jidiš mateřským jazykem, neboť se narodil do satmarské komunity v Mea Šearim. Divák se v průběhu seriálu postupně seznamuje v rámci retrospektivy s typickými satmarskými rituály. Středobodem seriálu je příběh samotné Esther a to, jak dokázala snášet život jako dospělá vdaná žena, která již nebydlí se svou babičkou a tetou. V seriálu je divákovi blíže představen průběh satmarské svatby, kdy jsou znázorněny prvky vyjednávané svatby za pomoci šadchena neboli dohazovače. Ten má za úkol, aby se k sobě dotyční hodili sociálními poměry či věkem; právo veta však mají rodiče.

V seriálu je zachycena i jakási forma „prohlédnutí“ nevěsty maminkou ženicha, což není ve skutečnosti tak běžná činnost. Věrně je vyobrazen proces očistného rituálu mikve, který je prováděn před svatbou, a to několik dní po menstruačním cyklu, až když žena pozoruje, že je zcela „čistá“. V návaznosti na to se hlavní hrdinka seriálu tzv. „učí“ od zkušenější ženy, jak by se po svatbě měla pro muže kontrolovat, zda je čistá, neboť u satmarských chasidů je zvykem, že ženy a muži spí odděleně, pokud žena není čistá sedm dní po skončení cyklu, a zároveň by měli pohlavní styk provádět v pátek večer, tedy v době šabatu, dne potěšení.

Svatební obřad je vyobrazován věrně, jen v menším měřítku, než se ve skutečnosti satmarské svatby konají. Během svatebního veselí jsou ženy od mužů odděleny pomocí bílého plátna – mechicou. Toto rozdělení je stanoveno Talmudem kvůli zachování cudnosti, aby se muži a ženy vzájemně nerušili u modliteb, což je obecnou zvyklostí ultraortodoxních směrů judaismu. Diváci mají možnost pozorovat i tradiční Micva Tantz – chasidský svatební rituál, kdy jeden konec stuhy drží nevěsta, reprezentující Šechinu, Boží přítomnost, ženský princip, zatímco druhý konec drží tančící muž, který se s nevěstou spojuje prostřednictvím extatického tance, jenž nesymbolizuje iniciační rituál ženské dospělosti, neboť se může konat s nevěstami staršími, či znovu se vdávajícími. Jedním z nejzajímavějších prvků pro satmarského chasidismu neznalého diváka mohl být rituál stříhání vlasů, představující u satmarských žen zásadní přechodový rituál, neboť do sňatku nosí vlasy v copu, které si nestříhají. Rituál je součástí cni’utu (pravidel cudnosti). Na hlavě ženy nosí poté paruku, u níž by mělo být rozeznatelné, že se nejedná o pravé vlasy, nebo šátek či turban.

Tato čtyřdílná minisérie z dílny Netflix je v současnosti jedním z mála titulů, který zobrazuje život satmarských chasidů ve věrném světle tak, jak žijí skuteční věřící tohoto ultraortodoxního hnutí. Dále je možno vyzdvihnout, že převážně izraelské či izraelsko-německé herecké obsazení se dokázalo ujmout svých rolí velmi přesvědčivě, a přinést tak divákovi během sledování minisérie opravdu realistický zážitek.

Zdroj náhledové fotografie: zde.

Zdroje: Netflix – making of Unorthodox.

Poděkování za konzultace s panem doktorem Danielem Soukupem z Centra judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových na FF UP v Olomouci.

Související články:

Korona versus judaismus: zde.

Izraelem hýbe další kauza z prostředí ultraortodoxních židů: zde.

Pochybnosti kolem smrti Šlomo Helbranse: zde.

Izraelské aerolinie nebudou přesazovat ženy kvůli ultraortodoxním mužům; ti se bouří: zde.

Věřte v nemožné, věnujte tomu vše, co je ve vás, a žádejte pomoc od Boha: zde.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments