Ramadán – Dny v odříkání i noci plné veselí

Kdo z vás spatří na vlastní oči měsíc, nechť se postí! Ten z vás, kdo je nemocen nebo na cestách, nechť postí se stejný počet dní později; Bůh si přeje vám to usnadnit a nechce na vás obtížné. Dodržujte plně tento počet a chvalte Boha za to, že správně vás vede – snad budete vděční!

Súra 2:185, překlad Ivan Hrbek

Dnes začíná رمضان‎, česky Ramadán. Slovo pochází z arabského kořene ramiḍa or ar-ramaḍ, doslova to znamená „spalující horko“ či „sucho“. Dle islámského lunárního kalendáře jde o devátý měsíc v roce. Svátek začíná spatřením srpku nového měsíce na obloze a letos trvá od noci z 23. na 24. dubna do 23. května. Muslimové věří, že v roce 610 obdržel obchodník jménem Muhammad od archanděla Gabriela první boží zjevení, tedy první zjevení Koránu.

Na památku této události drží muslimové saum – půst. Saum je jedním z pěti pilířů islámu, základních příkazů dávajících rámec celému životu věřícího[1] a v překladu má nejblíže k českému „zdržet se“. Kromě fyzických požitků jídla, pití, kouření i pohlavního styku by se měli muslimové zdržet také špatných myšlenek, mluvy i činů. Tělesný půst trvá od úsvitu do soumraku.[2] Před východem slunce je doporučen suhúr, malé jídlo, které postícímu ulehčí celodenní absenci jídla a pití ukončenou až večerním iftárem, jehož základem jsou po vzoru proroka Mohameda datle a voda či mléko. V současné době se během iftáru snaží mnoho lidí dohnat jídlo za celý den, i když je sunnou (zvykem) být střídmý. Večerní jídlo je výrazně společenskou záležitostí a po celém dni se tak alespoň během iftáru schází celé rodiny. Díky současným opatřením bude muset tento zvyk alespoň pro letošek dojít změny. Velká shromáždění jsou ve většině zemí zakázána či alespoň důrazně nedoporučována.

Kromě postní stránky je důležitou složkou Ramadánu modlitba. Muslimové jsou vyzýváni k častějším modlitbám a navštěvování mešit. Běžné jsou noční modlitby jménem taravíh i opakované čtení Koránu v průběhu celého měsíce. Kniha je pro tuto potřebu rozdělena do přibližně stejně dlouhých částí nazývaných džúz.

Vrcholem měsíce je noc Úradku či Noc moci – Lajlat al-kadr. V jednom z posledních deseti večerů měsíce (dle různých tradic mezi 23. a 27. Ramadánem) nadchází noc, ve které Bůh určuje osudy všech věřících na celý rok dopředu a odpouští hříchy minulé. Modlitba během celé noci by měla být obzvláště účinná.

 

Vskutku jsme jej seslali v noci Úradku.

Víš ty vůbec, co je to noc Úradku?

Noc Úradku než tisíc měsíců je lepší,

v ní podle Pána svého dovolení andělé a duch sestupují kvůli každému zjevení.

A až do východu jitřních červánků je mír v ní.

                                                                                   Súra 97, překlad Ivan Hrbek

 

Celý měsíc končí třídenním Svátkem přerušení půstu – arabsky Íd al-fitr. V těch třech dnech, narozdíl od předchozích dnů měsíce, muslim držet půst nesmí. Během celého Ramadánu je kladen důraz také na další z pilířů víry, na almužnu potřebným neboli zakát. Jako vyvážení všech neúmyslných chyb během postního měsíce by měl věřící obdarovat potřebné nejpozději první den Íd al-fitru.

Celý měsíc je považován za čas radosti a společenský život přesouvá ze dne na období po setmění.

Také zde se v letošním roce očekávají určité změny. Díky rušení hromadných akcí se očekává výrazně méně peněz ze zakátu, který se na těchto akcích vybírá. V některých zemích se zákazem nočního vycházení (například Spojených arabských emirátech) se alespoň zmírní restriktivní opatření, aby mohli věřící nakoupit na svátky dostatek jídla.

Navzdory předpokládanému zvýšenému riziku nákazy novým koronavirem v období půstu zůstává tento půst povinný, alespoň dle vyjádření vlivných kleriků z káhirské mešity Al-Azhar.[3] Hromadné modlitby budou nahrazeny online přenosy na sociálních sítích. Ušetřeny nezůstanou ani filmové společnosti, pro které je Ramadán nejdůležitějším měsícem v roce, a které nyní díky omezením vyprodukují výrazně méně televizních seriálů, než je běžné. Podobně nejspíše utrpí i chudší rodiny, které během měsíce dostávají jídlo zdarma, neboť v období krize přichází lidé o práci a mají tak méně prostředků pro obdarovávání chudých.

 

Video: Modlitba z noci Úradku, Alexandrie, 2010: https://www.youtube.com/watch?v=MooqSi8a5LA.

 

[1] Dalšími pilíři jsou: šaháda – vyznání víry, salát – rituální modlitba, zakát – almužna potřebným a hadždž – pouť do Mekky.

[2] Nepostí se pouze těhotné či menstruující ženy, děti do doby, než dosáhnou puberty, nemocní lidé a ti, kteří cestují na delší vzdálenosti.

[3] https://english.alarabiya.net/en/coronavirus/2020/04/18/Egypt-s-Azhar-says-it-s-not-permissible-to-avoid-fasting-in-Ramadan-amid-coronavirus.

 

Náhledové foto: Muslimové při modlitbě v Umajjovské mešitě v syrském Damašku. Foto: Ondřej Havelka.

 

Doporučená literatura:

CROFTER, Warren. Velká kniha islámu. BVD, Mnichovice 2006. ISBN 80-903754-0-5.

FITZPATRICK, Coeli, WALKER, Adam Hani (eds.), Muhammad in History, Thought, and Culture [2 volumes]: An Encyclopedia of the Prophet of God. Calif: ABC-CLIO, Santa Barbara 2014. ISBN 978-1-61069-177-2.

KROPÁČEK, Luboš: Duchovní cesty islámu. Vyšehrad, Praha 2011.

 

Psali jsme v Dingiru:

Téma čísla 4/2001: Současný islám (plný text čísla zde)

Téma čísla 4/2014 Reformní hnutí uvnitř i vně islámu (obsah a vybrané články zde)

Související články:

Zaostřeno: proč mladí turci opouštějí islám?

Moslimovia slávili Iftár v Bratislave

Kalendář: svátek Prorokovy cesty do Jeruzaléma

Iftár na Novém Městě i v Bílém domě

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments