Skončí to hned po Pesachu: korona podle gematrie

Jednotlivé náboženské tradice se vyrovnávají se současnou pandemií různými způsoby. V judaismu – zvláště v kabalisticko-mystických směrech – byla vždy velice populární a nábožensky důležitá tzv. gematrie. Vychází z toho, že hebrejská písmenka jsou zároveň i znaky pro číselné hodnoty od jedné do čtyř set.

Jednotlivé hodnoty je možné jednoduše nalézt v této tabulce:

Sečtením hodnot jednotlivých slov nebo sousloví je vypočteno číslo, které je pak možné porovnávat s hodnotou jiného slova nebo výrazu. Z nalezené shody je pak možné udělat nejrůznější náboženské závěry.

Tak např.: V některých tradicích judaismu se na nový rok nesmějí jíst ořechy. Důvodem je to, že číselná hodnota slova אגוז (egóz) – ořech – א1ג3ו6ז7=17 je stejná jako číselná hodnota slova חט (chét) – hřích – ח8ט9=17 – A na začátku nového roku není dobré si hřích připomínat a přivolávat ho.

Naopak se na Nový rok doporučuje jíst דבש (dvaš) – med – ד4ב2ש300=306, protože toto slovo má číselnou hodnotu stejnou jako  אב הרחמים (av harachamím) – Otec milosrdenství. Tedy: א1ב2 ה5ר200ח8מ40י10ם40=306

Jiným populárním příkladem je to, že podle jednoho výkladu má být na svátky Purim každý Žid tak opilý, aby nedokázal spočítat číselnou hodnotu nejdůležitější kladné a nejdůležitější záporné postavy purimového příběhu. Překvapivě totiž „požehnaný Mordokaj“ (ברוך מרדכי – baruch Mordokaj) i „prokletý Haman“ (ארור המן – arur Haman) dávají po sečtení stejné číslo – 502.

Není tedy divu, že i za současné situace se v judaismu vyskytují snahy zjistit za pomoci gematrie slova Korona skryté vzkazy nebo proroctví.

Jméno Korona (קורונה) dává podle hebrejské gematrie hodnotu 367 (ק100ו6ר200ו6נ50ה5=367).

Jeden směr vychází z toho, že spojení אחרי פסח (acharej Pesach) – po Pesachu dává stejnou číselnou hodnotu, a vysvětluje, že to je skrytý vzkaz, že pandemie po svátku Pesach (letos začíná osmého dubna večer) definitivně skončí.

Jiný směr vypočetl, že stejnou hodnotu jako slovo Korona má věta המשיח בא (HaMašíach ba) – Mesiáš přichází. A od Mesiáše je kromě jiného očekáváno i ukončení pandemie.

Samozřejmé je, že tyto spekulace otvírají dveře i pochybnostem a otázkám po spolehlivosti takovéto metody. Stejným způsobem je totiž možné najít stejnou číselnou hodnotu i u mnohých jiných výrazů a sousloví. Mimochodem, např. i פאב פראג (pab prag) – pražská hospoda dává také číslo 367!

Pokud by tomu někdo nevěřil, tak si to může sám podle uvedené tabulky spočítat.

Související články:

Nelíbejte mezuzu: zde.

Korona versus judaismus: zde.

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Schneider
Jan Schneider
8. 4. 2020 16:56

Takže, Tomáši, jestli tomu dobře rozumím, tak koronavirus přestane po pésachu (do něj to už asi nestihne – na druhou stranu, vždycky je před pésachem, déle nebo kratšeji), ale rozhodující je, AŽ MESIÁŠ PŘIJDE DO PRAŽSKÉ HOSPODY !!
Konečně něco, co dává smysl
chag sameach!