Thich Nhat Hanh je zpět ve svém rodném městě

Třiadevadesátiletý zenový mnich Thích Nhất Hạnh (*1926, na Západě známý jako Thich Nhat Hanh) se začátkem roku vrátil do svého rodného vietnamského města Huế. Několik týdnů předtím strávil v Thajsku, v tamním centru „Plum Village“ a podrobil se lékařským vyšetřením. Článek internetového časopisu Lion’s Roar (zde) citoval zdroje z jeho okolí, podle nichž se nyní cítí dobře a je při síle. Jedna z nejvýznamnějších náboženských osobností současnosti žije od října 2018 zase ve Vietnamu; v blízkosti buddhistického kláštera, do nějž ve svých 16 letech ještě pod rodným jménem Nguyễn Xuân Bảo vstoupil. Na tomto místě chce prožít poslední etapu svého života. Návrat do vlasti ale pro něj nebyl vůbec snadný.

Martin Luther King a Thích Nhất Hạnh. King oznamuje, že zenového mnicha navrhl na Nobelovu cenu míru. Foto: Jim Forest, www.flickr.com.

Brzy po své ordinaci roku 1949 se Thích Nhất Hạnh začal angažovat v hnutí odporu proti Indočínské válce a od roku 1955 proti prezidentu Ngô Đình Diệmovi, jehož režim byl stále více diktátorský a protibuddhistický. V době, kdy vietnamský angažovaný buddhismus vyvrcholil v úsilí zastavit válku s komunistickým Severem sebeupálením Thích Quảng Đứce (1897–1963), pobýval Thích Nhất Hạnh ve Spojených státech a nejprve tam studoval dějiny náboženství, později vyučoval buddhismus. Roku 1964 se vrátil do Vietnamu a několika aktivitami se opět zapojil do hnutí odporu. Z těchto aktivit vyrostl roku 1965 Řád soubytí. Roku 1966 odcestoval do Spojených států a při setkání s vlivnými Američany a Evropany propagoval mír a ideu mírově angažovaného buddhismu. Angažovaný buddhismus se stal jakousi západní větví buddhismu a angažmá této větve se rozšířilo i do dalších oblastí, především ekologie a mezináboženského dialogu. Double penetration porn

Thích Nhất Hạnh se po vítězství komunistů nemohl vrátit do vlasti. Na Západě se věnoval zakládání komunit (první komunita „Plum Village“ vznikla ve Francii roku 1982), přednáškovým turné a psaní knih. Při příležitosti jeho návštěvy v Československu v září 1992 vyšla česky jeho kniha Mír v nás. Následovaly Chodím a medituji (1994), Živý Buddha, živý Kristus (1996), Cesta k plnému vědomí a uvedení do metody meditace v chůzi (1999) a dalších nejméně dvanáct českých knižních titulů.

První návštěva Vietnamu byla Thích Nhất Hạnhovi povolena roku 2005; ovšem ještě i další návštěvu roku 2007 poznamenalo nepřátelství ze strany úřadů. Roku 2014 měl cévní mozkovou příhodu a po rehabilitaci a dlouhém vyjednávání s vietnamskými úřady se roku 2018 natrvalo usadil v rodné zemi. Jak je napsáno výše, tento pobyt ze zdravotních důvodů loni přerušil a z Thajska se vrátil teprve nedávno.

Náhledová fotografie: VN expres zde.

Literatura

Patricia Hunt-Perry – Lyn Fine, “All Buddhism Is Engaged: Thich Nhat Hanh and the Order of Interbeing”, in: Christopher S. Queen (ed.), Engaged Buddhism in the West, Boston: Wisdom Publications 2000, p. 35–66.

Dušan Lužný, Zelení bódhisattvové. Sociálně a ekologicky angažovaný buddhismus, Brno: Masarykova univerzita 2000, s. 49–57.

Psali jsme v Dingiru

Jakub Neumann: Angažováni pro svět, Dingir 6 (4), 2003: zde.

Chan An Dia (Sofi I. Prokopová): Muž, který žije pro mír, Dingir 17 (3), 2014: zde.

Související články

I buddhismus může být radikální: zde.

Nový spis reprezentující nenáboženskou spiritualitu: zde.

Palachova sebeoběť a buddhismus: zde.

Náboženství násilná a mírumilovná: zde.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments