L´Arche International: Jean Vanier sexuálně zneužil šest žen

V květnu loňského roku zemřel ve věku 90 let Jean Vanier (1928–2019), spoluzakladatel křesťanských komunit L´Arche International (Mezinárodní Archa) a hnutí Faith and Light (Víra a Světlo), které se věnují osobám s mentálním postižením, vytvářejí pro ně komunitní bydlení a programy a zapojují je do společnosti. Kromě mnoha jiných ocenění se stal roku 2015 laureátem Templetonovy ceny právě za projekt mezinárodní sítě komunit L´Arche. „To, co začalo tiše v severní Francii v roce 1964, kdy Vanier pozval dva mentálně postižené muže, aby přišli a žili s ním jako přátelé, se nyní rozrostlo na 147 bytových komunit L’Arche působících v 35 zemích a více než 1 500 skupin Víry a Světla v 82 zemích, které vyzývají k solidaritě mezi lidmi se zdravotním postižením i bez něj,“ píše se v tiskové zprávě Templetonovy ceny (v anglickém jazyce dostupné zde). V Česku momentálně působí dvě komunity, které se k projektu L´Arche hlásí. Jedná se o komunitu Villa Vallila v Červeném Újezdě u Votic ve Středočeském kraji a Benediktus v Chotěboři na Vysočině. Společenství Víry a Světla u nás vzniklo zatím pět, ale v činnosti jsou jen čtyři. Tři se scházejí v Brně, jedno v Praze (blíže zde).

Před několika dny sama organizace L´Arche uvolnila zprávu, v níž přiznává, že Jean Vanier během svého života sexuálně zneužil šest žen. Informoval o tom také deník The Washington Post 24. února (zde). Vyplynulo to z výsledků šetření, které si organizace L´Arche International nechala vypracovat najatým historikem poté, co v roce 2014 vyšly najevo případy sexuálního zneužívání, kterých se dopustil (a byl za ně v roce 1956 sankcionován) bývalý katolický kněz, spoluzakladatel L´Arche International a Vanierův duchovní i osobní mentor otec Thomas Philippe (1905–1993).

Výkonná ředitelka L´Arche International v USA Tina Bovermannová uvádí v dopise adresovaném „členům a přátelům“ (zde), že výsledky tohoto nezávislého vyšetřování potvrdily, že Jean Vanier jednak prokazatelně kryl sexuální zneužívání žen otcem Thomasem Philippem a veřejně popíral, že by o nich věděl, ale také sám ženy zneužíval. Toho se měl dopouštět během své služby v letech 1970 až 2005. Obvinění proti němu vzneslo šest dospělých žen, které nezávisle na sobě popsaly podobné zkušenosti. Žádná z žen netrpí mentálním postižením. Dle zprávy Bovermannové jsou obvinění důvěryhodná. Všechny tyto události měly probíhat ve Francii. Bovermannová proto americké členy uklidňuje, ale zároveň je vyzývá, aby oznámili, pokud byli někdy v komunitách svědky hrubého chování jakéhokoli druhu.

Zpráva z vyšetřování (kompletní zpráva je v anglickém originálu dostupná zde, v českém překladu pak zde) konkrétně uvádí, že podle důkazů (1) Jean Vanier, stejně jako otec Thomas Philippe, překročil hranice, které se očekávají a jsou nezbytné, když jsou lidé ve vztahu důvěry, například když jsou duchovně doprovázeni buď knězem nebo osobou v postavení autority. (2) Jean Vanier měl vztahy se ženami, z nichž některé byly přinejmenším nevhodné a formovaly se v podmínkách psychického tlaku. (3) Některé z těchto žen tyto vztahy prožívaly jako nedobrovolné. (4) Všechny ženy uvedly, že Vanierovo chování mělo dlouhodobý negativní dopad na jejich osobní život a mezilidské nebo manželské vztahy. (5) Většina žen musela dlouhodobě využívat služby psychosociální podpory, aby překonala důsledky zneužívání, které popsaly. Zpráva obsahuje také některé okolnosti vyšetřování, vztahu Jeana Vaniera s otcem Thomasem Philippem a úryvky svědectví žen, které výsledky zprávy dokládají.

Náhledové foto: Logo L´Arche a fotografie Jeana Vaniera (facebook L´Arche International).

 

Psali jsme v Dingiru:

Zdeněk Vojtíšek: Charisma a zneužívání. Dingir. 2012 (3). s. 74-77. (zde)

 

Související příspěvky:

Změna pravidel svědků Jehovových v případech obvinění ze zneužívání dětí

Sogjal Rinpočhe: konec jedné iluze?

Surová tantra

Stoupenci Guru Járy zvítězili u akademiků

Gregorian Bivolaru, zakladatel hnutí “MISA”, propuštěn z vězení

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments