Kauza Guru Járy opět před soudem

V pondělí 9. března 2020 proběhlo u Krajského soudu ve Zlíně další soudní líčení v kauze Guru Járy.[1] Trestní řízení se táhne již osmým rokem, vyšetřování ale začalo už v roce 2010. Po mnoha odvoláních by měl definitivně poslední rozsudek padnout 31. března 2020. Příznivci Guru Járy si od celé věci slibují závěrečný verdikt o nevině, který by jejich duchovního učitele osvobodil a očistil.

Jaroslav Dobeš známý spíše jako Guru Jára a jeho nejbližší spolupracovnice Barbora Plášková (Šrí Barbora Durga) byli v červenci 2012 obviněni ze znásilnění osmi žen, k nimž mělo dojít v předchozích letech, kdy jako vedoucí esoterické školy Poetrie prováděli ženám tzv. rituál odháčkování. Několik odháčkovaných žen však později uvedlo, že se cítily být k podstoupení tohoto rituálu donuceny psychickým nátlakem a že nebyly předem seznámeny s tím, že během rituálu dojde k pohlavnímu styku. Pohlavní styk proto vnímaly jako nedobrovolný a rozhodly se jednání Guru Járy a jeho pomocnice Barbory Pláškové oznámit. Dobeš i Plášková se již v době začátku vyšetřování zdržovali v zahraničí, takže jsou souzeni jako uprchlí.

V říjnu 2014 jim zlínská pobočka Krajského soudu v Brně v nepřítomnosti vyměřila za znásilnění a napomáhání znásilnění tresty odnětí svobody na 10 (Jaroslav Dobeš) a 9,5 roku (Barbora Plášková). Noví obhájci obou odsouzených podali odvolání k Vrchnímu soudu v Olomouci, a ten zrušil 21. května 2015 zlínský rozsudek v plném rozsahu a vrátil věc k novému projednání. Několik dní před tím ale byli Dobeš a Plášková zadrženi ve svém ášramu na Filipínách a kvůli zneplatněným pasům umístěni do detenčního zařízení pro nelegální imigranty v hlavním městě Filipín Manile. Zde setrvávají dodnes, protože Česká republika nemá s Filipínskou republikou smlouvu o vydávání zadržených osob. Celý proces odsouzení a odvolání se v dalších letech opakoval (psali jsme zde), postupně došlo k zastavení nejprve dvou a později dalších pěti z původních osmi projednávaných případů znásilnění pro neúčelnost [2]. Oba obvinění byli nakonec odsouzeni jen za jedno znásilnění k trestu v délce 5,5, resp. 5 let.

Proti zastavení výše zmíněných pěti stíhání však nakonec nepodal stížnost státní zástupce, ale sami obhájci. Žádali totiž, aby ve všech bodech stíhání byl jasně vynesen rozsudek o vině, či nevině. V případě onoho jednoho pravomocně rozhodnutého případu, kde byli oba stíhaní odsouzeni, podali obhájci dovolání k Nejvyššímu soudu s tím, že soud odmítl vyslechnout Dobeše a Pláškovou formou videohovoru uskutečněného z detence v Manile. V loňském roce však bylo toto dovolání zamítnuto, stejně jako ústavní stížnost a původní tresty v délce 5,5 a 5 let tím byly definitivně potvrzeny.

V září 2019 začal Krajský soud ve Zlíně znovu projednávat pět výše zmíněných případů, které měly být zastaveny pro neúčelnost, a po odvolání státní zástupkyně ještě další dva případy, kde už jednou soud Pláškovou i Dobeše obvinění zprostil. Bylo rozhodnuto, že se během nového projednávání nebudou pouze číst protokoly z předchozích jednání, ale celé dokazování proběhne nanovo. V listopadu a prosinci loňského roku proběhlo již 6 soudních líčení, závěrečná dvě nyní v březnu. Konečný verdikt by měl padnout 31. března.

Guru Jára: Metafyzické mříže.

Jisté je, že vyšší trest, než je potvrzených 5,5 a 5 let, už Dobeš ani Plášková vzhledem k povaze českého trestního práva dostat nemohou, ale může zaznít verdikt, který oba obžalované v těchto projednávaných sedmi případech definitivně a oficiálně zprostí viny. To by pro stoupence náboženské společnosti Cesta Guru Járy (CGJ) znamenalo velké zadostiučinění. Otázkou však zůstává, zda vůbec budou Dobeš a Plášková vydáni k výkonu trestu do Česka. Zatímco například v Německu se jeden rok vězení na Filipínách přepočítává na pět let výkonu trestu ve vlasti, český právní řád to nijak nezohledňuje, ba dokonce ani nezapočítává. Dobeš, Plášková a celá CGJ se však stále nevzdávají naděje na udělení náboženského azylu na Filipínách. Dlouhé věznění obou svých hlavních učitelů v nehostinných podmínkách manilské imigrační detence[3] vnímají jako záměrnou zlovůli České republiky a spiknutí s antikultovním hnutím. Stejně tak to vnímají i v případě odmítnutí registrace CGJ jako náboženské společnosti ministerstvem kultury (psali jsme zde). Registrace by totiž Dobešovi pravděpodobně značně usnadnila cestu k náboženskému azylu. Přípravný výbor však nesplnil zákonné podmínky registrace hned v několika bodech, z nichž nejzávažnější byl nedostatečný počet osob, které se k této společnosti hlásí. Při snaze upozornit na svou situaci a získat pro Guru Járu pomoc ze zahraničí obviňují zástupci CGJ při svých vystoupeních český stát doslova z genocidy stoupenců Cesty Guru Járy a dalších zločinů proti lidským právům. Za jeden z dílčích úspěchů jejich kampaně lze považovat například konání pracovní sekce zaměřené na případ Guru Járy na loňské konferenci italské společnosti CESNUR (psali jsme zde), kde všichni tři přednášející explicitně vystoupili na podporu tvrzení Cesty Guru Járy.

Poznámky:

[1] ZAVADILOVÁ, Jana: Guru Jára. Prý mu jde o život. Tvrdí, že je nevinný. Zlínský deník.cz. online zde.

[2] Zastavení trestního stíhání podle § 314c odst. 1 písm. b) tr. ř., z důvodu uvedeného v § 172 odst. 2 písm. a) tr. ř., je fakultativním rozhodnutím, které lze vydat tehdy, jestliže je trest, k němuž trestní stíhání může vést, zcela bez významu vedle trestu, který byl ob­viněnému již uložen nebo který ho podle očekávání postihne pro jiný trestný čin. Při aplikaci ustanovení § 172 odst. 2 písm. a) tr. ř. je vždy nutno primárně vycházet z úvahy, zda uložený nebo očekávaný trest za jiný skutek (trestný čin) bude u obviněného postačovat k dosažení účelu trestu.

[3] Zážitky z detenčního zařízení pro imigranty: GURU JÁRA: Metafyzické mříže. Bondy. 2016.

Náhledový obrázek: náhled webu CGJ.

Psali jsme v Dingiru:

Duchovno dělá štěstí

Charisma a zneužívání

Guru Jára zadržen

Společenství Jaroslava Dobeše v obraně svého mistra

 

Související příspěvky:

Cesta Guru Járy se nestane registrovanou církví

Další krok ve vývoji trestního případu náboženského vůdce

Ještě k registracím v roce 2018: nevzdává se ani guru Jára

(Ne)veřejná meditace Cesty Guru Járy

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments