Boris Johnson v chrámu hnutí Hare Krišna
Bhaktivedanta Manor. Foto: Wikimedia Commons. Fotografii je možné zvětšit.

První den, kdy je Velká Británie mimo Evropskou unii, je snad dobrou příležitostí připomenout si nedávnou návštěvu hlavního „architekta“ tohoto odchodu a současného britského premiéra v usedlosti Bhaktivedanta Manor blízko Londýna. V tomto panském sídle, které věnoval Mezinárodní společnosti pro vědomí Krišny (ISKCON) člen hudební skupiny Beatles George Harrison, je umístěn Krišnův chrám. Byl zasvěcen už roku 1973. Návštěva Borise Johnsona v chrámu se konala 8. prosince 2019, ale zůstala poněkud stranou zájmu zpravodajství hlavních médií. Český časopis hnutí Hare Krišna, Náma Hatta, o této návštěvě napsal ve svém posledním čísle (ročník 24, číslo 1), které právě vyšlo. Převzal článek Rádhá Móhana dáse (který vyšel původně zde) s titulem „Nečekaná návštěva britského premiéra Borise Johnsona v Bhaktivédántově Manoru“:

Britský premiér Boris Johnson v doprovodu poslanců včetně ministryně vnitra Priti Patelové svou neohlášenou návštěvou Bhaktivédántova Manoru překvapil zdejší věřící a připojil se k jejich nedělním obřadům. Předsedu vlády provedli víceúčelovým komu­nitním zařízením Šrí Krišna Haveli v hodnotě 10 miliónů liber, které je před dokončením. Dostalo se mu zde tradičního slavnostního přivítání s recitací sanskritských manter. Poté – následován množstvím oddaných, sousedů, místních hodnostářů i předsta­vitelů hindské komunity – byl uveden do nádherné chrámové místnosti uvnitř hlavní budovy postavené v pseudotudorském stylu.

Poté, co Johnson na posvátném místě obdržel slav­nostní požehnání, promluvil ke kongregaci a hostům o své úctě k hindské komunitě a jejím hodnotám. „Jsem inspirován prací tohoto chrámu a zdejší komuni­ty. Nejedná se ovšem jen o významné duchovní místo. Manor přitahuje stovky tisíc návštěvníků a spojuje do­hromady různé druhy lidí. Je úžasné vidět zdejší Haveli, které je téměř dokončené.“ Premiér poté slíbil, že se po uvedení střediska do provozu do chrámu zase vrátí.

Premiér dostal několik dárků a proslavené chrámo­vé sladkosti. Poté šel nakrmit voly z místní chrámové farmy. Krmení krav nebo volů je v hindské kultuře po­važováno za velice příznivé, hluboké úctě se v ní těší všechna zvířata. „Bhaktivédántův Manor je místem uctívání a du­chovního vzdělávání,“ vysvětlil Vinay Tanna, který má v chrámu na starosti styk s veřejností. „Proto není spojen se žádnou konkrétní politickou stranou. Ale respektujeme a ctíme všechny, kteří jej chtějí kdykoliv navštívit.“

K této zprávě je třeba poznamenat dvě věci. Jednak: „haveli“ je indické označení pro větší městský dům, obvykle s dvorem jako prostorem k obchodování. V usedlosti Bhaktivedanta Manor je takto nazván nově budovaný společenský prostor, jakési multifunkční „tržiště“. A to druhé: pro hnutí Hare Krišna bylo a je velkým úspěchem, že rodilí Indové berou jeho západní členy vážně jako skutečné oddané Krišny. V případě usedlosti Bhaktivedanta Manor se toto uznání západním oddaným projevilo tím, že je vyhledávána velkým počtem Indů, kteří žijí v Londýně a v okolí. I ti Indové, kteří nepatří k oddaným Krišny, přijali tento chrám za svůj. Návštěvu Borise Johnsona proto nemůžeme interpretovat jako podporu hnutí Hare Krišna (byť i to je samozřejmě pravda), ale hlavně jako podporu indické menšiny v Británii.

Náhledový obrázek z videa dostupného zde.

Psali jsme v Dingiru:

Dingir 1/1999: Bhaktivedanta manor v roce 1998: zde.

Téma čísla 1/2007: Hnutí Haré Kršna (plný text zde).

Související příspěvky:

Oddaná Krišny usiluje o úřad prezidenta Spojených států

Mantra, hnutí a svámí, který to všechno začal

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments