Zemřel Ram Dass, význačná postava psychedelického hnutí

Zpočátku by nikdo nečekal, že se Richard Alpert stane význačnou učitelskou postavou současné alternativní spirituality. Coby mladý muž totiž žádné duchovní sklony nejevil, namísto toho vystudoval psychologii na Stanfordu a v roce 1958 se mu podařilo získat prostřednictvím svého přítele místo na katedře psychologie Harvardovy univerzity. Bylo mu sedmadvacet, a byť se narodil v praktikující židovské rodině, s vírou svých rodičů se rozešel. Otevřeně se prohlašoval se za ateistu.

Působení na Harvardu mu však mělo od základů změnit život. Právě zde se setkal s mladým lektorem psychologie jménem Timothy Leary, který se měl stát jednou z největších postav psychedelického hnutí. Alpert se začal zajímat o Learyho výzkum, který se už tehdy týkal halucinogenů, a začal se spolu s ním zabývat jejich účinkem na lidskou psychiku. Spolu také zahájili Harvardský psilocybinový projekt, významný vědecký výzkum, který vycházel z praktických klinických experimentů. Learyho a Alpertovy pokusné subjekty se rekrutovaly z řad studentů Harvardu, oba muži si tak brzy získali obrovský věhlas a na účast v projektu se doslova stály fronty.

Práce s psychedeliky na jednu stranu přinesla zásadní zlom do duchovního světa obou mužů – zejména Leary začal být přesvědčen, že psychedelika vyvolávají bona fide náboženské zážitky, naprosto kvalitativně identické mystickým prožitkům vzniklým bez drog. Zároveň však oba muži začali mít brzy problém nejprve s vedením Harvardu, a později dokonce s FBI. Nadřízení s obavou sledovali, jak se na škole vytvořil trh s psychedeliky, a časem se potvrdilo podezření, že jej zásobují přímo oba vědci, když byl Alpert přistižen, jak dává studentovi LSD mimo kontext projektu. Leary pak začal zanedbávat výuku a když přestal docházet na vlastní přednášky, došla vedení trpělivost. Oba muži byli ze svých postů vyhozeni a v následujících letech se pokoušeli pokračovat v projektu mimo univerzitní prostředí. V té době měl však zejména Leary již problémy s federální policií. Celý skandál kolem projektu mimo jiné vedl k zákazu LSD a dalších psychedelických látek a jejich zařazení na seznam ilegálních drog.

Leary pokračoval ve své kariéře psychedelického psance a pronásledovaného guru hnutí hippies, jímž zůstal až do své smrti. Alperta však čekal ještě jeden zlom v jeho duchovní dráze. Koncem šedesátých let se vypravil do Indie a seznámil se zde s dvěma indickými mystiky, jógim Bhagavanem Dásem a Ním Karoli Babou. Jejich učení ho natolik ovlivnilo, že přijal jméno Ram Dass (či Baba Ram Dass) a po svém návratu do USA se začal věnovat praktikování indických náboženství. Postupně také zanechal aktivit souvisejících s psychedeliky a namísto toho se věnoval práci s umírajícími a nejrůznějším spirituálním aktivitám včetně veřejných přednášek a charitativní činnosti. Založil řadu nadací, vybudoval ášram a sepsal i několik knih, mimo jiné i slavný spis Be Here Now (v češtině vyšla pod názvem Buď tady a teď). Přestože zůstal do smrti věrný indické duchovní sféře a alternativní spiritualitě, na sklonku života se začal znovu zajímat i o judaismus, který byl jeho rodným náboženstvím.

Richard Alpert alias Baba Ram Dass zemřel 22. prosince 2019 ve věku nedožitých 89 let.

Náhledová fotografie: AP, Susan Ragan.

Související příspěvky:

Velký psychedelický pátek: zde.

Vědec jako výzkumník, vědec jako kněz: postmoderní spiritualita v akci: zde.

Evangelisté žabího jedu: zde.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments