Křesťané vietnamského původu jsou v misii v Česku úspěšní

Před 15 lety vzniklo občanské sdružení Vietnamská misie (v současné době má právní status zapsaného spolku). Společenství protestantských křesťanů, které spolek právně zaštiťuje, se od té doby rozrostlo na asi 350 lidí v několika českých městech.

Nedělní bohoslužba pražského sboru Vietnamské misie se koná v pronajatém prostoru, zabírajícím celé 2. patro obchodního domu Sofie v Modřanech. Jeho hlavní část je tvořena rozlehlým sálem s židlemi pro asi 180 návštěvníků. Na hlavní stěně není žádný křesťanský symbol, pouze promítací plocha. Na pódiu stojí mikrofony, hudební nástroje a přenosný řečnický pult. V knihovničce u jedné stěny sálu jsou k dispozici vietnamské knihy evangelikálních, a zvláště neocharismatických autorů, například Jamese Dobsona, Kennetha Hagina, Joela Osteena, Johna Bevere nebo Joyce Meyerové. Také liturgie je obdobná jako v pentekostálních sborech neocharismatické vlny, tedy s křesťanskými písněmi v rockovém žánru a dynamickou formou uctívání. Ve vedlejší místnosti je jídelna, v níž se během bohoslužeb chystá společný oběd. K těmto dvěma prostorným místnostem přiléhá několik menších; v jedné probíhá nedělní škola pro děti.

Existence Vietnamské misie v Česku je spojena s misionářem a pastorem Ngô Anh Minhem (*1967), který přišel roku 1985 ve svých 18 letech studovat do Československa ekonomii. Roku 1999 konvertoval na křesťanské konferenci v Halle. Pro křesťan­ství získal několik vietnamských rodin v Česku a založil vietnamský sbor, který se pů­vodně scházel v modli­tebně Českobratrské církve evangelické v Praze-Braníku. Vystu­doval Evangelikální teologický seminář a roku 2005 spoluzaložil Vietnamskou misii.

Vietnamská misie je českou částí světové misijní organizace s názvem „Hội Thánh Tin Lành Việt Nam Truyền Giáo“ (HTTL-VNTG).[1] Podle prezentace církve byla založena v Německu roku 1996 a její ústředí je v městě Halle nad Sálou, tedy v bývalé Německé demokratické republice, na jejímž území dodnes žije naprostá většina příslušníků vietnamské menšiny v Německu. Roku 2000 byl založen sbor této misie ve Vietnamu; za prvních deset let zís­kal sbor asi tisíc členů a misie expandovala do sousedních zemí (Laos, Thajsko, Kam­bod­ža). Pouze tento vietnamský sbor se prezentuje na internetu,[2] německé ústředí vlastní prezentaci nemá.

Do pražského sboru pravidelně přichází asi 200 lidí (včetně dětí), na bohoslužbách bývá asi 150 přítomných, první neděli v měsíci, kdy se slaví slavnost Pánovy večeře (eucharistie), až 220 lidí, neboť přijíždějí skupinky věřících z Rakovníka, Jablonce či Ústí nad Labem. Sbor je finančně soběstačný. [3] Kromě nedělních bohoslužeb sbor pořádá i večerní biblické a modlitební hodiny ve všedních dnech; samostatně se setkávají mladí lidé, pro děti je organizována nedělní škola paralelně s bohoslužbou. Ve sboru se koná aktivní sociální práce; jednou z jejích podob je například finanční výpomoc nezaměstnaným. Cetrální aktivitou sboru je ovšem misie mezi Vietnamci v Česku. Děje se tedy především na tržištích a je při ní rozdáván Nový zákon.[4] Samostatná společenství jsou také v Plzni (asi 30 lidí), v Brně (asi 60 lidí) a v Ostravě (asi 50 lidí). Pastor Minh se snaží se udržovat vztahy mezi sbory a mimopražské sbory také navštěvuje.[5]

Vietnamská misie je dalším důkazem toho, že ačkoliv Vietnamci mají podobnou pověst „ateistů“ jako Češi, náboženské aktivity ve vietnamské menšině v Česku existují a jsou životaschopné. Kromě protestantů ve Vietnamské misii, ve sborech Křesťanské a misijní aliance (C&MA) a v jednom sboru svědků Jehovových zde působí i několik společenství v římskokatolických farnostech a asi 15 společenství kolem buddhistických chrámů. Na rozdíl od římských katolíků nebo buddhistů, kteří rozvíjejí nebo obnovují své vietnamské katolické či buddhistické kořeny, jsou ovšem protestanté novými konvertity, kteří se s křesťanstvím setkali až v Evropě.

Náhledová fotografii z bohoslužby Vietnamské misie: autor.

[1] V anglických materiálech organizace je tento název přeložen jako „Vietnam Protestant Church Mission“, v německých jako „Evangelische Kirche Mission Vietnam“, v obou případech tedy jako „Vietnamská protestantská církevní misie“. V Německu je zapsaným spolkem pod názvem „Evangelische Vietnam Mission“. V propagačním videu se některé sbory ve světě jmenují „Církev Boží“ („Hội Thánh của Đức Chúa Trời Hiệp Hội Truyền Giáo Tin Lành Thế Giới trong thế giới“, part 3, YouTube, https://www.youtube.com/watch?v=LkHDs4xKnTY, accessed 11 January 2020). Je tedy možné, že se připojily k největší světové pentekostální církvi, která nese stejné jméno (Assemblies of God).

[2] „Geschichte“, Hội Thánh Tin Lành Việt Nam Truyền Giáo, http://www.vietnamtruyengiao.com/gioi-thieu/lich-su.html, accessed 11 January 2020.

[3] Rozhovor s Ngô Anh Minhem, 5. 4. 2018 a 12. 1. 2020.

[4] KOTMELOVÁ, Bedřiška, Vietnamská misie, seminární práce, Evangelická teologická fakulta UK 2011.

[5] Rozhovor s Ngô Anh Minhem, 5. 4. 2018.

Související články:

Den Díkůvzdání mezi vietnamskými křesťany: zde.

Květnou neděli oslavili také vietnamští katolíci v Praze: zde.

Skryté chrámy v českých městech: zde.

Pražští vietnamští buddhisté oslavili svátek Vu Lan: zde.

Severočeští vietnamští buddhisté oslavili Nový rok: zde.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments