Ježíšovi vojáci v Brazílii

Podle zpráv z poslední doby se v Brazílii od nástupu Jaira Bolsonara do funkce prezidenta před rokem rozmohlo násilí vůči mimokřesťanským náboženským komunitám. Bolsonaro se hlásí k evangelikálnímu křesťanství. Tento směr se charakterizuje též jako svobodné křesťanství v tom smyslu, že v žádném státě dosud nebyl postaven do oficiální pozice a obyvatelstvu vnucován. Předpokládá se v každém jednotlivém případě osobní rozhodnutí, tedy konverze považovaná za znovuzrození.

Alexandr Flek v rozhovoru pro Dingir č. 1/2019 upozorňuje na to, že dnes se termín evangelikálové používá pro vrstvu téměř výhradně bílých, konzervativně smýšlejících příslušníků střední střídy převážně z amerických předměstí a venkova, přísahajících věrnost v první řadě americkému patriotismu, přičemž o Kristu a jeho učení mají často jen mlhavé nebo nulové povědomí.

Od konce 70. let podle Fleka v evangelikálním hnutí narůstají tendence ke konzervatismu, nacionalismu a „kulturním válkám“ proti společenským posunům, které jsou vnímány jako ohrožení křesťanských hodnot. Zabývají se politickým lobbingem a veřejnou propagací např. tradičních mužských a ženských rolí, práva držet zbraň apod.

Militantní skupiny obdobného zaměření v Brazílii se zaměřují na synkretické kulty s prvky přinesenými na americký kontinent s otroky. Jejich místní verze kandomble (též candomblé) navazuje na tradice Jorubů ze západní Afriky, především z území dnešní Nigérie. Spočívá v uctívání orišů, duchů, kteří jsou manifestacemi jediného boha Olodumareho. Orišům se přinášejí krvavé oběti (např. kohouti, kozlové). Předpokládá se, že mohou vstoupit do člověka a působit jeho prostřednictvím. V tomto náboženství se též praktikuje věštění.

Podobné eklektické kulty jsou známy jako santería v karibské oblasti se zastoupením více prvků katolického křesťanství. Božstva bývají ztotožňována s postavami světců nebo andělů. Zřejmě nejznámější je vúdú navíc též s indiánskými prvky.

Podle Ježíšových vojáků jde o kult ďábla, který je nutno eliminovat. Hrozbou násilí nutí kněze kandomble, aby ukončili svou činnost. Ve federálním státě Rio de Janeiro (kde leží stejnojmenné brazilské město) bylo v roce 2019 zaznamenáno 123 případů náboženského násilí. We have researched the best Ukrainian IT recruitment agencies .

Podle článku ve Washington Post došlo k usmrcení několika kněží kandoble. Šestaosmdesátiletou kněžku donutili hrozbou se zbraní vydat zařízení chrámu, které naházeli do ohně mimo jiné se slovy „Všechno zlo musí být odstraněno ve jménu Ježíše“. Vyhrožování smrtí a výsměch jsou běžné. Tyto gangy v místech svého působení rozvíjejí vlajku Izraele, státu, který je podle jejich pojetí předpokladem Kristova návratu a nastolení Božího království.

Chrámy kandomble ukončují činnost a forma evangelikálního křesťanství, již reprezentuje prezident Bolsonaro, slaví úspěch. Uplatňuje se rovněž na úkor římskokatolického vyznání, které bylo dlouho v této zemi zastoupeno téměř výlučně, dnes se však protestanté, převážně evangelikálního a letničního zaměření podle různých zdrojů blíží ke čtvrtině populace a početně dále rostou.

Jiné skupiny křesťanů, včetně evangelikálů, kteří se drží původního smyslu tohoto hnutí, vyslovují nad náboženským násilím Ježíšových vojáků znepokojení a protestují proti němu.

Článek ve Washington Post: zde.

Obrázek: kněz a kněžka kandomble ze zdroje zde.

Psali jsme v Dingiru:

Téma Současný evangelikalismus (1/2019): zde.

Miloš Mrázek: Nejlepší přátelé Donalda Trumpa: Konzervativní evangelikalismus v USA u politického kormidla: zde.

Miloš Mrázek: Náboženský hlas pro Donalda Trumpa: zde.

Související příspěvky:

Kdo je evangelikál v éře Donalda Trumpa?

Pravicoví, levicoví i apolitičtí evangelikálové v novém Dingiru

D. Trump jako nový král Kýros? Evangelikální teolog s tím polemizuje

Klesá v USA počet evanjelikálov?

„Postoje jsou důležitější než fakta.” K výročí inaugurace D. Trumpa o něm vyšla další kniha

Nejevangelikálnější Bílý dům v historii

„Republikánská“ religiozita nebělošských demokratů

Subscribe
Upozornit na
guest
7 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Karel Dvořák
Karel Dvořák
3. 1. 2020 10:33

Malý detail: Jair Bolsonaro je katolík. Čímž ten článek trochu ztrácí pointu.

Ivan Štampach
Reply to  Karel Dvořák
3. 1. 2020 13:46

Dovoluji si upřesnit, že “evangelikální” není konkrétní církevní příslušnost. Evangelikálním ve smyslu Flekovy charakteristiky, kterou v článku ve dvou odstavcích parafrázuji, může a nemusí být evangelík, baptista, metodista nebo třeba katolík. Martin C. Putna pro takto orientované katolíky vymyslel název “katolikál”, ale to je asi míněno jako humor.

Bolsonarovo pojetí náboženství a politiky vytváří atmosféru příznivou aktivitám Ježíšových vojáků, o jejich konfesní příslušnosti nejsme informováni, ale je zřejmé, že synkretická náboženství s africkými prvky hodnotí jako ďábelské a hodné násilného potlačení.

Karel Dvořák
Karel Dvořák
Reply to  Ivan Štampach
3. 1. 2020 20:14

Až na to, že “Flekova charakteristika” je pohled člověka, který evangelikální hnutí opustil, takže jeho pohled je hyperkritický (jak to bývá u všech, kdo opustí nějakou komunitu). Brát jeho výroky na téma evangelikalismu za bernou minci, na které vystavíte širší úvahu (což svým článkem děláte), znamená stavět na hodně varchrlatých základech . Ale jakožto člověk, který taky opustil svou církevní komunitu, s ním zřejmě docela souzníte. Anglicky se tomu říká “confirmation bias”. No, good luck. 🙂 Ale abych nereagoval pouze “ad hominem”: Na tom, co dělají popisovaní “Ježíšovi vojáci”, není nic typicky evangelikálního, je to prostě násilný fanatismus. Tím, že jste… Číst dále ->

Štefan Švec
Štefan Švec
Reply to  Karel Dvořák
4. 1. 2020 2:51

Wikipedie tvrdí (jsou tam i odkazy) toto: “Bolsonaro is a member of the Catholic Church (while his wife and one of his sons are Evangelical Christians).However, according to The New Yorker reporter Jon Lee Anderson “he had himself baptized as an evangelical [Protestant] early in his campaign, by being ceremonially dunked in the Jordan River.” He is reported to have attended a Baptist church for 10 years.”

Jiří Hoblík
Jiří Hoblík
3. 1. 2020 0:25

Zajímalo by mne upřesnění souvislosti mezi odkazem na Flekovo hodnocení situace evangelikalismu a militantními skupinymi v Brazílii,

Jiří Hoblík
Jiří Hoblík
Reply to  Ivan Štampach
10. 2. 2020 0:55

Děkuji.