Reprezentant náboženské levice se profiluje jako protiklad Donalda Trumpa

Čtenáři Náboženského infoservisu už dobře vědí o koalici prezidenta Donalda Trumpa a konzervativních evangelikálů a o paradoxech, které jsou s ní spojeny (viz články dole na stránce). Není pro ně jistě překvapivé, že na shromáždění asi pěti tisíc evangelikálů ve sboru Krále Ježíše (El Rey Jesús Church) v Miami na Floridě 3. ledna Trump vyznal svou víru, že „Bůh je na naší straně“. Svým projevem odstartoval iniciativu „Evangelikálové pro Trumpa“, jejímž účelem je jeho znovuzvolení (více zde). V Náboženském infoservisu už také byla několikrát k dispozici informace, že tato náklonnost k Trumpovi se netýká všech evangelikálů, byť ti konzervativní jsou nejvíce vidět a slyšet. Ti ostatní byli v 19. prosince loňského roku povzbuzeni editorialem vlivného evangelikálního časopisu Křesťanství dnes (Christianity Today), v němž šéfredaktor Mark Galli označil Trumpa za „mravně ztraceného a zmateného“, nemorálního a neschopného být vůdcem Američanů. Galli také jednoznačně podpořil proces jeho odvolání (impeachment) (editorial je k dispozici zde).

Náboženská témata nejsou v amerických volbách výjimečná a v kampani pro prezidentské volby roku 2020 s nimi pracují nejen konzervativní evangelikálové (to je již tradiční, viz např. nedávný komentář k tomu zde). Dokonce například i indický višnuismus tuto roli hraje, a to díky kandidatuře Tulsí Gabbardové (více zde). Jiná demokratická kandidátka, Marianne Williamsonová, je zase úspěšnou spisovatelkou knih v duchu hnutí Nového věku (New Age, více zde). Williamsonová svou kandidaturu ovšem včera stáhla (viz zde). Náboženská témata se silně projevují i u jiného demokratického kandidáta, Pete Buttigiege. O své víře hovoří od počátku své kandidatury (oznámil ji před rokem) a nyní se vypracoval do role hlavního představitele náboženské levice.

Pete Buttigieg (*1982) je úspěšným starostou původně průmyslového města South Bend ve státě Indiana, je válečným veteránem z Afghánistánu, roku 2015 se veřejně přiznal ke své homosexuální orientaci a roku 2018 vstoupil do stejnopohlavního manželství. Byl vychován jako katolík, ale v dospělosti se stal členem Episkopální církve, která se deklaruje jako inkluzivní církev i pro křesťany s orientací na LGBTQ. Opakovaně deklaroval, že víra má silný vliv na jeho život, ale odmítl vnášení Boha či biblických veršů do politických zápasů. V reakci na Trumpův projev v Miami poslal tweet se slovy „Bůh není členem politické strany“ („God does not belong to a political party.“). Jako první z prezidentských kandidátů začlenil do svého týmu i poradce pro získání stoupenců v náboženských společenstvích. Upozornil na sebe také jako zastánce toho, aby imigranti, kterým hrozí deportace, mohli nacházet azyl v kostelech (rozhovor o své víře a o svých postojích, který poskytl médiu Religion News Service, je k dispozici zde). Mezi současnými třinácti hlavními kandidáty pro demokratické primárky je nyní Buttigieg na čtvrtém místě (viz zde).

Náhledová fotografie Pete Buttigiege ze srpna 2019: AP (Mary Schwalm).

Psali jsme v Dingiru:

Nejlepší přátelé Donalda Trumpa 

Náboženský hlas pro Donalda Trumpa

Související příspěvky:

Kdo je evangelikál v éře Donalda Trumpa?

Pravicoví, levicoví i apolitičtí evangelikálové v novém Dingiru

D. Trump jako nový král Kýros? Evangelikální teolog s tím polemizuje

Nejevangelikálnější Bílý dům v historii

„Republikánská“ religiozita nebělošských demokratů

Oddaná Krišny usiluje o úřad prezidenta Spojených států

Autorka knih New Age kandiduje na prezidentku USA

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments