Zneuznaný Mesiáš

První leden s sebou kromě kalendářního roku 2020 přinese také očekávaný seriál Messiah. Co bude jeho obsahem, se dá do jisté míry odhadnout z traileru, který společnost Netflix minulý týden zveřejnila. První ukázky se z určitého důvodu setkaly na sociálních sítích s velmi rozpačitým přijetím, často i s břitkou kritikou a uštěpačným výsměchem. Tím důvodem je skutečnost, že muslimským divákům předložil Netflix zřejmě místo inspirace k dohadům a domněnkám v podstatě celé rozuzlení příběhu. Událost se stala námětem pro komentáře v mnohých zahraničních médiích vč. BBC a The Independent.

Nový počin americké internetové televize se soustředí na postavu, která má svým vystupováním zřejmě odkazovat k Ježíši Kristu. Dlouhovlasý muž s uhrančivým pohledem přišel na svět, aby zde splnil poslání, jenž mu uložil jeho otec, a díky výstřednímu chování se dostává do hledáčku CIA.

Samotní tvůrci ve snaze zapojit diváckou fantazii položili na Twitteru otázku: „Kdo si myslíte, že to je?“ Odpověď na sebe nenechala čekat. Zvláště muslimští fanoušci se totiž významně pozastavovali nad jménem protagonisty (či antagonisty), které zní Al-Masíh. Zde se dostáváme k nedostatku, který se samozřejmě netýká pouze muslimů, ale všech, kteří jsou obeznámeni s islámskou věroukou. Podle ní je Al-Masíh ad-Dadžál klíčovou postavou ztělesňující zlo, kterou lze srovnat například s Antikristem. Jeho jméno v překladu z arabštiny znamená „falešný mesiáš, lhář, podvodník“. Úlohu, kterou má sehrát v posledních dnech, muslimská eschatologie detailně popisuje. Pokud tedy jméno hrdiny označuje i jeho identitu, je celý děj v podstatě vyzrazený. Tomu by napovídal například fakt, že uživatelé zveřejňující na Twitteru detaily z Dadžálova působení na Zemi (jak ho popisuje islámská teologie) byli oficiálním účtem Netflixu zablokováni.

Tato skutečnost vedla například ke stížnostem na to, že Netflix show určil pouze pro publikum blíže neobeznámené s islámem. Pro muslimy je totiž, podle jednoho z uživatelů, sledování takového seriálu jako se dívat na detektivku, v níž se jedna z postav jmenuje Pan Vrah. „Zde se ukazuje, jak anglicky mluvící lidé nejsou schopni nahlédnout smysl nebo kontext konceptů které používají – vypůjčí si koncept pouze proto, že vypadá exoticky pro ostatní anglicky mluvící lidi, proto, aby pobavili anglicky mluvící lidi a asi už nikoho jiného,“ zní další kritický komentář.

Zdroje: The Independent, BBC, Youtube, Náhledový obrázek: Flickr

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments