16 let vězení čeká muže, který spálil duhovou vlajku visící na kostele

Adolfo Martinez, třicetiletý muž ze státu Iowa, byl odsouzen k šestnácti letům za mřížemi. Byl zatčen poté, co 11. června letošního roku strhl duhovou vlajku, která byla vyvěšená na budově kostela Sjednocené církve Kristovy  (United Church of Christ, UCC) ve městě Ames v Iowě a následně jí spálil před nočním podnikem za použití hořlaviny a zapalovače.

Muž byl shledán vinným ze spáchání několika trestných činů: ze žhářství třetího stupně, obecného ohrožení a obtěžování (harassement) třetího stupně. Za běžných okolností by pachatele čekaly zhruba čtyři roky za mřížemi. Žhářství je ve státě Iowa „velmi závažným přestupkem“ (aggravated misdemeanor), který je trestán nanejvýše dvěma roky za mřížemi. Do této kategorie spadá například neoprávněné držení zbraně. Protože ale byl spálen symbol LGBT komunity, byl čin zařazen do kategorie „zločinů z nenávisti.“ Ty jsou podle zákona v Iowě trestány vždy o stupeň těžším trestem, než jaký by byl za běžných okolností pachateli vyměřen. Tak se z „velmi z​ávažného přestupku“ stal zločin třídy „D“, do které spadá například nelegální držení drog nebo jízda pod vlivem alkoholu. V této třídě je nejvyšším možným trestem 5 let za mřížemi.

Martinez se ale již v minulosti dvěma zločiny provinil, byl tedy recidivistou („habitual offender“), a jako takovému mu mohl být vyměřen trest až patnácti let odnětí svobody. Žalobci navrhli tento nejvyšší možný trest, protože obžalovaného shledali „velmi nebezpečným“. Martinez navíc  neprojevil žádnou lítost. Podle svých slov cítí k homosexualitě značný odpor a svým činem „prostě a jednoduše spálil jejich pýchu“. Dále dodal, že spálit vlajku pro něj byla čest a že šlo o „požehnání Páně”.

K patnácti letům odnětí svobody se přidal ještě rok za „bezohledné použití ohně” a 30 dnů za přestupek obtěžování.

Podobný inkluzivní postoj jako UCC má i její sesterská církev u severních sousedů – Unated Church of Canada. Na obrázku je jeden z jejích kostelů v Torontu. Foto: Miloš Mrázek. (Klikněte pro zvětšení.)

Duchovní UCC Eileen Gebbieová, identifikující se jako homosexuální žena, prohlásila, že souhlasí s tím, že Martinezův čin byl motivován nenávistí. „Z vlastních zkušeností vím, že Ames není tak progresivní, jak si mnoho lidí myslí, a že je zde stále velká komunita lidí, kteří se bojí přiznat svou sexuální orientaci.”

United Church of Christ, která je jednou z hlavních (tzv. mainline) protestantských církví v USA, vznikla roku 1957 sjednocením denominací reformované a luterské tradice. Hlásí se k ní více než 800 tisíc členů. Církev oficálně zaštiťuje program Open and Affirming, který si klade za cíl vytvořit přátelské prostředí pro jedince všech sexulních orientací a genderových identit. Jedná se o největší projekt svého druhu v Severní Americe.

Zdroje: USA Today, Snopes, Independent s přihlédnutím k dalším zdrojům.

Související  příspěvky:

„Spalte kostely!“ Debata k hlasování o stejnopohlavních sňatcích nabírá u protinožců na obrátkách

Spor v Kanadě: Může majitel firmy odmítnout popřát „Veselý Ramadán“ nebo „Veselou Pride“?

Iniciativa pro zachování jednotné metodistické církve

Subscribe
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Jakub Lev Houdek
Jakub Lev Houdek
29. 12. 2019 14:09

Též se domnívám, že k souboji antagonistických aktivismů postačují sociální sítě. Náboženský infoservis by měl zůstat – jak jeho název napovídá – informačním servisem a tedy servírovat informace netendenčním, nemanipulativním a nezavádějícím způsobem. Co pamatuji, činil tak po léta, kéž se k této užitečné praxi, která jej na české scéně činí jedinečným a nepostradatelným, opět vrátí!

Ruth Jochanan Weiniger
Ruth Jochanan Weiniger
29. 12. 2019 13:47

Způsob, jímž je téma LGBT+ lidí dlouhodobě pojednáváno na stránkách náboženského infoservisu Dingiru má už daleko k religionistice. Některé články by možná byly dobrým příspěvkem do kvalitního konzervativně-křesťanského média. Tento příspěvek překročil hranici fake-news. Vzhledem k tomu, že infosrvis je těsně propojen s Dingirem jakožto religionistickým časopisem, dochází k situaci, kdy členové redakční rady svou odbornou erudicí takové příspěvky nepřímo zaštiťují. – Strategii, kterou navrhuje Doc. Štampach, totiž dát prostor pro-LGBT+ aktivistům, považuji za nešťastnou. Je to jen další krok, jak ubrat infoservisu na profesionalitě a udělat z něj diskusní fórum (systémem 5 minut jedna strana, 5 minut druhá). – Infoservis se může stát dobrým… Číst dále ->

Ivan Štampach
Ivan Štampach
28. 12. 2019 22:43

Pod prezentací článku na Facebooku se rozvinula mohutná diskuse. Kritizuje se v ní hlavně to, že článek vzbuzuje dojem, jakoby drakonický trest, který tomu muži hrozí, by mohl dostat jen za zapálení duhové vlajky. Mělo by být jasnější z jakých deliktů je obviňován. V diskusi čtu, že Náboženský infoservis jednostranně podporuje postoje proti LGBT lidem. Doporučil jsem, aby někdo, kdo se touto tematikou víc zabývá, napsal(a) článek, který by pojednával o někdy až život ohrožujícím pronásledování lidí z této komunity např. v Polsku nebo v Rusku (včetně Čečny) a o roli křesťanství či jiných náboženství v tomto pronásledování. Napsal jsem tam, že s postojem k tomuto tématu, který předpokládám… Číst dále ->

Miloš Mrázek
Miloš Mrázek
Admin
Reply to  Ivan Štampach
1. 1. 2020 12:22

Děkuji, ale nechápu, proč je v této souvislosti zmiňováno mé jméno. Sám jsem se o lidech s menšinovou sexuální orientací nikdy veřejně nevyjadřoval, a ani to nemám v plánu, na stránkách NI už vůbec ne. Zde jsem pouze jednou publikoval úvahu, jejíž předmětem byla svoboda náboženství a svědomí v kontextu 1. dodatku k americké ústavě, ne vyjádření k této otázce. Pokud by tam někdo můj názor např. na sňatky osob stejného pohlaví našel, četl tam něco, co tam nebylo. Nemám potřebu se k tomu vyjadřovat. A byla to jediná úvaha publikovaná na NI. Pak už jsem připravil pouze několik zpráv, které se tématu dotýkají, ale které mají pouze… Číst dále ->