V Arménii stojí největší jezídský chrám na světě

V posledních letech byla jezídská komunita stíhána těžkými ranami. Přestože ji nesnáze provází po celou dobu její existence, příchod Islámského státu znamenal pro její členy naprostou katastrofu. Muslimští extrémisté mají na svědomí tisíce jezídských životů a ani v případě definitivní porážky Islámského státu nebude tato menšina ve své irácké domovině v bezpečí. Proto se ho část jezídů vydala hledat do jiných zemí a značný počet se jich uchýlil do Gruzie a Arménie. Nedaleko Jerevanu byl nyní otevřen zatím největší jezídský chrám.

V Arménii, nejstarší křesťanské zemi na světě, kde se ke křesťanství hlásí přes 80 % obyvatel, tvoří podle posledního průzkumu jezídská komunita s 35 tisíci členy největší minoritu. Svůj nový chrám její příslušníci  vystavěli ve vesnici Aknalich, ležící 35 kilometrů od hlavního města, ve které žije asi 150 jezídů. Je postavena z bílého perského mramoru, na výšku měří 25 metrů a uvnitř se nachází rozlehlá modlitební síň, škola a muzeum.

Chrám má představovat sílu jezídské komunity a je zároveň pokusem o zachování jejího náboženského a kulturního dědictví. Na jeho stavbu významně přispěl jezídský obchodník Mirza Slojan, který pochází právě z Arménie a nyní žije v Moskvě. „V průběhu staletí jsme poznali mnoho utrpení a pogromů. Tento chrám nám pomůže zachovat, povzbudit a ochránit naše národní cítění,“ říká Tosun Avdaljan, který přicestoval z Ruska, aby se v chrámu mohl pomodlit.

Stavba chrámů mimo hranice Iráku je pro jezídy něco relativně nového. První chrám byl v Aknalichu otevřen v roce 2012. Následoval chrám v gruzínském hlavním městě Tbilisi, otevřený roku 2015. Nový svatostánek je tedy pouze třetí v pořadí. V dobách, kdy jezídé ještě žili ve své původní domovině, stávala v každé vesnici pouze menší svatyně. Zásadní význam vždy mělo poutní místo v Láliši, kde jsou uloženy ostatky Adího ibn Musáfira, zakladatele jednoho z prvních súfijských řádů a nejvýznamnějšího duchovního vůdce jezídů. Toto místo na své vážnosti nic neztratilo a každý jezíd by ho měl za svůj život alespoň jednou navštívit.

 

Zdroje: Gulftoday, The Independent  Náhledový obrázek: Starší chrám v Aknalichu, Wikipedia.

 

 

Související příspěvky:

Poslední dívka – svědectví ženy, která přežila genocidu ze strany Islámského státu

Přehledně k osudům náboženských menšin

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Adam Fišer
Adam Fišer
9. 11. 2019 15:07

Ten nejnovější a největší jezídský chrám v Arménii vypadá takto: https://www.facebook.com/rferl/videos/2414775125459320/?t=0