Mormoni zůstavají věrní republikánům

Ačkoliv jsou, co se náboženských skupin týče, za nejvěrnější spojence republikánů a nyní i Donalda Trumpa považování evangelikálové (psali jsme např. zde), další tradičně poměrně politicky homogenní částí populace jsou věřící Církve Ježíše Krista svatých posledních dnů, tedy mormoni. Podpora republikánů trvá i navzdory kritice osoby D. Trumpa, která od začátku jeho kampaně z mormonského prostředí silně zaznívala. Je to jedno ze zjištění nedávno publikované analýzy agentury Pew Research Center. Pevný svazek mezi mormony a republikány trvá již od padesátých let minulého století. Podpora se pohybuje v rozmezí mezi 77 % v roce 2011, kdy svou kandidaturu na prezidenta podruhé oznámil mormon Mitt Romney, a 67 % v roce 2016, kdy volby vyhrál D. Trump. Ten je mezi mormony nejméně populární republikánský prezident. Zvlášť slabou podporu má mezi ženami a mladými členy církve.

Z analýzy Pewova centra dále vyplynulo, že mormonská komunita stále vykazuje relativně vysokou návštěvnost bohoslužeb. Před deseti lety 87 % svatých uvedlo, že na shromáždění dochází alespoň jednou měsíčně. To kontrastuje s obecným trendem poklesu „kostelní docházky“ v USA (45 %), mezi americkými křesťany obecně to je 65 %.

Mormoni tvoří 2 % americké populace. I toto číslo je stabilní, byť výzkumníci připouštějí, že pokud by se zaokrouhlovalo na desetinná čísla, byl by jistý pokles patrný.

Podle Religious News Service. Foto: Mormonský chrám ve Washingtonu, D. C., Wikimedia Commons.

 

Psali jsme v Dingiru:

Dingir 3/2001 s tématem „Náboženství mormonů“ (plný text čísla je dostupný zde)

Náboženský hlas pro Donalda Trumpa (1/2017)

 

Související příspěvky:

Přijdou s novým prezidentem mormonské církve změny?

Prorok církve „mormonů” se setkal s papežem

Otakar Vojkůvka – svatý i jógin

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments