Američtí Židé mají strach z narůstajícího antisemitismu

Několik dnů před prvním výročím útoku na synagogu v Pittsburghu, který si vyžádal 11 obětí, zveřejnila organizace American Jewish Committee výsledky výzkumu zaměřeného na postoje amerického židovského obyvatelstva k antisemitským náladám ve společnosti.

38 % respondentů považuje antisemitismus v dnešní americké společnosti za „velmi závažný“ problém, 50 % za „spíše závažný“. Problémem není vůbec pro 12 % respondentů. 84 % Židů má pocit, že za posledních pět let míra antisemitismu vzrostla, 43 % tvrdí, že „výrazně.“ S přímým útokem na svou osobu se ale většina Židů nesetkala. Obětí fyzického útoku byla 2 % z nich, 20 % uvádí, že ně mířily antisemitské výpady na sociálních sítích. 89 % respondentů vyjádřilo obavy z radikální pravice, 64 % z extrémní levice. Extrémismus ve jménu islámu označilo za hrozbu 85 % dotázaných.

Z výzkumu také vyplývá, že většina amerických židů ztotožňuje antisionismus s antisemitismem. Na otázku, zda považují výrok „Stát Izrael nemá právo na existenci“ za antisemitský, odpovědělo kladně 84 %.

„Američtí Židé by se o antisemitismu nemohli vyjádřit jasněji,“ shrnul výzkum ředitel AJC David Harris. „Tato nenávist je skutečná. Pochází z mnoha zdrojů a roste. Je potřeba, abychom ji brali vážně a řešili ji pevnými kroky na různých rovinách.“

Antisemitismus není V USA problémem jen podle židovského obyvatelstva, ale jak ukázal nedávný průzkum agentury Pew Research Center, diskriminaci vůči Židům v nějaké formě vidí 64% americké populace napříč politickým spektrem (oproti roku 2016 jde o nárůst o 20 %). Uvedený průzkum se zaměřil i na jiné skupiny. 82 % dotázaných např. uvedlo, že nějakým způsobem diskriminovaná je také muslimská menšina, Polovina dotázaných má pocit, že diskriminováni jsou i evangelikální křesťané.

Zdroje: Huffington Post, AJC, Pew Research Center. Podrobné výsledky dostupné zde. Ilustrační fotografie: antisemitská demonstrace v roce 2010, Wikimedia Commons.  

 

Související příspěvky:

Politicky nekorektně o Američanech, jejich víře i lžích

Ve Francii přibývá útoků na Židy

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments