Synagoga, kostel a mešita společně na Arabském poloostrově

Při příležitosti zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů v New Yorku byly tento týden zveřejněny plány na výstavbu komplexu budov tří „abrahámovských“ náboženství. Synagoga, kostel a mešita by měly stát pohromadě v Abú Zabí (Abu Dhabi), druhém největším městě Spojených arabských emirátů (SAR). Na rozdíl od svého mocnějšího souseda, Saúdské Arábie, SAR dovoluje praktikovat své náboženství také nemuslimům. Podle odhadů žije v SAR komunita Židů o velikosti asi tří tisíc lidí a několik set tisíc křesťanů (především katolíků). Počet křesťanů (podle některých odhadů již teď vyšší než milion) se bude v důsledku migrace patrně dále zvyšovat. V SAR jim dosud slouží jen asi tři desítky kostelů.

Projekt „Domu abrahámovské rodiny“ (Abrahamic Family House) se považuje za důsledek návštěvy papeže Františka ve Spojených arabských emirátech v únoru letošního roku. V souladu s papežem na něm pracuje také Miguel Ángel Ayuso Guixot, španělský biskup a předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog (očekává se, že 5. října bude jmenován kardinálem). Kromě tří budov, sloužících k bohoslužbě příslušníkům jednotlivých monoteistických náboženství, by měla v komplexu stát i budova vzdělávacího centra.

Projekt v New Yorku představila mezináboženská iniciativa Lidské bratrství pro světový mír a společné žití (Human Fraternity for World Peace and Living Together). Iniciativa deklaruje, že jí nejde jen o rozhovory mezi náboženskými představiteli, ale o skutečné praktické kroky vedoucí k toleranci a dorozumění. Plánovaný dům by se proto neměl stát muzeem ani atrakcí pro turisty, ale lokalitou, v níž bude „abrahámovská rodina“ v SAR skutečně nábožensky žít. Iniciativa plánuje, že komplex bude otevřen roku 2022 (vizualizace projektu je zde).

Při přemýšlení o této iniciativě si není možné nevzpomenout na podobný projekt, jenž se uskutečňuje v Berlíně. Jedná se o budovu s názvem Dům Jediného (House of One). Bude ve svých oddělených částech sloužit jako synagoga, kostel i mešita (prezentován je zde). O jeho výstavbě se hovoří – pokud se nemýlím – již od roku 2014, ale teprve na duben příštího roku je plánován slavnostní výkop. Možná je tento pomalejší rozjezd způsoben tím, že na rozdíl od iniciativy pro Abú Zabí pochází iniciativa v Berlíně „zdola“, od místních praktikujících a jejich představitelů. Splnění jejich cílů by mohlo být o to cennější.

Podle: Religion News Service (zde) a dalších zdrojů. Náhledová fotografie: Adjaye Associates.

Téma v časopise Dingir: Mezináboženské vztahy: obálka: zde, celý text čísla: zde.

Související příspěvky:

Fórum mladých kresťanských a moslimských mierotvorcov: zde.

Židé a muslimové ve Vídni oslaví společně svátek oběti: zde.

Rabínská delegace ve Vatikánu: zde.

Vo švédskom Lunde sa konala výročná konferencia Medzinárodnej rady kresťanov a Židov: zde.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments