Warning: filesize(): stat failed for /data/web/virtuals/67245/virtual/www/subdom/info/wp-content/cache/object/b83/bb3/b83bb3a81e2d8a26c0798ec1713a1351.php in /data/web/virtuals/67245/virtual/www/subdom/info/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_File.php on line 159
Scientologie versus psychiatrie – Náboženský infoservis
Scientologie versus psychiatrie

Občanská komise za lidská práva (Citizens Commission on Human Rights – CCHR), nezisková organizace finančně i personálně napojená na scientologickou církev, v Praze již popáté představuje svou putovní, bezplatně přístupnou výstavu „Psychiatrie: pomoc nebo hrozba?“.

Prezentace, která od 12. do 24. září 2019 probíhá v přízemí Kulturního domu Ládví, je českou mutací obdobných expozic, které kočují po světě. U nás se poprvé představila prakticky v totožné podobě již v roce 2008 v pražském administrativním centru Qubix, nedaleko stanice metra Vyšehrad (a dočkala se zde v dalších letech dvou repríz), počtvrté mohli Pražané vidět výstavu vloni v Autoklubu České republiky v Opletalově ulici. Návštěvníci se se scientologickým pohledem na psychiatrii mohli seznámit například také v Brně, v Plzni, ale i na Slovensku.

Audiovizuální expozice je včleněna do několika nik z velkoplošných informačních panelů, každé z asi osmi zákoutí pak vybaveno obrazovkami a židlemi, z nichž může divák sledovat třináct přibližně šestiminutových dabovaných nebo otitulkovaných dokumentů o historii, vývoji a destruktivním působení psychiatrie na lidstvo.

Nestranného pozorovatele poněkud zarazí, že celá výstava je pouhým tendenčním frontálním útokem a hanopisem nejen na psychiatrii, ale i na moderní psychologii a potažmo medicínu. O zmíněných vědních oborech si návštěvník nepřečte či neposlechne jediné slovo ocenění. Autoři zcela pomíjejí mnohé nepopíratelné úspěchy moderní vědy, naopak celý obor dehonestují a nevybíravě napadají. Vše prokládají desítkami z kontextu vytržených citátů. Zdůrazňují slepé, avšak už dávno opuštěné uličky, v nichž se psychiatrie zákonitě mnohdy ocitla, akcentují její (ve skutečnosti okrajové) propojení s eugenikou, rasismem, nacismem i komunismem a docházejí k apokalyptické vizi – celosvětovému spiknutí. „Architekti destrukce“, jak nazývají psychiatry, pomocí psychofarmak plánují ohloupit, oloupit a ovládnout lidstvo.

Scientologové a příznivci CCHR mají jistě právo na kritický postoj k mnohdy kontroverzním psychiatrickým postupům. Výstava jako celek ovšem promarňuje svou šanci chyby nejen pojmenovat, ale také napravit. Rozkrývá sice závažnou problematiku osobních selhání a omylů, představuje širokou škálu podvodů, násilí a zneužívání v psychiatrické praxi, a pravdivě poukazuje i na nebezpečí závislosti na lécích či na extrémní nadužívání psychofarmak (tedy vlastně drog, zvláště u americké mládeže). Utápí se však ve své nevyváženosti a v sebedestruktivní, neskrývané nenávisti vůči psychiatrii jako celku.

Občanská komise za lidská práva nedokázala vystoupit ze stínu, který na ní vrhá setrvalý postoj její matky – scientologické církve. Organizace byla účelově ustavena v roce 1969, tedy v období, kdy Lafayette Ron Hubbard, zakladatel tehdy relativně nové scientologie a autor dianetiky, vedl přímý souboj proti psychiatrii, k jeho metodám kritické.

Výhrady odborné veřejnosti k dianetice i k její terapeutické metodě – auditingu – vedly k vyhroceným a nekonečným soudním sporům ohledně scientologické praxe. Scientologie se pak i z právních důvodů stala náboženstvím, nevraživost ke konkurenční klasické psychiatrii ale přetrvala, a také prostřednictvím takovýchto konspirativních výstav se přelévá i do současnosti.

Náhledová fotografie: autor.

Psali jsme v Dingiru:

4/2000, téma: Scientologická církev (zde)

Související příspěvky

Scientologická výstava bojuje proti psychiatrii (zde)

Trump vs. scientologie (zde)

Pedagogickým aktivitám scientologického hnutí se u nás daří (zde)

Čeští scientologové chystají 16. ročník protidrogové akce (zde)

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments