Tisíce škol a školek pro převýchovu malých Ujgurů

Již třetí velmi kritická reakce na zacházení čínských úřadů s náboženskými menšinami zazněla v západním světě za poslední dva měsíce. Z průzkumu, který zadala britská mediální společnost BBC německému nezávislému výzkumníkovi Adrianu Zenzovi vyplývá, že komunistické úřady provádějí masovou převýchovu dětí ujgurských muslimů. V Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang se jen roku 2017 zvýšil počet dětí v mateřských školkách o půl milionu, z toho je asi 90 % ujgurských dětí. Ve vojensky vedených internátních školkách jsou děti odděleny od rodičů a podrobeny ideologické převýchově, přičemž je jim zakázáno hovořit místními jazyky Ujgurů. „Mám za to, že důkazy ukazují k tomu, co musíme nazvat kulturní genocidou,“ napsal Adrian Zenz (více je anglicky zde ve zprávě ze 4. července 2019).

Podobně silná slova volil o dva měsíce dříve vysoký úředník amerického Ministerstva obrany Randall Schriver, vedoucí asijského oddělení ministerstva. Když hovořil o osudu ujgurských muslimů (a tedy pravděpodobně v mnoha případech rodičů výše zmíněných dětí), použil výraz „koncentrační tábor“. Nebylo to přeřeknutí; v rozhovoru tento výraz dále odůvodnil jako odpovídající. Čínské komunistické úřady totiž pod záminkou boje proti terorismu zavlekli do převýchovných táborů značnou část z desetimilionové ujrgurské populace. Počet uvězněných Ujgurů se podle Schrivera blíží třem milionům (více o Schriverových vyjádřeních ze 4. května 2019 je anglicky zde). Koncentrační tábory pro Ujgury jsou součástí čínského tažení proti islámu: úřady trestají Ujgury například za to, že učí děti texty Koránu nebo že jim dávají tradiční muslimská jména.

Třetí tvrdá kritika zazněla mezitím. Mezinárodní tribunál zveřejnil 17. června 2019 svůj nález, podle nějž není pochybnost o tom, že v Číně jsou vězňům nedobrovolně odebírány orgány. Ty jsou pak používány v ilegálním, ale čínskými úřady „posvěceném“ transplan­tačním průmyslu. Tato praxe je dlouhodobá a způsobila smrt tisícům lidí – mezi nimi je mnoho příslušníků náboženských menšin v Číně, zvláště stoupenců nového náboženské­ho hnutí Fa-lun-kung a ujgurských muslimů. Tribunál nazval čínský politický systém „zločinným režimem“ (více o tribunálu je česky zde).

Kromě uvedených zdrojů článek využil také souhrnnou zprávu, publikovanou v Religion News Service 9. července 2019.

Náhledová fotografie z protestu proti masovému zatýkání a věznění Ujgurů před čínským velvyslanectvím v Jakartě v Indonésii: Achmad Ibrahim, AP.

Související příspěvky:

Čína tvrdě potírá kritiku své politiky vůči „nejšťastnějším muslimům na světě“: zde.

Pákistán kritizuje Čínu kvůli zacházení s etnickými muslimy: zde.

Svoboda náboženství v Číně v nové zprávě Amnesty International: zde.

Fa-lun-kung v televizi Prima: zde.

Prahou opět prošel průvod Fa-lun-kung: zde.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments