Duchovní v Texasu chtějí být při popravách

Více než 180 představitelů různých náboženských tradic požaduje od zákonodárců, aby změnili nově přijatý zákon, který zakazuje přítomnost duchovních při výkonech trestů smrti.

„Duchovní mají právo sloužit těm, kteří se rozhodli odevzdat do jejich péče, a to i v okamžiku smrti. Stát nemůže omezovat poskytování duchovní útěchy,“ stojí v prohlášení.

Signatáři dali najevo, že se sice neshodují v otázce trestu smrti jako takového, ale že jsou všichni zajedno v tom, že právo odsouzeného na duchovní útěchu je odvěká tradice, která by se měla zachovat.

Dále představitelé amerických náboženských skupin prohlašují, že jejich námitky jsou „morální, etické a hluboko zakořeněné v naší ústavě.“

Zákon byl přijat v reakci na případ Patricka Murphyho. Murphy byl v Texasu odsouzen k trestu smrti, jeho buddhistickému duchovnímu učiteli ale nebylo umožněno zúčastnit se popravy, a ta proto byla z nařízení Nejvyššího soudu odložena. Křesťanští a muslimští duchovní možnost doprovázet vězně do té doby měli.

Podle vyjádření soudce Nejvyššího soudu Bretta Kavanaugha dostali texaští zákonodárci na výběr dvě možnosti. Buď nabídnout všem odsouzeným možnost mít při popravě duchovního své náboženské tradice u sebe, nebo pouze ve speciální místnosti, ze které bude popravu sledovat. Zvolili si druhou možnost. Pět dní na to, 3. května, bylo oznámeno znění zákona, který v celách smrti povoluje pouze přítomnost bezpečnostního personálu.

„Za všech okolností je volba způsobu nápravy záležitostí jednotlivých států. Státu ale podle mého názoru nepřísluší rozhodnout o tom, že křesťané a muslimové mohou mít při popravě u sebe duchovního svého vyznání, zatímco budhisté nikoliv,“ dodal Kavanaugh.

Podle Christian Post, zde, a OSV Newsweekly, zde. Foto: Wikimedia Commons.

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments