Muslimové v Bratislavě

V článku, který vyšel téměř před rokem (zde), bylo napsáno, že internetová adresa, na niž odkazují slovenské materiály pro veřejnost o islámu, nefunguje, adresář slovenských muslimských modliteben není na internetu k dispozici a modlitebna v Bratislavě není označena, takže si jí nelze náhodně všimnout. Společenství muslimů jsme označili za „zcela neviditelné“ na veřejnosti. Minulý týden Náboženský infoservis ovšem přinesl zprávu (zde) o tom, že toto společenství pozvalo na iftár řadu osobností slovenského veřejného života.

Rozpor v těchto dvou článcích není zdaleka tak velký, jak by se mohl na první pohled zdát. Islámská nadace Slovenska se prezentuje na internetu zpravodajským servisem islamonline.sk, adresy modliteben ovšem neuvádí. A centrální modlitebna v Bratislavě je zrakům chodců skutečně skryta. Mohamad Safwan Hasna, který stojí v čele slovenské komunity muslimů, v osobním rozhovoru 31. května uvedl, že místa a časy modliteb jsou v komunitě známy, návštěvníci z ciziny si adresy dohledají prostřednictvím služby Google Maps a že snadný veřejný přístup k těmto údajům není žádoucí. Muslimové se totiž ve slovenské společnosti necítí příliš dobře. Slovenský parlament znemožnil, aby společenství mohlo být registrováno státem jako církev a náboženská společnost, a v politických prohlášeních i ve veřejném prostoru je docela běžné skrytě i zjevně odsuzovat muslimy a vyjadřovat nepřátelství k islámu.

Muslimové přitom byli na Slovensku pravděpodobně přítomni už v době Uherska, společné aktivity ovšem spadají až do 90. let minulého století. Motorem tehdejších činností byl právník Abdulwahab al-Sbenaty, který kromě jiného přeložil Korán do slovenštiny. Jeho překlad Koránu vyšel již ve třech vydáních, vždy po revizi. Abdulwahab al-Sbenaty provozuje od roku 2005 internetovou prezentaci Koránu a souvisejících témat (zde).

Další proud aktivit mezi muslimy na Slovensku přineslo založení Islámské nadace Slovenska roku 1999. Od roku 2010 nadace vydává tenký, ale graficky i obsahově zajímavý časopis Al-Islám, psaný slovensky i česky. Vydávání časopisu se ale dostalo do skluzu, takže zatím poslední číslo má vročení 2017. Mnoho článků v časopise se týká postavení muslimů na Slovensku a vztahu slovenské společnosti k menšinám. Je zřetelné, že slovenské muslimy zvláště mrzí faktická nemožnost získat veřejně dostupný, reprezentativní prostor k modlitbám a dalším aktivitám v centru Bratislavy. Často se opakuje povzdech, že Bratislava je jediné evropské hlavní město, které nemá mešitu. Časopis ovšem obsahuje i naučné články, a zvláště informace o činnosti nadací na Slovensku, v Praze a v Brně. Ve stejném duchu se Islámská nadace Slovensko prezentuje prostřednictvím již zmíněné stránky islamonline.sk. Nadace také pěstuje vztahy s veřejností: koná osvětovou práci, hostí návštěvy ve své modlitebně a pro veřejně činné osobnosti pořádá výše zmíněné každoroční slavnosti přerušení půstu (iftár).

Podle Mohamada Hasny je slovenské společenství muslimů (ostatně stejně jako české) spíše vzdělané a fragmentarizované (muslimové, kteří ho tvoří, pocházejí z velkého množství zemí a žádné etnikum netvoří většinu). Mohamad Hasna odhaduje počet muslimů na Slovensku asi na pět tisíc, ale z důvodů, které nejsou přesně známy (jistě jsou mezi nimi i důvody pracovní) využívají slovenské modlitebny jenom stovky z nich. Většina muslimů na Slovensku jsou imigranti (například pan Hasna pochází ze Sýrie a mluví perfektně slovensky), ovšem i slovenští konvertité (většinu tvoří ženy) se údajně počítají na stovky.

Obě fotografie: Zdeněk Vojtíšek.

Psali jsme v Dingiru:

Téma Dingiru 2001/4: Současný islám (plný text čísla zde)

Související příspěvky:

Moslimovia slávili iftár v Bratislave (zde)

Iftár v Bílém domě. Prezident Trump obnovuje vztahy s muslimy (zde)

Iftár na Novém Městě i v Bílém domě (zde)

Muslimové ve Vídni (zde)

Šátky na hlavách rakouských muslimských dívek zakázány (zde)

Německo: Křesťané vymírají, islám na vzestupu (zde)

Pew: Počet muslimů by v Evropě rostl i bez přistěhovalectví (zde)

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments