Kdo věří v placatou Zemi

Na začátku letošního roku jsme na stránkách Náboženského infoservisu psali o již zaniklém společenství Koreshiánů. Součástí učení zakladatele tohoto hnutí Cyruse (Koreshe) Teeda byla i teorie duté Země, tedy představa, že planeta Země není ve skutečnosti horninami tvořený elipsoid, na jehož povrchu žijeme a který je obklopen vesmírem, ale naopak, že je Země ve skutečnosti dutá a život a vesmír se nachází uvnitř. Ačkoli stopy tohoto přesvědčení dodnes nacházíme v některých proudech hnutí Nového věku a náboženské ufologie, těšila se největší oblibě v 2. polovině 19. století a dnes už se jedná o zcela marginální záležitost. V pořadí několikátou renesanci však v posledních letech zaznamenává učení o placaté (či ploché) Zemi.

Stejně jako teorie dutozemě, má i placatozemství své kořeny v 19. století. Vychází totiž z experimentů britského vynálezce a spisovatele Samuela B. Rowbothama, který se roku 1838 rozhodl ověřit zakřivení zemského povrchu tak, že s dalekohledem pozoroval vzdalující se loďku. Ačkoli Rowbothamův spolupracovník na loďce urazil téměř 10km a podle výpočtů zemského zakřivení měl již zmizet za obzorem, Rowbotham loďku stále viděl. Došel tak k závěru, že tvrzení o kulatosti Země jsou chybná. Výsledky těchto svých experimentů a přemýšlení o podobě ploché Země publikoval pod pseudonymem Parallax poprvé roku 1849 ve spisu Zetetic Astronomy (Zetetická astronomie). Později je ještě podrobněji rozpracoval a popsal v knize Earth not a globe (Země není glóbus), která vyšla roku 1881. Právě na základě prvního Rowbothamova spisu nazývají plochozemci svou metodu poznávání pravdy na základě senzorického pozorování zetetická.  Sympatizanti Rowbothamovy zetetické metody se později začali sdružovat pod hlavičkou organizace Universal Zetetic Society (Světová zetetická společnost). Z této původní společnosti postupně vznikaly další odštěpené organizace. Nejznámější z nich založil roku 1956 Samuel Shelton. Působí dodnes pod názvem Flat Earth Society (Společnost ploché Země).

Jedna z představ o ploché Zemi. Foto převzato v FB pozvánky na přednášku M. Marshalla.

Základem víry plochozemců je, že Země není kulatá, ale placatá. Jejich přesvědčení je zároveň pevně spojeno s nejrůznějšími konspiračními teoriemi. Argumenty na podporu přesvědčení o plochosti Země shrnul Eric Dubay ve filmu 200 Proofs Earth Is Not a Spinning Ball (200 důkazů, že Země není rotující koule), který je v anglické verzi dostupný na portálu Youtube (zde). Shrnutí ve slovenském jazyce nabízí blog webu Placatá Země v textové podobě zde. Hned první argument Dubayova filmu staví na tom, že každý pozorovatel vždy vidí bez ohledu na nadmořskou výšku dokonale rovný horizont v plných 360 stupních kolem sebe. Tento fakt prý dokládají všechny fotografie amatérských pozorovatelů. Do kontrastu pak staví snímky zveřejňované americkou NASA a dalšími podobnými organizacemi, kde viditelně zakřivený horizont označuje za zkreslený pomocí počítačového softwaru. Důkazem placatosti Země má být mimo jiné také rovná hladina vody nebo fakt, že ani geodeti nebo inženýři při stavbách železnic nebo budov nijak nezohledňují zemské zakřivení. Placatozemci odmítají také myšlenku na rotaci Země s odůvodněním, že takový pohyb bychom přeci museli nějak pocítit. Odmítají taktéž gravitaci, pohyby vesmírných těles a existenci nekonečného vesmíru obklopující planetu Zemi jako takovou. Všechny doposud přijímané vědecké poznatky o planetě Zemi a vesmíru jsou mezi placatozemci považovány za lež a podvod, který může kdokoli snadno odhalit pomocí vlastních pozorování. Mezi známé placatozemce patří i jeden z nejaktivnějších konspiračních teoretiků světa Mark Sargent. Od roku 2015 na svém Youtube kanále zveřejňuje videa Flat Earth Clues (Stopy ploché Země, dostupné zde).

Teorie placaté Země je dobře přijímána nejen v konspiracistických kruzích, ale také u fundamentálních křesťanů. Ti nacházejí mnohé argumenty na podporu placatosti Země v doslovně chápaných biblických pasážích. Reprezentantem tohoto myšlenkového proudu v hnutí ploché Země je komunita sdružující se kolem webových stránek World´s Last Chance (Poslední šance světa, zde) s podtitulem Preparing a People for the Saviour´s Soon Return (Příprava lidí na brzký návrat Spasitele), který má i svou českou mutaci (zde). Jsou zde dostupné články, ale i videa shrnující jednotlivé argumenty a příslušné biblické pasáže (výčet je zpracován například zde).

Své příznivce má učení o ploché Zemi také v Česku. Nejznámějším českým plochozemcem je Vladimír Bača, který provozuje webové stránky Placatá Země. Záznam diskuse mezi českým popularizátorem vědy Jiřím Grygarem a Vladimírem Bačou je k dispozici na webu ČRo Plus zde. Jiří Grygar a český klub skeptiků Sisyfos, jehož je Grygar dlouholetým členem, opakovaně učení hnutí placaté Země kritizuje pro nesprávné zacházení a interpretace vědeckých faktů. Jako přehled a rozbor argumentačních postupů placatozemců byla také koncipována přednáška britského novináře Michaela Marshalla, která se pod záštitou klubu Sisyfos konala 17. dubna 2019 na půdě Akademie věd ČR. Marshall kromě podrobného exkurzu do historie vývoje učení o placaté Zemi seznámil posluchače s obsahem příspěvků, které zazněly na konferenci Flat Earth UK Convention, která se konala v dubnu roku 2018 v Birminghamu.

Z přednášky M. Marshalla: Jak vlastně vypadá plochá Země?

Náhledová fotografie: Webové stránky Placatá Země

Související příspěvky:

Zaniklé společenství koreshiánů z pamětí nezmizelo

Jana Kyslíková nepřevibrovala

O Boží rodině na radiu Wave

Jana Kyslíková převibrovala

Subscribe
Upozornit na
guest
7 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Zdeněk Vojtíšek
Admin
3. 12. 2023 22:04

Je to na znamení sympatií se zemí, která se brání ruské agresi. – To, že jsme občané Česka, není třeba zdůrazňovat symboly, to je jasné.

Martin Kabát
Martin Kabát
3. 12. 2023 13:16

Z jakého důvodu máte na pozadí ukrajinskou vlajku? Proč tam není Česká?

Kalman Mračko
Kalman Mračko
20. 7. 2020 10:49

Dobrý deň pán Bača

Dokážete zverejniť fotografie “ľadového” či iného okraja Zeme zadržiavajúceho vodu oceánov v ich koryte?

Ak nie, s teóriou plochej Zeme ste na tom rovnako ako NASA, ktorá nedokáže zverejniť snímky Zeme napríklad z vesmírnej stanice ISS potvrdzujúce to, že Zem je guľatá.

Snímky z balónov či lietadiel dokazujú plochosť Zeme len v prípade, ak zobrazujú jej hranu / hranicu, za ktorou územie Zeme už neexistuje.

Asi tak.

Lukynho
Lukynho
Reply to  Kalman Mračko
6. 12. 2023 12:57

Tyto snímky a videa existují. A už jste měl tři roky si je sám dohledat. Není to tak těžké. Takže s nasa se to srovnávat absolutně nedá. Asi tak.

Vladimír Bača
13. 5. 2019 13:29

Jen bych dodal, že “teorie placatozemství” (flat earth) nemá své kořeny v 19. století. Představa o ploché zemi s nebeskou klenbou byla tady vždy až do doby, kdy jezuité začali vytvářet vědeckou komunitu a teorie o zeměkouli, galaxiích, hvězdách jako sluncích, o velkém třesku, apod.

Ještě na přelomu 19-20. století lidé v anglii nechtěli mít nic společného s “ďábelskou teorií” o zeměkouli a heliocentrismu. Když ministr školství v Británii zaváděl tyto teorie do školství, hnali ho k soudu a nechtěli posílat své děti do škol, aby tím nebyli nakaženi. Více o tom v tomto článku. Je tam i ústřižek z novin z tehdejší doby.

https://www.placata-zeme.cz/news/uz-400-let-vime-ze-zeme-je-kulata-opravdu/

David Malý
David Malý
Reply to  Vladimír Bača
13. 5. 2019 14:41

Pane Bača a jak vlastně vypadá placatá země?

Eduard
Eduard
Reply to  Vladimír Bača
3. 5. 2020 22:19

Pán Bača, kam zapadá slnko, keď nad zemou ne nepreraziteľná kupola, cez ktorú teda nemôže prejsť?