Iftár na Novém Městě i v Bílém domě

Spolek Mozaiky Platform Dialog získal za několik let existence renomé pořadatele pozoruhodných vzdělávacích setkání, která slouží poznávání kulturních odlišností a dialogu (více viz zde) a která jsou obvykle doprovázena pohostinstvím turecké kuchyně. Organizaci tvoří turečtí muslimové, kteří se hlásí k postojům islámského duchovního Fetullaha Gülena (*1941). V měsíci ramadánu se stejně jako ostatní muslimové postí a iftár – jídlo při přerušení půstu po západu slunce – obvykle sdílejí s přáteli. Několik vysokoškolských pedagogů a jejich studentů se tak zúčastnilo iftáru 16. května v centru Mozaiky na pražském Novém Městě. Do toho, jak muslimové duchovně vnímají ramadán a půst (trvající od východu do západu slunce), je uvedl krátký dokumentární film.

Jedním z témat hovoru u společného stolu byl i postoj prezidenta Spojených států Donalda Trumpa k muslimům. Tento nepříliš vstřícný postoj se ještě více vyhrotil, když Trump roku 2017 porušil zvyk amerických prezidentů (začal s ním Bill Clinton) pořádat iftár pro velvyslance a další významné osobnosti muslimského vyznání v Bílém domě. Již loni se ale k tomuto zvyku vrátil (psali jsme o tom zde) a letos v něm pokračoval večeří, kterou uspořádal 13. května. Zdá se, že je to vnímáno jako pozitivní signál vůči muslimům, a to zdaleka nejen vůči těm americkým.

Podstatně méně povzbudivým tématem je situace těch obyvatel Turecka, kteří se nechali ve svém náboženském životě inspirovat Gülenem. Hnutí Hizmet Cemaati umírněného, a přitom niterně zbožného islámu, otevřeného vůči současnému světu i vůči dialogu s lidmi jiných postojů a zkušeností, je v této zemi už třetí rok velmi tvrdě pronásledováno (psali jsme o tom např. zde). Prezident Erdoğan toto hnutí obviňuje z organizace akce v roce 2016, kterou označuje za ozbrojený puč. Hustá síť škol (až po univerzity), médií a sociálních organizací, kterou toto hnutí přiblížilo Turecko Evropě, je nyní zničena a tisíce aktivistů občanské společnosti je pronásledováno ztrátou zaměstnání, vazbou, vězením či faktickým vyhnanstvím.

Náhledová ilustrační fotografie: raasiel, Flickr.

Psali jsme v Dingiru o Fetullahu Gülenovi a jeho hnutí:

Dingir 17 (4), 2014 zde, resp. zde a zde.

Související příspěvky:

Iftár v Bílém domě. Prezident Trump obnovuje vztahy s muslimy (zde)

Vysoké počty pronásledovaných stoupenců Gülenova hnutí Hizmet v Turecku (zde)

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments