Metodisté se rozhodli pro konzervativní pojetí manželství

Výsledek obrázku pro united methodist churchČasopis Slovo a život české Evangelické církve metodistické ve svém dubnovém čísle, které vyšlo právě dnes, přináší zprávu superintendenta této církve Petra Procházky o mimořádném zasedání Generální konference Spojené metodistické církve (UMC, více o zasedání zde), k níž česká církev patří. Na zasedání, které se konalo ve dnech 23.-26. února v St. Louis v americkém státě Missouri, metodisté odmítli jiný než tradiční model manželství a nepřipustili ordinaci homosexuálních mužů či žen k duchovenské činnosti. Tento výsledek mimořádného zasedání je překvapivý a zároveň ukazuje trend ve světovém křesťanstvu, který se neprojevuje zdaleka jen mezi metodisty.

Superintendent Procházka ve zprávě připomněl, že mimořádné zasedání Generální konference bylo výsledkem snahy řešit dlouholetý spor v církvi kvůli otázkám sexuality a manželství. Biskupové církve jmenovali komisi, a ta připravila dva návrhy na řešení. Oba návrhy akceptovaly současnou situaci, kdy jednotlivé metodistické sbory či jejich národní svazy (konference) mají odlišný přístup k těmto otázkám, a zabývaly se variantami organizačního řešení, které by umožňovaly společnou existenci při zachování této různosti. Mimo komisi a jen několik měsíců před mimořádným zasedáním vznikl ještě jeden návrh, a to takový, který nejen odmítá homosexuální svazky a ordinaci homosexuálů, ale také stanovuje sankce pro ty, kdo by připouštěli jiné postoje. Ačkoli Rada biskupů podpořila jeden z prvních dvou návrhů, delegáti mimořádného zasedání dali nakonec přednost tomu třetímu. Rozhodující roli v tom měli delegáti afrických metodistických církví; podpořili je také někteří američtí, východoevropští či filipínští delegáti.

Petr Procházka ve své zprávě také naznačil příčinu tohoto překvapivého obratu. Napsal: „Naše církev má více než 12,5 milionu členů. Z nich 6,8 milionů žije v Americe, více než 5 milionů v Africe. Církev v Africe roste o několik set tisíc členů ročně, zatímco americká církev ztrácí 100 tisíc ročně. V současné době je v Africe 42 % členů církve a je možné, že se za několik let stane většinou.“ K tomu by snad bylo možné doplnit, že výraznou většinu by konzervativní síly v církvi mohly získat velmi brzy v případě odchodu těch metodistů z UMC, pro něž není rozhodnutí na mimořádném zasedání přijatelné.

Související články:

Američtí metodisté nepřijali formulaci, že Bůh není muž ani žena (zde).

Anglikáni schválili sjednocení s metodisty (zde).

Náhledová fotografie z videa z konference, dostupného zde.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments