Hinduistické modlitby v USA stále kontroverzní

Jednou ze zvláštností vztahu USA k náboženství je, že na jedné straně jsou církve a náboženské organizace podle ústavy striktně oddělené od státu, který je nesmí jakkoliv zvýhodňovat (kromě úlev na daních), na druhé straně jsou duchovní zváni na politické či státem organizované akce a shromáždění. Při dolní komoře Kongresu USA dokonce existuje funkce kaplana, jehož rolí je zahajovat shromáždění zákonodárců modlitbou. Doposud ji zastávají zástupci křesťanských denominací, od roku 2011 to je jezuita Patrick J. Conroy. Modlitbu však mohou pronášet i hostující kaplani. V roce 2000 vzbudilo rozhruch to, že to byl hinduistický kněz Venkatachalapathi Samuldrala, kdo shromáždění takto zahájil. Některé konzervativní organizace proti tomu protestovaly (vice např. zde). V roce 2007 křesťanští aktivisté dokonce přerušili modlitbu vedenou jiným hinduistou – Rádžanem Zedem, prezidentem Universal Society of Hinduism v Nevadě.

Letos se již modlitba tohoto původem indického duchovního tamtéž obešla bez incidentu. Mezí tím už Zed vystoupil v parlamentech vice než 15 amerických států

Začátkem dubna takto zahájil zákonodárné shromáždění v Severní Dakotě. Tentokrát modlitbu bojkotovalo několik poslanců, ve všech případech šlo o republikány. Jedním z nich byl i Jeff Hoverson, jenž je rovněž luterským pastorem. „Nechci být nucen k modlitbě k falešným bohům“, vysvětlil, proč opustil své místo v sále. Uvedl přitom, že se se Zedem před shromážděním setkal a vysvětlil mu, že se nejedná o nic osobního. Prý si potřásli rukou a vyměnili si vizitky.

Rádžan Zed v modlitbě mimo jiné vyslovil přání, aby zákonodárci „konali svou práci s ohledem na blaho druhých“.

Obr.: Rádžan Zed krátce po přerušení jeho modlitby v roce 2007. Zdroj: Wikipedia.

Podle zprávy agentury AP, zde, s přihlédnutím k jiným zdrojům. Náhledový obrázek převzat ze stránek R. Zeda,

 

 

Psali jsme v Dingiru:
Miloš Mrázek: „Americký svatý experiement,“ 2/2006, online zde.

 

Související příspěvky:
Nejevangelikálnější Bílý dům v historii

Oddaná Krišny usiluje o úřad prezidenta Spojených států

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments