Pravoslaví druhým nejzastoupenějším vyznáním v Rakousku

V Rakousku se více než polovina obyvatel hlásí k římskokatolické církvi a v poslední době je zde pozornost věnována vzestupu islámu. Nárůst počtu věřících se ovšem týká i pravoslavné církve, která je od konce minulého roku druhou největší náboženskou komunitou v zemi, hned za římskými katolíky.

Příliv muslimských imigrantů vedl k obavám, že by islám mohl ohrozit dominantní pozici křesťanství v zemi. Podle statistik z roku 2014 měl islám v Rakousku zhruba 700 tisíc vyznavačů. Ve stejném roce bylo ale podle průzkumů v Rakousku také asi 500 tisíc pravoslavných věřících. Podle poslední zprávy zveřejněné sekretariátem metropolie Řecké pravoslavné církve v Rakousku se v současné době v zemi k pravoslaví hlásí 750 až 800 tisíc věřících.

Podle katolické nadace Pro Oriente – založené v roce 1964 vídeňským kardinálem Franzem Königem za účelem zlepšování vztahů mezi římskokatolickou církví a církvemi východními – tvoří asi polovinu pravoslavných přistěhovalců Rumuni.

Další západoevropskou zemí, v níž je nyní pravoslaví na vzestupu, je Monako. I zde se pravoslaví co do počtu věřících řadí hned za římskokatolickou církev. V tomto městském státě se ke křesťanství hlásí přes 80 % obyvatel, z nichž více než 90 % jsou katolíci. Druhé místo, které ještě před několika lety patřilo protestantským církvím, dnes už také zaujímá pravoslavná církev. Podle serveru Hello Monaco většina monackých pravoslavných pochází z Ruska, Ukrajiny, Rumunska a dalších východoevropských zemí.

Podle serveru Orthodox Christianity, zde,  s přihlédnutím k jiným zdrojům. Ilustrační foto Pixabay.

 

Související příspěvky:

Pew: Za uplynulých sto let se počet pravoslavných křesťanů (pouze) zdvojnásobil. Výjimkou je Etiopie

Muslimové ve Vídni

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments