Oddaná Krišny usiluje o úřad prezidenta Spojených států
Obálku časopisu Náma Hatta je možné zvětšit.

V prvním letošním čísle časopisu českých oddaných Krišny Náma Hatta (vydavatelem je Centrum pro védská studia, které se prezentuje zde) upozornila redaktorka Džalángí déví dásí v článku „Hare Krišna prezidentkou USA?“ na kandidaturu Tulsí Gabbardové. Členka Demokratické strany Tulsí Gabbardová (*1981) zasedá od roku 2013 v americkém Kongresu. Byla zvolena za oceánský stát Havaj. Označuje se za hinduistku a hlásí se k tradici gaudíjského višnuismu, tedy ke stejné tradici, kterou rozvíjí také západní nové náboženské hnutí Haré Krišna (Mezinárodní společnost pro vědomí Krišny, ISKCON). Pochází z nábožensky smíšené rodiny – otec je katolík a matka hinduistka. Džalángí déví dásí také připomněla, že Tulsí Gabbardová každoročně promlouvá při příležitosti svátku zrození Krišny (Nejvyšší osobnosti božství) a že také propagovala film o Šrí Prábhupádovi, zakladateli hnutí Hare Krišna. V profilu Tulsí Gabbardové na Wikipedii (zde) je zase uvedeno, že inaugurační přísahu vykonala jako první v historii Spojených států na Bhagavadgítu, posvátnou knihu Indů různých tradic a údajně její vlastní duchovní inspiraci.

Tulsí Gabbardová se tedy prezentuje různými způsoby jako oddaná Kršny, ale přesto není přesné ji označovat za „stoupenkyni hnutí Hare Kršna“, jak to s neskrývaným nadšením v článku učinila Džalángí déví dásí. Toto hnutí je pouze částí širokého proudu gaudíjského višnuismu a i když je tato část na Západě nejviditelnější, nelze ji ztotožňovat s celou tradicí oddaných stoupenců Krišny. A není ani jisté, zda by sepětí s hnutím Hare Krišna bylo pro ambiciózní Tulsí Gabbardovou politicky výhodné. Svou kandidaturu na vyzyvatele Donalda Trumpa v roce 2020 ovšem oznámila již letošního 11. ledna, a tak na vyjasnění svého náboženského profilu má ještě dost času.

Náhledová fotografie Tulsí Gabbardové jako vítězky souboje o křeslo v Kongresu roku 2012 pochází z oficiální prezentace pro její kandidaturu na prezidenta USA zde.

 

Psali jsme v Dingiru:

Téma Dingiru 1/2007: Hnutí Hare Kršna, plný text čísla je dostupný zde.

Související příspěvky:

Souhrn aktivit českého společenství oddaných Krišny

Mantra, hnutí a svámí, který to všechno začal

Padajátra: oddaní Krišny putují po kraji s volským potahem

Prasádam a ékádaší: jídlo a půst v hnutí Haré Kršna

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments