Obří socha Krista namísto Lenina?

Správa Vladivostoku zvažuje vztyčení sochy Ježíše Krista, která se má výškou přes 38 metrů vyrovnat dominantě brazilského Ria de Janera. Socha má stanout na vrcholku nad východoruskou metropolí, s tváří obrácenou k východu.

Během sovětské éry měly místní úřady v plánu na místě vystavět sochu Vladimíra Lenina, jejíž výška měla dosahovat zhruba třiceti metrů. Vedlejší pahorek byl vyhrazen jeho nástupci, Josifu Stalinovi. Kvůli technickým potížím byla ale stavba monumentu několikrát odložena a roku 1990 se od ní upustilo úplně.

Plány na velkorysou stavbu se však opět vynořily, namísto sovětského vůdce by ale měl nad městem rozevřít náruč Ježíš Kristus. Iniciátorem projektu je pravoslavná organizace Vyatsky Posad, která je ve spojení s blízkým poradcem moskevského patriarchy, mnichem Iliou. Zástupci této organizace se o soše na svých stránkách vyjádřili jako o „symbolu jednoty ruského národa“,  žehnajícímu lodím připlouvajícím a odplouvajícím z vladivostockého přístavu. Tato prezentace projektu ale byla z blíže neupřesněných příčin z jejich webu stažena.

Gennady Tsurkov, vedoucí společnosti, se v rozhovoru pro ruskou stanici Govorit Moskva zmínil o úloze, kterou v plánování stavby sehrál mnich Ilia. „Má opravdu zájem na tom, aby se socha Ježíše Krista jakožto ochránce Ruska tyčila na našem východě. Říká, že potřebujeme, aby naše socha byla vyšší než ta v Riu.“ Socha, která má sama mít stejnou výšku jako slavný Kristus Spasitel, by měla stát ještě na třicetimetrovém podstavci, díky němuž by svůj brazilský protějšek značně převýšila.

Sochu by podle Tsurkova měli financovat soukromí sponzoři, celková suma ale ještě není vyčíslena. Kromě monumentu samotného se uvažuje také o výstavbě malé kaple, ve které by poutníci měli možnost zapálit svíčku.

Socha má v neposlední řadě také symbolický význam, poukazuje na přeměnu z ateistického Sovětského Svazu v zemi, v níž se většina obyvatel alespoň oficiálně hlásí ke křesťanské víře.

Reakce veřejnosti na stavbu nejsou pouze pozitivní. Mnozí poukazují na fakt, že peníze na ní určené by mohly být použity pro lepší účely. Jiní se zase domnívají, že celý projekt by mohl být pouze zástěrkou pro praní špinavých peněz. Obhájci sochy však argumentují tím, že finanční prostředky na projekt vynakládají soukromníci, kteří by je v případě, že se projekt neuskuteční, zřejmě nepoužili na žádné veřejné účely.

Roman Lunkin, religionista z Ruské akademie věd v Moskvě, říká, že realizace projektu není vůbec jistá, jelikož celý koncept značně odporuje ruské pravoslavné tradici, a spíše odpovídá tradici římskokatolické. „V pravoslaví je sice zvyk vztyčování křížů, nikoliv však soch,“ říká. Dále dodává, že projekt má vzhledem k úzkému propojení Ruské pravoslavné církve a Kremlu i částečně politické pozadí. „Socha má sloužit jako určitý mezník, chránící naši vlast od východu.“ Za problematickou považuje i snahu o předstižení jihoamerické sochy, protože jde podle něj o špatně zvážený pokus o předvedení „ruské velikosti“ zbytku světa.

 

Podle RNS, zde. Náhledový obrázek Vladivostoku: Wikipedia.

 

Související příspěvky:

Vladimir Iljič Lenin jako opium lidstva?

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments