Vladimír Putin o nové ukrajinské církvi

Již delší dobu zde sledujeme situaci v Ukrajinské pravoslavné církvi. Poté, co 5. ledna Konstantinopolský patriarchát oficiálně udělil nezávislost (autokefalitu) nové Pravoslavné Církvi Ukrajiny, čímž formálně přerušil po staletí trvající spojení mezi ruskou a ukrajinskou církví, se k situaci vyjádřil i ruský president Vladimír Putin. Ten včera prohlásil, že „nová církev je vyústěním snahy o mocenský vliv a vede pouze k nepřátelství a nesnášenlivosti. Ponecháváme si právo na tuto snahu odpovědět a uděláme vše pro ochranu lidských práv, včetně svobody vyznávání víry“

V čele snahy o oddělení Ukrajinské církve od Moskevského patriarchátu stojí ukrajinský prezident Petro Porošenko, který se v březnových volbách pokusí obhájit své prezidentské křeslo. Zasazuje o to, aby si kněží a věřící vybrali mezi nově vzniklou nebo původní církví, spadající pod Ruskou pravoslavnou církev Moskevského patriarchátu.

Ukrajinský prezident P. Porošenko a hlava nové autokefální církve metropolita Epifanij (Dumenko) po ustanovujícím sněmu 15. prosince 2018. Wikimedia Commons.  

 

Podle zprávy na Religion News Service. Ilustrační foto: V. Putin na vánoční bohoslužbě v ruském pravoslavném chrámu v roce 2016, Kremlin.ru (upraveno).  

 

Související příspěvky:

Rostoucí napětí mezi Moskvou a Cařihradem má dlouhou historii

„Průzkum: Češi mezi východní a západní Evropou“ v pořadu Vertikála  (Rozhovor Českém rozhlase)

Pravoslavní v Jižní Osetii mezi Tbilisi a Moskvou, řecký biskup přišel o pas

Pew: Za uplynulých sto let se počet pravoslavných křesťanů (pouze) zdvojnásobil, výjimkou je Etiopie.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments