Ateista může být duchovním kanadské protestantské církve

Sjednocená církev Kanady (United Church of Canada, UCC) se pět let zabývala otázkou, zda mezi jejími duchovními může být někdo, kdo prohlašuje, že nevěří v Boha. V roce 2013 pastorka torontského sboru West Hill Unated Church Gretta Vosperová svým farníkům sdělila, že je ateistka. Potvrdila tím to, co už vyplývalo z jejích publikací, zvláště úspěšné knihy S Bohem nebo bez Boha vydané v roce 2008 s podtitulem: Proč to, jak žijeme, je důležitější, než v co věříme. Veřejnou se její kauza stala v roce 2015, kdy publikovala text, v němž výslovně odmítá „existenci nadpřirozené bytosti, jejíž úmysly se mohou předvídat a poté, když jsou nemilosrdně vyloženy, musejí být realizovány v rámci lidské komunity ve jménu této bytosti.“ O rok později ji regionální vedení v Torontu (Torontská konference) shledalo jako „nevyhovující“ pro duchovenskou službu, neboť již není v „podstatné shodě” s učením církve, když odmítla potvrdit svůj dřívější slib, který skládala při ordinaci v roce 1993. Vosperová vynaložila 200 tisíc kanadských dolarů na to, aby svůj spor se zaměstnavatelem vyhrála. Část této částky se vybrala od věřících (resp. členů) církve. V listopadu minulého roku se měl konat celocírkevní sněm, jenž měl případ pastorky rozhodnout. Ještě před ním však došlo k dohodě, jejíž obsah není veřejný. Na základě ní G. Vosperová zůstává ve svém torontském kostele. „Byla jsem velmi překvapena, vše nasvědčovalo tomu, že skončím mimo církev,“ prohlásila po obdržení této zprávy. Vedení církve podle ní už nestálo o další medializaci této kauzy a vidělo, že se nemíní vzdát.

Nyní šedesátiletá Vosperová se po celou dobu hájila tím, že k jejímu odvolání není důvod. V pastoraci podle ní nejde o uchovávání neudržitelných archaických představ, ale o vytváření komunity, v nichž je „opravdu každý“ vítán. „Vše, co učím, je v souladu s teologickým vzděláním, kterého se mi dostalo. Učili nás, že Bible je lidským konstruktem a že mnoho moudrosti je v řadě dalších textů, starodávných i současných.“ Je přesvědčena, že podobné názory zastává velké množství dalších duchovní UCC, jen je nevyjadřují veřejně.

Hlavní představitel UCC (moderátor) Dr. Richard Bott cestu ke konečnému rozhodnutí chápe jako „tanec mezi dvěma klíčovými hodnotami“ této denominace: vírou v Boha a závazkem, že budou otevřenou a inkluzivní církví, v níž jsou respektovány různé názory.

UCC je největší protestantskou církví v zemi. Při sčítání lidu v roce 2011 se k ní přihlásily asi dva milióny stoupenců. Skládá se asi z 2 800 sborů.

 

Podle „Atheist minister Gretta Vosper hopes to stay at Canadian church for the long haul,“ RNS, 1. 2. 2019, zde, s přihlédnutím k rozhovoru s G. Vosperovou pro televizi CBC, zde a s R. Bottem, zde.

 

Související příspěvky:

Spor v Kanadě: Může majitel firmy odmítnout popřát „Veselý Ramadán“ nebo „Veselou Pride“?

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments